This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException
Ο Οδυσσέας σίγουρα είναι ο πιο διάσημος ήρωας του Ομήρου. Ο Όμηρος έδωσε το όνομα του, στο ένα από τα δύο έπη του. Ο Παλαμήδης πάλι είναι ένας σχετικά άγνωστος ήρωας, που δεν αναφέρεται καθόλου από τον Όμηρο. Οι πηγές από τις οποίες μαθαίνουμε για τον Παλαμήδη είναι ο Γοργίας. ο Ξενοφώντας και οι τραγικοί Αισχύλος και Ευριπίδης.
Για τον Οδυσσέα γνωρίζουμε ότι το όνομά του, ως και σήμερα είναι συνώνυμο της ευφυίας και της εφευρετικότητας. Το «πολυμήχανος» είναι ένας προσδιορισμός που συνειρμικά παραπέμπει αυτόματα στον ήρωα του Ομήρου. Είναι όμως έτσι;
Μήπως υπήρξε ήρωας πιο έξυπνος και εφευρετικός από τον Οδυσσέα; Μήπως μας έχουν παραπλανήσει;
Σε αυτή την άτυπη σύγκριση θα εξετάσουμε τρία χαρακτηριστικά: - Καλοσύνη - Εξυπνάδα & Εφευρετικότητα - Διασυνδέσεις
Ας αρχίσει η μάχη:
- Καλοσύνη
Η καλοσύνη σίγουρα δεν ήταν στα προτερήματα του Οδυσσέα. Όταν γυρίζει στην Ιθάκη σκοτώνει όλους τους μνηστήρες, πολλοί από τους οποίους το μόνο έγκλημα που είχαν διαπράξει ήταν να τρώνε και να πίνουν στο παλάτι, μειώνοντας την περιουσία του Οδυσσέα. Ακόμη χειρότερη ήταν η συμπεριφορά του Οδυσσέα απέναντι σ’ έναν φίλο και συμπολεμιστή του, τον Παλαμήδη! Ο Οδυσσέας οδηγούμενος από ζήλια αιχμαλώτισε έναν δούλο των Τρώων που μετέφερε χρυσάφι και τον υποχρέωσε να γράψει ένα σημείωμα στο οποίο φαίνεται πως ο Πρίαμος δωροδοκεί τον Παλαμήδη με αυτό. Στη συνέχεια το έθαψε κάτω από τη σκηνή του Παλαμήδη και ειδοποίησε τον Αγαμέμνονα για την υποτιθέμενη προδοσία. Ο Αγαμέμνονας διέταξε τη θανάτωσή του με λιθοβολισμό. Για τον λιθοβολισμό του Παλαμήδη παρατάχτηκε μόνο ο στρατός του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα, οι άλλοι άνδρες αρνήθηκαν να πάρουν μέρος και παρακολούθησαν πλημμυρισμένοι με οργή και θλίψη. Λέγεται ότι τα τελευταία λόγια του Παλαμήδη ήταν προς τον Οδυσσέα: "...Σε λυπάμαι αλήθεια, γιατί εσύ χάθηκες πριν από μένα...".
Ο Παλαμήδης πάλι ήταν ακέραιος και αυτάρκης. Δε χρησιμοποιούσε δούλους και έκανε τα πάντα μόνος του. Πολλές φορές δεχόταν τα πειράγματα των συντρόφων του για την "περίεργη" για την εποχή αυτή συνήθεια. Δε γνωρίζουμε κανένα περιστατικό στο οποίο να αδίκησε κάποιον.
Η αντιδικία του Παλαμήδη με τον Οδυσσέα ξεκίνησε πριν τον Τρωικό πόλεμο. O Οδυσσέας είχε πάρει χρησμό ότι εάν συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο θα αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Προσπάθησε λοιπόν να αποφύγει την επιστράτευση. Γι’ αυτόν τον λόγο έδινε σε όλους στην Ιθάκη την εντύπωση ότι είχε τρελαθεί. Ο Παλαμήδης έφτασε στο σπίτι του Οδυσσέα και τον βρήκε να έχει ζέψει το άροτρο του με ένα βόδι και ένα άλογο παράλληλα και να σπέρνει το χωράφι του με αλάτι! Ο Παλαμήδης που είχε καταλάβει το θέατρό του, άρπαξε τον γιο του Οδυσσέα τον Τηλέμαχο και τον έριξε μπροστά στο άροτρο για να τον αναγκάσει να σταματήσει! Ο Οδυσσέας δε συγχώρεσε ποτέ τον Παλαμήδη που τον είχε αποκαλύψει!
- Εξυπνάδα & Εφευρετικότητα
Όπως είδαμε και παραπάνω ο Οδυσσέας ήταν ανώτερος από τον Παλαμήδη σε δολοπλοκία, αλλά όχι σε καλοσύνη. Η εξυπνάδα και η εφευρετικότητα όμως είναι κυρίως το πεδίο στο οποίο ο ήρωας του Ομήρου γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα. Ας μην ξεχνάμε τον περίφημο "Δούρειο Ίππο" χάρη στον οποίο οι Έλληνες κατέκτησαν την Τροία. Η ιστορία του "Δούρειου Ίππου" δεν εξιστορείται σε κανένα από τα δύο Ομηρικά Έπη. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος περιορίζεται σε μια μικρή αναφορά. Πιο αναλυτική περιγραφή συναντούμε σε κείμενα του Βιργιλίου. Ο Βιργίλιος λοιπόν, αναφέρει πως η θεά Αθηνά θα συμβουλέψει τον Οδυσσέα να αναθέσει στον Επειό την κατασκευή ενός τεράστιου ξύλινου αλόγου. Το άλογο αυτό ήταν κούφιο στο εσωτερικό και μέσα μπήκαν οι πιο γενναίοι Έλληνες που στη συνέχεια άλωσαν την Τροία. Αν και η ιστορία έχει δοξάσει τον Οδυσσέα για τη σκέψη που είχε, ποτέ δεν υπήρξε δική του αλλά της θεάς Αθηνάς!
Ο Οδυσσέας πάλι σύμφωνα με τον Όμηρο θα λύσει και τα μάγια της Κίρκης που είχε μεταμορφώσει τους συντρόφους του σε γουρούνια, όμως εδώ το βότανο που χρειαζόταν θα του το δώσει ο Ερμής!
Ναι αλλά ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξέφυγε από τις Σειρήνες και στη συνέχεια από τα μυθικά τέρατα τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη! Για να το εξετάσουμε και αυτό! Οι Σειρήνες ήταν νύμφες με φωνές θεϊκές. Με το τραγούδι τους παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, οι οποίοι πλησιάζοντας ξεχνούσαν τον προορισμό τους και στη συνέχεια κατασπαράζονταν! Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο Οδυσσέας είχε ενημερωθεί σύμφωνα με τον Όμηρο από την Κίρκη και είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και έτσι έβαλε κερί στα αυτιά των συντρόφων του και ο ίδιος δέθηκε γερά σε έναν στύλο του καραβιού! Επίσης αναλυτικές οδηγίες - πάλι από τη μάγισσα Κίρκη - είχε πάρει για το πως πρέπει να κουμαντάρει το πλοίο του στο στενό που βρίσκονταν η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Στο δε συγκεκριμένο στενό ήξερε από την Κίρκη ότι είναι υποχρεωμένος να θυσιάσει 6 συντρόφους του, για να μπορέσει να περάσει ...το έκανε... και πέρασε με επιτυχία.
Η τελευταία περιπέτεια του Οδυσσέα είναι στο νησί της Καλυψούς όπου καταλήγει μόνος του, αφού όλοι οι σύντροφοί του έχουν πεθάνει. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι η Καλυψώ τον ερωτεύθηκε και τον κράτησε κοντά της επτά χρόνια.
