Εξ επαφής, Closer

Αξίζει τον κόπο να πάρεις εκδίκηση από τον σύντροφο που σε απάτησε;
Υπάρχει κι έχει νόημα ο όρος “καλός εραστής”;
Μπορεί μια απιστία να ανανεώσει μια σχέση;
Στην ταινία “Closer” του Mike Nichols παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις ζωές 4 ανθρώπων.
Η ταινία δεν κρύβει από την αρχή ότι έχει μια λογική κοντά στα video clip, μιας και στην ουσία αποτελείται από ραμμένα αποσπάσματα από τις ζωές των πρωταγωνιστών, που επεκτείνονται χρονικά μέσα σε μια πενταετία.
Ο Dan είναι νεαρός συγγραφέας, που στο πρόσωπο της Alice πιστεύει ότι έχει βρει τη μούσα του. Έχει μόλις τελειώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, που φυσικά είναι αφιερωμένο σε εκείνη.
Πηγαίνοντας σε μια φωτογράφιση θα γνωρίσει την Anna και ερωτεύονται κεραυνοβόλα.
Όσο ο Dan ακόμα προσπαθεί να διαχειριστεί τη σχέση του με την Alice, που από μούσα έχει μετατραπεί σε εμπόδιο, η Anna γνωρίζει και κάνει σχέση με τον Larry.
Ο Larry ερωτεύεται την Anna και εκείνη, γοητευμένη από την αποφασιστικότητα και την προσήλωση που της δείχνει, τον παντρεύεται.
Όμως, τόσο ο Dan όσο και η Anna είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους και όχι με τους συντρόφους που έχουν επιλέξει.
Η επιλογή που δεν έκαναν φαίνεται να τους στοιχειώνει.
Δεν μπορούν να βρουν την ευτυχία, ενώ βρίσκονται και οι δυο μέσα σε σχέσεις που φαντάζουν ιδανικές.
Η αναζήτηση του χαμένου παραδείσου που υπόσχεται ο έρωτας, τελικά θα τους οδηγήσει να διαλύσουν τις σχέσεις τους και να αναζητήσουν την ευτυχία μαζί!
Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψουν ότι πέρα από την ερωτική χημεία είναι ασύμβατοι σαν χαρακτήρες και δεν χωράνε ο ένας στην καθημερινότητα του άλλου.
Ο Larry, που όλο τον καιρό έχει μείνει σταθερά προσηλωμένος στην Anna, θα την κερδίσει τελικά πάλι, αυτή τη φορά, όμως με την Anna να τον επιλέγει συνειδητά.
Ο Dan σε άθλια κατάσταση, έχοντας χάσει τόσο την Anna όσο και την Alice, θα συναντηθεί με τον Larry, όπου μαθαίνει ότι ο Larry έχει πηδήξει και την Alice, όσο αυτός ήταν με την Anna.
Ο Dan τελικά καταλήγει και αυτός μαζί με την Alice.
Όμως, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιστορία που του είπε ο Larry και θέλει να μάθει ρωτώντας ξανά και ξανά αν εκείνη έκανε έρωτα μαζί του.
Η Alice θα το παραδεχτεί και μαζί με αυτό θα του ανακοινώσει ότι δεν είναι πια ερωτευμένη μαζί του και θα τον παρατήσει τώρα εκείνη.
Η ταινία τελειώνει με δυο τελευταία στιγμιότυπα.
Την Alice να μαζεύει τρυφερά ένα βιβλίο πάνω από τον Larry που κοιμάται και το ζευγάρι να ξαπλώνει πάνω σε ένα κρεβάτι αρμονικά μαζί.
Και τον Dan, στο Λονδίνο, μόνο, να σκέφτεται συντετριμμένος την Alice, ενώ εκείνη περπατά γεμάτη αυτοπεποίθηση και ενέργεια στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
Το έργο ξεκινά και τελειώνει με την καταπληκτική μπαλάντα του Damien Rice, το “Blower’s Daughter”.
Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Patrick Marber, που έχει και αυτό τον τίτλο “Closer”. Ο σκηνοθέτης Mike Nichols σεβάστηκε το αρχικό έργο και δεν έκανε πολλές αλλαγές.
Όμως, στο θεατρικό υπάρχει, μερικά χρόνια μετά αφού τελειώνει η ταινία, μια σκηνή, όπου ο Dan και η Anna συναντιούνται σε ένα παγκάκι.
Εκεί μαθαίνουμε ότι η Alice έχει σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Νέα Υόρκη.
Αν γυρίσουμε και πάλι στην τελευταία σκηνή της ταινίας, όπου η Alice περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης και την παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά, εκείνη περνά τον δρόμο, ενώ η ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη γράφει “DON’T WALK”.
Ας γυρίσουμε, όμως, στους αρχικούς προβληματισμούς που γεννήθηκαν από την ανάλυση της ταινίας.
Αξίζει τον κόπο να πάρεις εκδίκηση από τον σύντροφο που σε απάτησε;
Μάλλον όχι.
Ο Larry στην ταινία δείχνει ερωτευμένος με μια εμμονική προσήλωση στην Anna.
Αυτό σίγουρα την γοητεύει, όμως ο λόγος που την κερδίζει πάλι πίσω, είναι επειδή δεν κρίνει τις επιλογές της, αλλά δείχνει κατανόηση για αυτές.
Γεγονός που κάνει τη συμβίωση μαζί του εφικτή, σε αντίθεση με τον Dan που δεν φαίνεται διατεθειμένος να της συγχωρήσει κάτι αντίστοιχο.
Υπάρχει κι έχει νόημα ο όρος “καλός εραστής”;
Μάλλον όχι.
Ο Larry στην ταινία είναι σαφές ότι έχει μεγαλύτερη σεξουαλική ενέργεια από τον Dan, παρ’ όλα αυτά η Anna προτιμά τον Dan σεξουαλικά, μιας και είναι ερωτευμένη μαζί του.
Είναι ο έρωτας, λοιπόν, αυτός που απογειώνει την ερωτική πράξη και όχι η καλή τεχνική και η εμπειρία.
Μπορεί μια απιστία να ανανεώσει μια σχέση;
Μάλλον ναι.
Η απιστία στην ταινία επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις μέσα στα δύο ζευγάρια. Το ζευγάρι, που μπόρεσε να την αποδεχτεί, φτάνει στο τέλος της ταινίας σε μια αρμονική συνύπαρξη, όπου φαίνονται ευτυχισμένοι.
Μια τελευταία επισήμανση. Στην ταινία ο Larry δεν κερδίζει τελικά τον έρωτα της ζωής του επειδή προσπάθησε και το θέλησε υπερβολικά, αλλά επειδή, όσο και να πόνεσε από αυτόν, ποτέ δεν έκοψε τις γέφυρες.
Το αντίθετο μάλιστα. Σε όλη την ταινία προσπαθεί και πάλι να ανοικοδομήσει αυτό που η Anna εξαιτίας του έρωτα που αισθάνεται για κάποιον άλλον καταστρέφει.
Όσο λοιπόν θα υπάρχει δρόμος, υπάρχει και η πιθανότητα αυτός να οδηγήσει στην επιστροφή…
Υ.Γ.
Ο χαρακτήρας του Larry επιδέχεται άλλη μια ερμηνεία, που ίσως είναι εξίσου ρεαλιστική. Ότι χρησιμοποίησε τις ενοχές και την κατάθλιψη που είχε η Anna για να την κερδίσει πίσω.
Επειδή τα καταθλιπτικά άτομα δεν επιλέγουν την ευτυχία πολύ συχνά και επειδή όταν η ταινία κλείνει, η αίσθηση που έχω είναι ότι η Anna είναι ευτυχισμένη, θα επιμείνω στην αρχική μου ανάλυση.