Η Καλυψώ θέλοντας να κρατήσει για πάντα κοντά της τον Οδυσσέα του υπόσχεται αθανασία! Αλλά αυτός την αρνείται! Θέλει να επιστρέψει στη γυναίκα του και στο Βασίλειό του. Επιλέγει τη θνητότητα και να συνεχίσει να είναι άνθρωπος αντί να γίνει ημίθεος! (Όσο και να το περιεργάζομαι δεν το βρίσκω ιδιαίτερα έξυπνο). Στο τέλος θα τον λυπηθεί η θεά Αθηνά και θα παρακαλέσει τον Δία, να τον βοηθήσει. Εκείνος έστειλε τον Ερμή στην Καλυψώ και τη διέταξε να αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει! Σκόπιμα άφησα για το τέλος ένα πολύ γνωστό άθλο του Οδυσσέα. Η περιπέτεια που είχε με τον Κύκλωπα τον Πολύφημο. Στην περίφημη ιστορία αυτή δε φαίνεται όντως να δέχεται κάποια βοήθεια από μάγισσες ή θεούς.
Ας δούμε τώρα και λίγο τον Παλαμήδη στο πεδίο της εξυπνάδας και εφευρετικότητας. Ο μύθος λέει ότι είχε φοβερές οργανωτικές ικανότητες! Είναι εκείνος που σχεδίασε ένα οχυρό που προστάτευε τον στρατό από τις επιθέσεις των Τρώων και φρόντιζε για τις ανάγκες του στρατού.
Πριν από κάθε μάχη είναι αυτός που ρύθμιζε τον τρόπο παράταξης των στρατευμάτων και διαμόρφωνε το σχέδιο διεξαγωγής της.
Χάρη στις γνώσεις του πάνω στην Ιατρική βοήθησε στην αντιμετώπιση ενός θανατηφόρου λοιμού και μερίμνησε για την τροφή των στρατευμάτων. Έργο το οποίο είχε ανατεθεί νωρίτερα στον Οδυσσέα, χωρίς εκείνος να καταφέρει κάτι!
Ο Παλαμήδης εφηύρε τα ζάρια και τα πούλια και στη συνέχεια το τάβλι. Η εφεύρεσή του είχε σαν στόχο να περνούν οι άντρες στην Τροία τον ελεύθερο χρόνο τους διασκεδαστικά! Αν κρίνω ότι ακόμα και σήμερα μας αρέσει να περνάμε μέρος από τον ελεύθερο χρόνο μας με το τάβλι, ήταν πολύ πετυχημένη εφεύρεση!
Ακόμη στον Παλαμήδη αποδίδεται η επινόηση του χάρακα και στη συνέχεια η επινόηση του μέτρου και των σταθμών, η αλφαβητική γραφή και η διαίρεση του έτους σε ώρες ημέρες και μήνες!
Ο Παλαμήδης είχε επινοήσει και ένα πρώτο τηλέγραφο... τις φρυκτωρίες! Οι φρυκτωρίες ήταν μικροί πύργοι από ξύλα, τα οποία τοποθετούνταν πάνω σε βουνοκορφές με καλή ορατότητα. Όταν έπρεπε να διαδοθεί ένα μήνυμα, έβαζαν φωτιά στα ξύλα, ούτως ώστε οι φλόγες να γίνονταν ορατές μέχρι την επόμενη φρυκτωρία, που βρισκόταν σε άλλη βουνοκορφή πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Έτσι, μέσα από μια αλυσίδα πυρκαγιών, το μήνυμα έφτανε στον προορισμό του. Ασφαλώς, το μήνυμα που συμβόλιζαν οι πυρκαγιές έπρεπε να είναι γνωστό από πριν. Όταν έπεσε η Τροία το μήνυμα της νίκης του πολέμου κατάφερε χάρη στη μέθοδο του Παλαμήδη να διανύσει απόσταση 550 χιλιομέτρων μέσα σε μία νύχτα.
Ο Παλαμήδης υπήρξε εκτός από ιατρός, αστρονόμος, εφευρέτης και άριστος εποποιός. Τα έπη του όμως εξαφανίστηκαν από τους απογόνους του Αγαμέμνονος.
- Διασυνδέσεις
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά και εύκολα. Ενώ ο Παλαμήδης σε καμία πηγή δεν έχει τη βοήθεια των Θεών, ο Οδυσσέας σε πολλές περιπτώσεις έχει τη συμπαράσταση αλλά και καθοδήγηση των Θεών. Πολύ εύκολα μπορούμε να πούμε ότι ο Οδυσσέας υπήρξε πιο αγαπητός στους Θεούς από τον Παλαμήδη. Εκτός από τους Θεούς ακόμα και ο Όμηρος θα γράψει ένα ολόκληρο έπος αφιερωμένο στον Οδυσσέα και δε θα γράψει ούτε μια γραμμή για τον Παλαμήδη. Ο Όμηρος μάλιστα ξεκινά την αφήγηση του Τρωικού πολέμου από τον τελευταίο χρόνο θέλοντας προφανώς να προστατέψει τη φήμη του Οδυσσέα που όπως είδαμε δε θα ήταν ίδια αν ξεκινούσε την αφήγηση νωρίτερα!
Υστερόγραφο Το κείμενο που διαβάσατε δεν έχει σαν στόχο σε καμία περίπτωση να αποδομήσει τον Οδυσσέα. Αυτό που θέλει να αναδείξει το κείμενο είναι ότι την ίδια εποχή υπήρξε ένας ήρωας τουλάχιστον ισάξιος του Οδυσσέα σε εξυπνάδα και εφευρετικότητα που όμως δεν είχε την ανάλογη υστεροφημία. ... See MoreSee Less
Με άλλα λόγια ο Παλαμηδης είναι ο τύπος του δικαιου έξυπνου και οργανωτικου ανθρώπου ενώ ο Οδυσσέας είναι ο τύπος του λαμογιου βύσματος "ξέρεις ποιος είμαι γω" :-o
Ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Μας έβαλες να ψάξουμε και να διαβάσουμε για τον Παλαμήδη.
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες. Παλαμήδης και Αχιλλέας είναι και με διαφορά πολύ καλύτερα και ποιοτικά πρότυπα από τον Οδυσσέα. Ο τελευταίος όμως έχει επικρατήσει ελέω Ομήρου, ο οποίος τον έχρισε με την εύνοια των Θεών. Ήταν όμως εύνοια; Ή ήταν επιβεβαίωση μέσω μιας αυθαίρετης θεολογικής δικαίωσης ενός λανθασμένου πρότυπου, ο οποίος ποτέ δεν πήγαινε "με το σταυρό στο χέρι";
Καλημέρα
Σύμφωνα με την Νασα τά ομηρικά έπη περιγράφουν συμπαντικά φαινόμενα και όχι φιλοσοφικά
Ο λόγος που δεν αναφέρει ο Όμηρος το γεγονός με τον Παλαμήδη και το γνωρίζουμε από άλλη πηγή είναι το ότι ο Όμηρος ήταν εγγονός του Οδυσσέα και γιος του Τηλέμαχου.
Ο,τι πιο άσχετο έχω διαβάσει... προφανώς ο γράφων δεν αναλύει τα Ομηρικά Έπη, αλλά κάτι άλλο.
Τόσο άσχετο, όσο και ύποπτο.
Δεν έχω διαβάσει ακόμα τα ομηρικά έπη όμως είναι πασιφανές τα μηνύματα που περνάει με την Οδύσσεια με τα δεινά που προκάλεσε ο Οδυσσέας στον εαυτό του και στους συντρόφους του από την αλαζονεία, έπαρση και εγωισμό του. Δεν θα υπήρχε διδακτικό παράδειγμα αν ανέλυε τον καλύτερο ήρωα στην περίπτωση αυτή Παλαμήδη.Αυτός είναι και ο λόγος που ο Όμηρος ασχολείται με ένα τέτοιο χαρακτήρα που αν και χαρισματικός όπως παρά πολλοί άνθρωποι, αδίκησε τον εαυτό του με τους τρόπους του. Αυτό είναι και το διδακτικό μύνημα εν συνεχεία, η μεταμέλεια και η μεταμόρφωση του Οδυσσέα σε ένα καλύτερο πιο μεστό άνθρωπο, πλέον ολιγαρκή και ουσιώδη.
Με μια υποσημείωση ο Οδυσσέας οφείλει την ονομασία του στο ρήμα οδδυσω σομαι που σημαίνει περιπλανωμαι φυσικά ήταν πιο απατεώνας γιατί ακριβώς δεν είχε τις ικανότητες του Παλαμήδη
Το βέβαιο είναι πως ο συγγραφέας,μας έβαλε να μάθουμε τον Παλαμήδη,κ να αναζητήσουμε πηγές σχετικές.Τον ευχαριστούμε.
Ο Οδυσσέας διακρίθηκε ως πολυμήχανος, πανούργος και πονηρός. Δεν διακρίθηκε ούτε για το ήθος του, ούτε για ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα. Δική του ιδέα ήταν ο δούρειος ίππος, η ύπουλη παγίδα που έστησαν στους Τρώες για να εισβάλλουν, να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν την πόλη και το λαό.
Το έκαναν με μεγάλη σκληρότητα.
Ο πόλεμος βέβαια δεν έχει ηθική, αλλά αυτοί δεν σεβάστηκαν ούτε τα στοιχειώδη. Ούτε το νεκρό σώμα του Έκτορα, ούτε φυσικά τις γυναίκες και τα παιδιά της Τροίας. Δεν δίστασαν να δολοφονήσουν τον μικρό γιο του Έκτορα και της Ανδρομάχης, ένα μικρό παιδάκι. Κι όλα αυτά δήθεν για χάρη του Μενέλαου που τον εγκατέλειψε η Ελένη! Στην ουσία ήταν πολεμοχαρείς και αλαζόνες, που αναζητούσαν δόξα, πλούτο και εξουσία.
Ο Αγαμέμνονας δεν δίστασε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να φυσήξει ο άνεμος και να φύγουν τα πλοία.
Ο Οδυσσέας ταλαιπωρήθηκε κ περιπλανήθηκε...αυτό ήταν μια μορφή τιμωρίας για τις ραδιουργίες του και τον ανέντιμο τρόπο που έδωσε τη νίκη στους Μυκηναίους.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... Θυμάμαι όταν κάναμε στο σχολείο Οδύσσεια κ Ιλιάδα, ήθελα να νικήσουν οι Τρώες!
Ο Όμηρος, δίνει την εντύπωση ότι εκτιμάει τους Τρώες στην Ιλιάδα, χωρίς βέβαια να το εκφράζει φανερά.
Αληθες.Στου αναυπλιου το παλαμιδι.Φοβερο μυαλο,γιος του ναυπλιου.
Παλάμης λέγοτανε όχι Παλαμήδης
Τι μλκιες διαβάζω ρε π00στη μου και χωρίς καν να σε ακολουθω
Πως ο Benjamin Franklin με έναν χαρταετό σκότωσε τους θεούς
Ίσως να μην ξέρεις ότι η ατάκα “...Ο χρόνος είναι χρήμα....” είναι δικιά του ή ότι δεν κατοχύρωσε καμία από τις εφευρέσεις του, γιατί θεωρούσε ότι ανήκουν στο λαό.
Ίσως να μην ξέρεις ούτε ότι υπήρξε πετυχημένος τυπογράφος, πολιτικός και συγγραφέας ή ότι η συμβολή του Franklin στην ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μεγάλη. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι σαν εφευρέτης έφτιαξε το πρώτο αλεξικέραυνο!
Χαρακτηρίστηκε “ο πρώτος μεγάλος Αμερικανός” και αν κατά τύχη σου βρίσκεται χαρτονόμισμα των 100 αμερικανικών δολαρίων, θα δεις και τη μορφή του να σχηματίζει ένα αδιόρατο χαμόγελο.
Είχε χιούμορ, κυρίως στα γραπτά του: “...Τρεις μπορούν να κρατήσουν ένα μυστικό, αν οι δυο απ’ αυτούς είναι πεθαμένοι...” και σαν συγγραφέας έχει γράψει κάτι που το ασπάζομαι απόλυτα: “...Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί...” Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
Ο Κεραυνός Ως κεραυνός θεωρείται οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση συμβαίνει στην ατμόσφαιρα και οφείλεται σε φυσικά αίτια. Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο. Για πολλά χρόνια το φυσικό αυτό φαινόμενο είχε συνδεθεί πολύ στενά με μεταφυσικές θεωρίες. Στην Ελληνική Μυθολογία ο Δίας είναι ο κυρίαρχος των κεραυνών της αστραπής. Με την καθιέρωση του Χριστιανισμού πέρασε στις λαϊκές δοξασίες ότι η αστραπή είναι η φωτιά που αφήνει πίσω του το άρμα του Προφήτη Ηλία καθώς διατρέχει τον ουρανό, ενώ η βροντή το κροτάλισμα των ποδιών των αλόγων που σύρουν το άρμα του. “...Ρίχνει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κατά του Σατανά...” Αυτές οι θεωρίες, πολύ λογικά μιας και δεν υπήρχε επιστημονική εξήγηση, ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και αποδεκτές ως το 1765, που ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κατασκεύασε το πρώτο αλεξικέραυνο.
Benjamin Franklin Ο Benjamin Franklin γεννήθηκε στη Βοστώνη και ήταν το 15ο παιδί που απέκτησε ο φτωχός κηροποιός Ιωσίας Φραγκλίνος. Οι γονείς του είχαν την οικονομική δυνατότητα να τον στείλουν στο σχολείο μόλις για δύο χρόνια και μέχρι να φτάσει 10 ετών. Στα 13 του μπήκε μαθητευόμενος στο τυπογραφείο του αδελφού του. Τον ελεύθερο χρόνο του όμως τον πέρναγε με το να μελετάει επιστημονικά και άλλα συγγράμματα και να γράφει σατιρικά δοκίμια και ποιήματα. Στα 17 του χρόνια έπιασε δουλειά ως τυπογράφος στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε ύστερα από μια σειρά συμπτώσεων και συγκυριών. Επιστρέφοντας στη Φιλαδέλφεια μερικά χρόνια αργότερα, ο Franklin συνέχισε το επάγγελμα του τυπογράφου με τη δική του πλέον μικρή επιχείρηση και εξέδωσε την «Εφημερίδα της Πενσυλβανίας», στην οποία δημοσιογραφούσε και ο ίδιος. Επίσης, κάθε χρόνο εξέδιδε το Poor Richard's Almanack, ένα είδος ημερολογίου με εκλαϊκευμένες επιστημονικές γνώσεις και συμβουλές για την προσωπική επιτυχία του καθενός με γνώμονα τα χρηστά ήθη. Το Αλμανάκ του Benjamin Franklin γνώρισε εκπληκτική επιτυχία! Στη συνέχεια θα ασχοληθεί ενεργά και με μεγάλη επιτυχία με την πολιτική και τη διπλωματία και θα αποκτήσει δόξα και χρήματα. Το πραγματικό όμως πάθος του Franklin ήταν οι φυσικές επιστήμες. Οι μελέτες του για τον ηλεκτρισμό άνοιξαν τον δρόμο για την πρόοδο που ακολούθησε στον συγκεκριμένο τομέα. Ασχολήθηκε κυρίως με τον ηλεκτρισμό, αποδεικνύοντας ότι ο κεραυνός είναι ένα ηλεκτρικό φαινόμενο και όχι η τιμωρία του θεού, όπως ήταν η κοινή αντίληψη ως τότε. Ένα ηλεκτρικό φαινόμενο, από το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να προστατευτεί με το αλεξικέραυνο, το οποίο και εφηύρε έπειτα από πειράματα.
Το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό Το 1752, λοιπόν, ο Benjamin Franklin θα πετάξει τον διασημότερο χαρταετό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τον χαρταετό με τον οποίο απέδειξε ότι ο κεραυνός δεν είναι η τιμωρία του θεού, αλλά στατικός ηλεκτρισμός. Είχε άρχισε τα πειράματα με αστραπές από το 1749 και πολλά από αυτά ήταν ακόμα και επικίνδυνα για την ίδια του τη ζωή! Τελικά τα κατάφερα ύστερα από προσπάθειες, που κράτησαν παραπάνω από τρία χρόνια. “...Το να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, σημαίνει να μη σταματάς ποτέ να προσπαθείς...” ... See MoreSee Less
Οργανικοί αλγόριθμοι αναπαραγωγής ή αλλιώς you're the best big brother, I could've ever asked for!
Πριν λίγες μέρες ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έβγαλε μία ανακοίνωση, στην οποία ήταν απολογητικός για τις 6 ώρες που είχαν "πέσει" το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και άλλες εφαρμογές που ανήκουν στον όμιλό του. Κάτω από την ανάρτηση του τα σχόλια χιλιάδες. Ένα από αυτά με έκανε πραγματικά να γελάσω. Ένας χρήστης του έγραφε:
- Please don't buy p*rn hub.
Ένα σχόλιο που πέρα από την χιουμοριστική διάθεση δείχνει και πόσο δημοφιλές έχει γίνει στην εποχή μας το πορνό. Και αν δεν σας πείθει ένα χιουμοριστικό σχόλιο, τότε ίσως σας πείσει η επισκεψιμότητα.
Μόνο το p*rn hub επισκέπτονται καθημερινά γύρω στους 115 εκατομμύρια χρήστες και το 2019 είχε συνολική επισκεψιμότητα 42 δισεκατομμύρια χρήστες και 39 δισεκατομμύρια αναζητήσεις. Και είναι απλώς η δημοφιλέστερη από χιλιάδες άλλες σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο. Για να ρίξουμε όμως και μια ματιά στις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των χρηστών στο p*rn hub.
Πρώτο στη λίστα με τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις για το 2019 συναντάμε το "Japanese" και έβδομο στη λίστα το Step Mom, με την δεκάδα να συμπληρώνουν κλασικές αναζητήσεις.
Την επόμενη χρονιά κάτι φαίνεται ότι άλλαξε. Στην 4η θέση ανέβηκε η αναζήτηση Step Mom, στην 5η θέση step sister, στην 6η θέση mom, επίσης λέξεις κλειδιά όπως step dad, step daughter κτλ. είναι επίσης σχετικά ψηλά στη λίστα με τις δημοφιλείς αναζητήσεις.
Η βιομηχανία του πορνό, αντιλαμβανόμενη τη νέα αυτή τάση του κοινού, δημιούργησε πολλά κανάλια με αποκλειστικά τέτοιο περιεχόμενο, τα οποία και γνώρισαν αμέσως τεράστια επιτυχία.
Αιμομιξία
Από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης η αιμομιξία περιγράφεται ως πράξη αμαρτωλή και γι' αυτό καταδικάζεται. Υπάρχει η ιστορία της αιμομικτικής ένωσης του Λωτ με τις κόρες του μετά την καταστροφή των Σοδόμων. Οι κόρες του Λωτ πότισαν με κρασί τον πατέρα τους και κοιμήθηκαν μαζί του για να συλλάβουν παιδιά, επειδή φοβήθηκαν ότι θα έμεναν άγαμες στην έρημη γη που κατοικούσαν. Τα παιδιά τους θεωρήθηκαν εχθροί του Ισραήλ και απαγορευόταν κάθε επαφή μαζί τους.
Αν είμαστε, όπως όλο και πιο έντονα μας λέει η επιστήμη σήμερα, οργανικοί αλγόριθμοι αναπαραγωγής, ίσως ο κυριότερος λόγος που η αιμομιξία ήταν ακόμα και από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης απαγορευμένη, να είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που υπάρχουν αν προκύψει τεκνοποίηση.
Βρετανοί επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια του Λιντς και του Μπράντφορντ, πρόσφατα μελέτησαν 13.500 περιπτώσεις αιμομιξίας, γεννήσεων παιδιών δηλαδή που προέκυψαν από αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν περισσότερα οργανικά προβλήματα και ανωμαλίες σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.
Οι κίνδυνοι, που παρουσιάζονται σε τέτοιου αποτελέσματος παιδιά, αφορούν κυρίως το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και την καρδιά, ενώ το ποσοστό το βρέφος να μην επιβιώσει είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο. Αν δε η μητέρα έχει ξεπεράσει το 34ο έτος, τότε τα ποσοστά εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν η αυτονόητη. Δεν είμαστε Φαραώ και γαλαζοαίματοι βασιλιάδες, να κάνουμε παιδιά με συγγενείς μας. Απαγορεύεται σε στενούς συγγενείς να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, διότι οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες είναι μεγάλες και σοβαρές.
Η σύγχρονη οικογένεια
Σήμερα, με το προσδόκιμο ζωής πια να ξεπερνά τα 80 και με τους περισσότερους γάμους να ξεκινούν κοντά στα 30, έχουμε σε πολλές περιπτώσεις την κατάρρευση του πρώτου γάμου και λίγα χρόνια μετά την δημιουργία μιας δεύτερης οικογένειας.
Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας κουβαλούν μαζί στον δεύτερο αυτό γάμο τα παιδιά από τον πρώτο. Η μητριά, ο πατριός, η θετή κόρη και ο θετός γιος, η θετή αδερφή και ο θετός αδερφός έχουν αυξηθεί δραματικά σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές.
Το ταμπού της απαγορευμένης σχέσης εδώ είναι ελαφρύτερο από αυτό της αιμομιξίας και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαντασιώνονται μία τέτοια σεξουαλική συνεύρεση.
Και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, το πορνό ήταν απλά μερικά χρόνια πιο "μπροστά" από την κοινωνία μας. Χρειαζόμασταν μόνο μερικά χρόνια να παραδεχτούμε τους ενδόμυχους πόθους μας και να τους αποδεχτούμε.
Δε γνωρίζω αν στο μέλλον οι οικογένειες εξελιχθούν όπως στις ταινίες πορνό σήμερα, όμως αν γίνει θα το έχουμε δει πρώτα σε τσόντες. ... See MoreSee Less
Ανθρώπινη κατάντια από τη μια...... Αβάσταχτη μοναξιά από την άλλη.... Λυπηρά και τα δυο😢😢😢 πως καταντησανε οι άνθρωποι??? Και καλά οι υπόλοιποι λαοί λίγο έως πολύ την απόμακρη και σχεδόν ρομποτική ζωή την είχαν στο πραγραμμα τους χρονια δουλεύουν ασταμάτητα 11 μήνες τον χρόνο κοιμούνται από της 9 και δουλειά δουλειά δουλειά ραντεβού ακόμη και για απλή επίσκεψη στο σπίτι τους.... Εμείς???
Εμεις που κάθε αυλή είχε γιορτή όλο το χρόνο πως το επιτρέψαμε αυτό?
Που κάθε Σ/Κ ήταν αργία πως το ανεχόμαστε αυτό? Που οι άνθρωποι δεν ζούσαν χωρίς αγκαλιά? Χωρίς επαφή? Χωρίς γέλια όχι απλά χαμογελα πως το φτάσαμε εδώ???
Ποιος είναι ο φόβος τελικά?
Το να μην πεθάνω? Ηηη
Το να ζήσω έναν αργό θανατο???
Γιατι θάνατος είναι κι ας έχουν αντίθετη άποψη αρκετοί δεν με νοιαζει....
Και να ήταν μόνο αυτό...
Όμορφα κορίτσια που βιάστηκαν προεφηβες η έφηβες απ' τον ίδιο τους τον πα-τέρα ή πατριό;
Πασίγνωστη η υπόθεση Τζολί - Γιον Βοιτ (ναι την βίαζε επανειλημμένα)
Τα σύνδρομα του Οιδίποδα και της Ηλέκτρας ξέρετε δεν βγήκαν έτσι τυχαία.
Αυτά που έδειχνε πχ ο Κοκκινόπουλος πραγματικότατα ήταν, το είπε πρόσφατα, με μικροαλλαγές για να μην φωτογραφίζονται.
Το λυπάμαι γενικώς είναι λίγο.
ωχ
Μα είναι το αρχέγονο ένστικτο το οποίο επειδή ο άνθρωπος ζει με λάθος τρόπο έχει εξελιχθεί ως διαστροφη και φυσικά αρχίζουν οι αιμομιξιες οι κοπρολαγνειες σοδομισμοι και χίλια δυο τρελλα ξι απ την στιγμή που άρχισε η εμπορευματοποιηση του έρωτα όλα πήγαν στραβά ο Νίτσε είχε πει ότι η μονογαμια είναι μια παράνοια όταν αγκαλιάζεις την κοπελλα σου να την φιλήσεις ερωτικά σκέφτεσαι την ξαδέλφη της την φίλη της επίσης οι θρησκείες παίζουν αρνητικό ρόλο με τις ανυπόστατες απαγορεύσεις πάντως μπράβο για το άρθρο εξαιρετικό
Έτσι είναι απολύτως
Σοκαριστικο....
ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΌΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
"δείχνει και πόσο δημοφιλές έχει γίνει στην εποχή μας το πορνό"
Mπρο, πάντα ήταν δημοφιλής οι τσόντες.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγορίθμους στο άμεσο μέλλον θα αντικαταστήσει, σε κάποια επαγγέλματα, την ανθρώπινη εργασία. Ας δούμε μερικά από αυτά
- Οδηγοί (Ταξί, Λεωφορεία, Φορτηγά κτλ.). Ήδη υπάρχουν αυτοκίνητα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Ο αλγόριθμος που αναλαμβάνει την οδήγηση του οχήματος είναι ήδη πολύ καλύτερος από τον καλύτερο οδηγό του κόσμου. Σε ένα χρονικό ορίζοντα το πολύ 20 χρόνων, είναι μεγάλη η πιθανότητα όλα τα επαγγελματικά οχήματα να οδηγούνται από αλγορίθμους. Και ίσως όχι μόνο τα επαγγελματικά οχήματα, αλλά στο μέλλον να είναι ακόμα και παράνομο να οδηγούν οι άνθρωποι!
- Εργάτες (Χειρωνακτικές εργασίες) Σε ένα χρονικό ορίζοντα 20 χρόνων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εργάτες να έχουν αντικατασταθεί από ρομπότ, που δεν θα έχουν ανάγκη από διάλειμμα, δεν θα κουράζονται ποτέ και το σπουδαιότερο δεν θα κάνουν λάθη, μιας και θα εκτελούν με ακρίβεια την αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Το πιο πιθανό είναι να περάσουμε σε μια φάση υπερπαραγωγής προϊόντων, τα οποία θα έχουν ελάχιστο κόστος σε σχέση με σήμερα. Όλα τα εργοστάσια θα λειτουργούν 24 ώρες αδιάκοπα και με χιλιάδες εργάτες-ρομπότ που δεν θα απεργούν ποτέ.
- Οικονομολόγοι, Χρηματιστές και Τραπεζίτες (και Δημόσιοι Υπάλληλοι) Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων και αναλύσεων της αγοράς γίνεται από αλγορίθμους. Ακόμα και ο πιο έμπειρος χρηματιστής δεν μπορεί να συναγωνιστεί πια τους αλγορίθμους πρόβλεψης, που έχουν ήδη καταλάβει την αγορά αυτή. Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία θα εξαφανισθεί ολοκληρωτικά την ημέρα που έξυπνοι αλγόριθμοι θα καταλάβουν το Δημόσιο τομέα ολοκληρωτικά, έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν 24 ώρες την ημέρα, χωρίς να παραπονιούνται και χωρίς να δυσανασχετούν.
- Δικηγόροι, Δικαστές και Αστυνομικοί Ήδη εξελιγμένοι αλγόριθμοι αναζήτησης μπορούν μέσα σε μερικά λεπτά να εντοπίσουν περισσότερα νομικά προηγούμενα και νόμους, από ότι ένας δικηγόρος σε όλη του τη ζωή. Επίσης, σύντομα σαρωτές εγκεφάλου θα μπορούν να αποκαλύψουν ψέματα και απάτες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.
- Δάσκαλοι και Καθηγητές (Εκπαιδευτικοί) Οι ψηφιακοί δάσκαλοι θα μπορούν να καταγράφουν κάθε απάντηση που έχει δώσει ο μαθητής και τον χρόνο που χρειάστηκε για να την δώσει. Με τον καιρό θα εντοπίζουν τις ιδιαίτερες αδυναμίες του και τα δυνατά του σημεία. Θα είναι σε θέση να του διδάξουν οποιοδήποτε μάθημα, προσαρμόζοντας το στον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά του. Και οι συγκεκριμένοι ψηφιακοί δάσκαλοι δεν θα χάνουν ποτέ την υπομονή τους, δεν θα φωνάζουν και θα είναι διαθέσιμοι όλες τις ώρες και τις ημέρες.
- Γενικοί Ιατροί, Χειρουργοί και Φαρμακοποιοί Ο ψηφιακός ιατρός θα γνωρίζει τέλεια ολόκληρο το γονιδίωμα του κάθε ασθενή, αλλά και το ιατρικό του ιστορικό μέρα προς μέρα. Επίσης, το γονιδίωμα και το ιστορικό των γονιών του ασθενή, των αδερφών του, των ξαδέρφων του, μέχρι και των γειτόνων και φίλων του. Ο Ψηφιακός Ιατρός θα έχει άμεση ενημέρωση αν την ίδια μέρα σε κάποιο μέρος του πλανήτη παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο ή αν σε κάποια γωνιά του κόσμου έχει ξεσπάσει κάποια επιδημία. Δεν θα είναι ποτέ κουρασμένος, πεινασμένος ή άρρωστος και θα μπορεί να σου διαθέσει όλο τον χρόνο που απαιτείται.
Ακόμα χειρότερο ίσως είναι το μέλλον των Ιατρών που ειδικεύονται στη διάγνωση ασθενειών. Σε πρόσφατο πείραμα, ένας αλγόριθμος διέγνωσε σωστά το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι άνθρωποι - ιατροί είχαν αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας περίπου κοντά στο 50%.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, για τους Φαρμακοποιούς είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Το 2011 άνοιξε στο Σαν Φρανσίσκο φαρμακείο επανδρωμένο με ένα μόνο ρομπότ. Όταν φτάνει στο φαρμακείο ένας άνθρωπος, το ρομπότ παίρνει τις συνταγές του πελάτη, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνει και για πιθανές αλλεργίες του. Το ρομπότ εξασφαλίζει ότι τα νέα φάρμακα δεν θα επιδρούν αρνητικά στα άλλα φάρμακα που ήδη χορηγούνται στον ασθενή και στη συνέχεια του δίνει το κατάλληλο φάρμακο. Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του το ρομποτικό φαρμακείο χορήγησε 2 εκατομμύρια συνταγές, χωρίς ούτε ένα λάθος. Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι - φαρμακοποιοί κάνουν λάθος στο 1.7%, που αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια συνταγές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Υπάρχει λύση; Ακόμα και αν πιστεύεις ότι το κείμενο που διάβασες είναι εξωπραγματικό, ακόμα και αν δίνεις μικρές πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα; Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι η λύση που θα προκύψει, όσο δεν αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο και όσο εθελοτυφλούμε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, θα είναι η χειρότερη δυνατή.
Η χώρα μας, αν καταφέρει να αντιληφθεί γρήγορα τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην εργασία η ολοένα και αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων, θα έχει ίσως ευκαιρίες που αυτή τη στιγμή ούτε να τις φανταστούμε δεν μπορούμε!
Αν στο άμεσο μέλλον τα περισσότερα σημερινά επαγγέλματα δεν θα τα ασκούν άνθρωποι, αλλά αλγόριθμοι, θα υπάρξουν ανάγκες για νέα επαγγέλματα. Ποιά θα είναι αυτά; Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το νέο μέλλον; Για να προβλέψουμε οποιοδήποτε μελλοντικό επάγγελμα, θα πρέπει να βασιστούμε σε έναν και μόνο συλλογισμό: Σε τι θα είμαστε ικανότεροι από τους αλγορίθμους;
Ο Ίλον Μασκ, σε ένα video που είδα πρόσφατα, κάνει λόγο για μια ανθρωπότητα που θα βγει σε σύνταξη και μιλά για την ανάγκη καθιέρωσης μηνιαίου επιδόματος! Πριν φτάσουμε εκεί, μήπως υπάρχουν ακόμα περιθώρια να κάνουμε άλλες επιλογές;
Y.Γ. 1 Το παραπάνω κείμενο δεν έχει σαν στόχο να δημιουργήσει επιπλέον άγχος σε παιδιά και γονείς. Όμως επειδή ακριβώς πρόκειται κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας, ας μην παίξουμε με αυτό.
Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μας από τα σχολεία και από τα πανεπιστήμια θα είναι ήδη εντελώς παρωχημένη. Στα σχολεία πρέπει να αλλάξει το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και να στραφούν κυρίως στα επαγγέλματα που θα γεννηθούν στο άμεσο μέλλον.
Προτείνω πολύ άμεσα να λειτουργήσει Υπουργείο Μελλοντικής Εργασίας και Εκπαίδευσης (Ο τίτλος είναι δικός μου, μπορεί να ονομάζεται και διαφορετικά, δεν παίζει κανένα ρόλο!). Ένα υπουργείο που θα έχει αποκλειστικά σαν αντικείμενο το πως η χώρα μας θα εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν σύντομα στη νέα εποχή.
Ένα τέτοιο υπουργείο μπορεί να διοργανώνει συνέδρια σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με τη συμμετοχή των κορυφαίων επιστημόνων για τη χάραξη μιας πολιτικής στην εκπαίδευση και στη συνέχεια στην εργασία, για να μην μείνουμε απλοί θεατές στο νέο κόσμο που έρχεται.
Ακόμα δεν έχει χαθεί τίποτε, υπάρχει χρόνος, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα!
Y.Γ. 2 Ένα πολύ δημοφιλές πιθανό σενάριο, αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να αντιδράσουμε, ισχυρίζεται ότι ο Homo Sapiens θα ασχολείται όλο και λιγότερο με το μέλλον του, απορροφημένος στο netflix, στα video games και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα κάποιοι λίγοι ισχυροί και πλούσιοι (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς θα είναι έτσι) θα εξελιχθούν σε κάποιο νέο είδος ανθρώπου, που ήδη έχει όνομα στις επιστημονικές κοινότητες και το ονομάζουν Homo Deus (Άνθρωπος - Θεός).
Ο Homo Deus στην καλύτερη περίπτωση θα φερθεί στον πρόγονο των Homo Sapiens (εμάς δηλαδή), όπως φερόμαστε εμείς στα ζώα, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί και να αποφασίσει ότι είναι περιττός στον πλανήτη.
Πολλοί επιστήμονες μιλάνε ήδη ανοιχτά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο Νούμερο Ένα κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Θα τους ακούσουμε πριν να είναι αργά;
Υ.Γ. 3 Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο βαθμός αξιοπιστίας ενός κειμένου είναι ανάλογος της αποδοχής του. Αν με κάποιο τρόπο συμμερίζεσαι τις ανησυχίες που διατύπωσα, άφησε ένα σχόλιο ή κάνε μια κοινοποίηση.
Πηγές: Homo Deus. Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος - Harari Yuval Noah, Συνέντευξη στο CNBC - Elon Musk ... See MoreSee Less
Ο νούμερο ένα εχθρός της ανθρωπότητας είναι ο εαυτός της. Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ακόμα στο μεσαίωνα, την τεχνοφοβία και την άρνηση της επιστήμης οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο και την κατάρρευση και όχι λόγω της ΤΝ, αλλά της δικής μας ανεπάρκειας. Κανένα εργαλείο, όσο τέλειο και να ναι, δε πρόκειται να μας γλυτώσει από τον χειρότερο - ζωικό - εαυτό μας.
Το πρόβλημα δεν είναι η αντικατάσταση ανθρώπων από ΤΝ και ρομπότ στην εργασία, αλλά η σύνδεση της εργασίας με το βιοπορισμό και την επιβίωση. Το συγκεκριμένο κοινωνικό μοντέλο είναι μεσαιωνικού τύπου, πλήρως παρωχημένο πια αλλά χωρίς πρακτική εναλλακτική. Δυστυχώς τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα της ανθρωπότητας (όπως φόβος του αύριο, φόβος του θανάτου, ανάγκη για εξουσία) αποτελούν την πιο σημαντική τροχοπέδη για την εξέλιξη της κοινωνίας στο επίπεδο που αρμόζει στη νοημοσύνη της και όσο αρνούμαστε την αντιμετώπισή τους μέσω κατάλληλης παιδείας θα βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σε αδιέξοδα.
Προσωπικά δεν με ανησυχεί η ΤΝ ως μελλοντική τεχνολογία. Αυτό που με ανησυχεί είναι η εμμονή των κοινωνικών και οικονομικών μοντέλων στην εργασία ως μέσο επιβίωσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά αρκετών πια ειδικών (και μη) στο βασικό εισόδημα για όλους, καθώς βλέπουν το τσουνάμι της ανεργίας να έρχεται στον ορίζοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικό στάτους στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ναι άλλωστε λίγοι άνθρωποι θα υπάρχουν στον πλανήτη, οπότε όσοι απομείνουν απλά θα κάνουν διακοπές. Τώρα τα προϊόντα και ότι άλλο φτιάχνουν τα ρομπότ δεν ξέρω ποιος θα τα καταναλώνει, αλλά θα πρότεινα αντί για όλα αυτά να έκαναν ρομπότ πυροσβέστες ή κάτι άλλο.
Αλλιώς αντίο ανθρωπότητα... Καλώς ήρθες ρομπότητα..
Και οι έξυπνοι που θα φτιάξουν όλα αυτά πρώτοι θα την πληρώσουν.. Θα χάσουν την ευτυχία της κακοποίησης και καταστροφής των ανθρώπων και την ηδονή της εξουσίας πάνω της. Στα ρομπότ δεν θα περνάνε αυτά. Δεν θα έχουν συναισθήματα, ούτε φόβο, ούτε έλεος.
Η επαφή με έναν άλλο άνθρωπο και η ευελιξία του ανθρώπινου μυαλού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανέναν αλγόριθμο.
Τον προτελευταίο λόγο στην εξέλιξη και ιστορια του ανθρώπου επάνω στην Γη, τον έχει η Φύσις για τα όντα της. Τον δε τελευταίο, τον έχει ο Δημιουργός της...
Από αυτά τα δύο θα αντλήσει ο άνθρωπος σοφία - με όλα τα λάθη του - για την πορεία του στον κόσμο μέσα, γιατί η παρουσία του έχει κάποιον λόγο, που φαντάζομαι ότι δεν τον γνωριζουμε.
θαμεινουν ελαχιστοι ανθρωποι και θα γινουν στο τελος αιμομικτες με προβληματα υγειας .στο τελος η ανθρωποτητα θα χαθει τελειως απο την γη .και οι λιγοι θα ειναι ελενχομενοι και εξολοθρευσιμοι ...
Ποιός αλγόριθμος θα διδάξει : αυτοθυσία, φιλότιμο, στοργή, έλεος, αγάπη, καλοσύνη, συγχωρητικότητα ;
Ο νέος μετα-άνθρωπος θα είναι ένας αναβαθμισμένος ψηφιακά αιχμάλωτος, γενετικά τροποποιημένος, τηλεκατευθυνόμενο υβρίδιο, προγραμματιζόμενος, δίχως θέλημα σαν μια υπάκουη μηχανή.
Θα δέχεται αδιαμαρτύρητα, για το "καλό" του, ότι συμφέρει στην εκάστοτε εξουσία!
Μόνο που τελικά δίχως ελευθερία, γνώμη και κρίση δεν θα είναι Άνθρωπος αλλά ρομπότ!
Ετοιμαζόμαστε για την ”Νέα Εποχή" της "Νέας Τάξης" που θα είμαστε νούμερα και όχι ελεύθερες προσωπικότητες!
Καλώς ήρθαμε στην εποχή του Όργουελ και του μεγάλου αδελφού....!
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή.
Η επικοινωνία στηρίζεται σε κάτι αμφίδρομο , δεν είναι απλή ανταλλαγή πληροφοριών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μοναδική σχέση δασκάλου-μαθητή.
Οι ρόλοι εναλλάσσονται και εξελίσσονται και οι δύο.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι μαγική.
Τα μάτια των παιδιών και του δασκάλου λάμπουν, κάτι αιωρείται. Η λαχτάρα για μάθηση, ο πνευματικός έρωτας...πολλά .
Η κιναισθητικη αγωγή περιλαμβανει στιγμιαίες αποφάσεις που βασίζοναι στην ενσυναίσθηση του δασκάλου.
Αυτή δεν υφίσταται στην τεχνητή νοημοσύνη.
όσες μετρήσεις κι αν κάνει ένα ρομποτ δεν μπορεί στιγμιαία να νιώσει αυτό που θέλουν τα παιδιά, αυτό που θα προωθήσει την μάθηση.
Στο CALL ( Computer Assisted Language Learning ) υπάρχουν άπειρα προγραμματα και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν την μάθηση με ευχάριστο τρόπο.
Όλα αυτά όμως επικουρικά.
Η βιωματική μάθηση θέλει λαχτάρα να αρπάξεις οτιδήποτε γεννά το παιδί και να το προσαρμόσεις να χτίσετε μαζί παραδείγματα και άλλα πολλά.
Κανένας υπολογιστής δεν ξεγεννα. Ενώ η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη όταν εφαρμόζεται με αριστοτεχνικό τρόπο από έναν αληθινό δάσκαλο, κάνει θαύματα. Χτίζει αυτοπεποίθηση και αφυπνίζει την συνείδηση.
Ένα ρομπότ δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν έχει χιούμορ και τα παιδιά τα νιώθουν όλα ακόμη και την ομορφιά της ατέλειας.
Πόσο χαίρονται τα παιδιά όταν κάνουν την δασκάλα να γελάσει, να συγκινηθει, να πανηγυρίσει μαζί τους.
Αισθάνονται τα πάντα ακόμη και η θλίψη ή μια ασθένεια του δασκάλου διδάσκει και τις 2 πλευρές την ιερότητα του χώρου που λέγεται σχολείο, τάξη και την ομορφιά της στιγμής.
Ότι άσχημο, στάσιμο, ανιαρό, απωθητικο μέχρι και εγκληματικό συμβαίνει στα σχολεία είναι όταν λειτουργούν όλα ξερά, μηχανικά, ως ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων που και ένα κομπιούτερ θα μπορούσε να παρέχει.
Ακόμη και οι διαδραστικοί πίνακες μπορούν να γίνουν εκτρώματα με λάθος χρήση.
Το μέσο είναι Μέσο τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προωθητικα χρησιμοποιείται.
Η ουσία όμως είναι μια
Η Αγάπη
Για αυτό που δημιουργείς
Η Αγάπη
Για τα παιδιά συνδημιουργους σου
Αυτό δεν μπορεί να δοθεί από κανένα μηχάνημα χωρίς συνειδητότητα.
Επέλεξα για παράδειγμα το επάγγελμα του δασκάλου γιατί όλοι έχουμε υπάρξει και δάσκαλοι και μαθητές και συνεχίζουμε ακμαίοι ελπίζω. Άλλωστε αυτό είναι η ζωή ένα αιώνιο σχολείο.
Δεν βλέπω δυσοίωνο κανένα μέλλον, εμπιστεύομαι τα παιδιά , βρίσκουν λύσεις στις παραφροσύνες των μεγάλων.
Δεν φοβάμαι καμια τεχνητή νοημοσυνη, η χρήση της είναι που μας ανησυχεί και δικαιολογημένα
Όμως επειδή όλοι είμαστε παιδιά κατά βαθος, μένει απλά να μας δούμε.
Οι ικανότητες που πρέπει να χτίσει, ένας νέος σήμερα, είναι 1. η δυνατότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, 2. να μπορεί να λειτουργήσει σαν μέλος μιας ομάδας εργασίας, και αν θέλει να εξελιχθεί, 3. πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα ηγεσίας (Σχόλιο σε σχετική ερώτηση του πρώην CEO της εταιρείας που εργάζομαι). Πολλά από τα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν υπάρχουν ακόμη (ίσως πάνω από το 60%). Πριν 40 χρόνια στο χωριό μου 1700 κάτοικοι παρήγαγαν λιγότερα, από τους 6 μεγάλους αγρότες που δρουν σήμερα. Επαγγέλματα υγείας και παραϊατρικά δεν θα έχουν μεγάλο θέμα, ίσα ίσα, ο άνθρωπος δεν θα αφήσει εύκολα τη μηχανή να τον "εξυπηρετεί". Το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση. Η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια, θα στηρίζεται σε ανθρώπους, την έχουν ανάγκη τα παιδιά. Κατά τα άλλα αυτή μοιάζει να είναι μια λογική εξέλιξη. Δεν έχει νόημα να πολεμάμε τις μηχανές. Έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε.
Δυστυχώς είναι απόλυτα ρεαλιστικό, αληθινό και εφιαλτικό συνάμα.. όπως ήδη είπε κάποιος αλλος, είναι θέμα χρόνου.. Κι αν οι άνθρωποι δεν διεκδικήσουν το μέλλον τους θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες, καθώς θα συγκεντρωθεί υπερβολική εξουσία σε λίγους και θα μειώνονται οι πόροι του πλανήτη...
Το γαματο με την ανθρωποτητα ειναι οτι με το μυαλο που εχει μπορει να ζησει σε μια ουτοπια.
Το γαμωτο με την ανθρωποτητα ειναι οτι στην πραγματικοτητα πνιγεται σε μια κουταλια νερο.
Περιγράφετε ακριβώς το μέλλον που κατά την δική μου άποψη έχει ήδη μπει σε εφαρμογή από την ελίτ του πλανήτη ....πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο με τίτλο άνθρωποι και ρομπότ το οποίο περιγράφει τα θέματα που αναλύσατε πιο πάνω προς το παρόν και η πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και οι χιλιάδες αλγόριθμοι της κάνουν λάθη σε λίγο θα καταφέρουν και αυτά τα ελάχιστα λάθη να τα εξαλείψουν και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπει στην ζωή μας όπως τώρα έχουν μπει τα smart phones ...το μέλλον που περιγράφετε στο κείμενο είναι ήδη λοιπόν υπαρκτό αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά μπορεί να δει και να αντιληφθεί ψήγματα αυτού του μέλλοντος που θα έρθει παντού γύρω του .....προσωπικά είμαι 38 χρόνων και την άνοδο της τεχνολογίας και τα άλματα που έχει κάνει τόσο σύντομα τα θεωρώ στο μεγαλύτερο μέρος τους πολύ αρνητικά και επιζήμια για τον ανθρώπινο παράγοντα και ύπαρξη ....πολλές φορές έχω ευχηθεί να μπορούσα να ήμουν 38 χρόνων στην δεκαετία του 1980 και όχι στην δεκαετία του 2020 ....
Το κάνουν γιατί ,αφού θα σκοτώσουν τον κόσμο θα χρειαστεί η μασονία και να τους εξυπηρετήσει κάποιος ορίστε και το αποτέλεσμα.Ολα γίνονται για εξόντωση του ανθρώπου,σε καμία περίπτωση καμία τεχνολογία δεν είναι για εξυπηρέτηση των ανθρώπων, μόλις απέκτησε ο κόσμος Ίντερνετ χάθηκαν οι οικογένειες, λέξεις σεβασμό μόνο παιχνίδια στο διαδίκτυο και πορνό και φόνους,τη δεν βλέπετε, και οποίος λέει το παιδί μου δεν είναι τζογαδόρος εννοώ παίκτης του Ίντερνετ τότε είναι γελασμενι.Ξυπνατε ήμαστε πλέον biomasa.
Θα κινηθούμε όμως ή απλά θα παρατηρούμε και ότι γίνει;;;
Καί μέ ενα sun flash...στίς σπηλιές σας γρήγορα,όσοι έχετε απομείνει.
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο,οι εξελίξεις και οι επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ραγδαίες
Ένα σχετικό, πολύ ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με το θέμα youtu.be/WSKi8HfcxEk
από το κανάλι kurzgesagt ( Γενικότερα καταπληκτικό κανάλι με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία)
Είναι σαφές ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για όλους. Για όσους καταλαβαίνουν η αφύπνιση της συνείδησης γίνεται επιτακτική ανάγκη πλέον και όχι πολυτέλεια αν έχουμε χρόνο ή διάθεση. Οποίος δεν συνδεθεί γερά με το πνεύμα της φύσης, της ζωής και της αλήθειας θα υποφέρει άσχημα στα χρόνια που έρχονται και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει
Ο κομμουνισμός θα είναι απόλυτα εφικτός. Ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του θα μπορεί να αμειβεται.Προυποθεση όμως είναι η κοινωνικόποίηση των μέσων παραγωγης
Odyssey 2001. Εκεί θα μας πάει η τεχνολογία. Οι άνθρωποι θα τεμπελιάσουν!
Αυτοί που τα έχουν συλλάβει ως "μεγάλες τεχνολογικές ιδέες" όλα αυτά τα δυστοπικά τερατουργήματα είναι ψυχικά άρρωστοι! Μόνο ψυχικά διαταραγμένα μυαλά θα έφτιαχναν τέτοιο "μέλλον" για τα παιδιά τους και μάλιστα θα απαιτούσαν να τα αποδεχτούν οι άνθρωποι ως ... "Εξέλιξη"! 😟
Θαυμαστός καινούργιος κόσμος...☹️
Το συναίσθημα,τα αισθήματα,την συνείδηση,την τρυφερότητα,την ανθρωπιά,την ηρεμία,την αλήθεια,την αγάπη κανενας αλγοριθμος δεν μπορεί να συναγωνιστεί.Αυτο που προσπαθούν είναι εδώ κ χρόνια να μας αφαιρέσουν κάθε θεϊκή ιδιότητα που έχουμε κ να μας αποκόψουν από την επαφή-ανύψωση ψυχής ...
Και πριν 30 χρόνια, την δεκαετία του 90 η τηλεόραση έπαιζε μια εκπομπή "πέρα απ το 2000"! Την θυμάστε; Οποίος την θυμαται σίγουρα θα θυμάται τις ανοησίες που έπαιζαν - ιπτάμενα αυτοκίνητα- και ότι άλλη βλακεια κατέβαζε ο νους τους τότε. Όσο έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα εδώ και 20 χρόνια άλλο τόσο θα έχουμε και τα παραπάνω που αναγράφονται στο κείμενο.
Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι με το που θα αρχίσει η πείνα στους ανθρώπους θα γίνει κόλαση και όλοι αυτοί που θα κινούν τα νήματα δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν και είναι κάτι που το ξέρουν και οι ιδιοι. Επομένως λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα αντικατάστασης της ανθρωπότητας εκτός κι αν το κάνουν δια της βίας που κάτι τέτοιο πάλι δεν θα είχε κανένα νόημα για τους μεγιστανες που κινουν τα νήματα επειδη απλούστατα έχουν τόσα χρήματα που πλέον τους νοιαζει μόνο η εξουσία! Και σε ποιον να ασκήσουν εξουσία αν αντικατασταθεί το ανθρώπινο είδος; Στους τενεκεδες;
Μία άλλη περίπτωση πάλι είναι να μην ολοκληρωθεί αυτό το έργο επειδη οι άνθρωποι είναι πάντα εξυπνότεροι από τις μηχανές και είναι αδύνατον ένα μή τέλειο ον όπως ο άνθρωπος να φτιάξει κάτι τελειο και στην καλύτερη περίπτωση να φτιάξει κάτι καλύτερο απ τον εαυτό του. Δεν γίνεται να αλλάξουν ουτε οι νόμοι της φυσικής ούτε της φύσης γενικότερα.
Και κλείνοντας θα προσθέσω πως οι φιλοδοξίες του κάθε αρρωστημένου δεν σημαίνει ότι είναι και εφικτες. Ας πρισγειωθουν λίγο γιατί βάσει νόμου θα προσγειωθουν από μόνοι τους ανώμαλα
Γι'αυτό δεν χρειαζόμαστε Εμείς οι Άνθρωποι δεν είμαστε χρησμοί ποιά
Άρα οι πλούσιοι πλουσιότεροι η μεσαία τάξη φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι
αυτός είναι ο σχεδιασμός αλλά θα τους προλάβουν άλλα,,,,,,,,,,
Η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και τώρα βρισκόμουν πια με μια μικροποσότητα που την είχα τυλίξει καλά μέσα σε μια πλαστική σακούλα και την είχα χώσει στη μεγάλη πλάγια τσέπη της βερμούδας μου.
Έκανε απίστευτη ζέστη αλλά προτίμησα να περπατήσω μέχρι το σπίτι από το να πάρω το ρίσκο να μπω σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς όπου θα μπορούσα ίσως να πέσω πάνω σε έλεγχο της αστυνομίας.
Μετά από περπάτημα που κράτησε γύρω στα 20 λεπτά έφθασα στη μεγάλη ανηφόρα της Παγώνας. Η θερμοκρασία μπορεί και να άγγιζε τους 40 βαθμούς, αλλά κατάφερα ύστερα από 3 στάσεις να φτάσω σπίτι.
Άνοιξα την πόρτα, μπήκα μέσα και πήγα κατευθείαν στην κουζίνα. Η πρώτη σκέψη που είχα κάνει, να βγάλω το ρούτερ εκτός λειτουργίας, ήταν σίγουρα λανθασμένη. Με το που θα έβλεπαν όλες τις συσκευές εκτός ίντερνετ για πολύ ώρα, σίγουρα θα έστελναν άμεσα κάποιον να τις ελέγξει!
Άνοιξα το ψυγείο και αφαίρεσα 2-3 συνηθισμένα υλικά. Στη συνέχεια το ενημέρωσα για το φαγητό που θέλω να φτιάξω και μου πρότεινε 2-3 συνταγές. Διάλεξα την πιο συνηθισμένη, άνοιξα τον φούρνο και ξεκίνησα να μαγειρεύω.
Όσο ετοιμαζόταν το φαγητό ανέβηκα στο πατάρι και κατέβασα ένα παλιό γκαζάκι, ήταν μια συσκευή που είχα πάνω από 30 χρόνια και δεν μπορούσες να την συνδέσεις στο ίντερνετ. Έβαλα σε ένα παλιό τηγάνι, που ήταν και αυτό στο πατάρι, λίγο λάδι και έβγαλα την σακούλα που είχα στην τσέπη της βερμούδας μου.
Προσεκτικά ξετύλιξα το περιεχόμενο και το άφησα πάνω στο τηγάνι. Στη συνέχεια κάθισα δίπλα, έκλεισα τα μάτια μου και το μύριζα...
Δυστυχώς η χαρά μου κράτησε πολύ λίγο! Δέκα λεπτά αργότερα με είχαν συλλάβει! Η αστυνομική επιχείρηση της σύλληψής μου ήταν σύντομη αλλά αποτελεσματική! Μόλις είδα 3 αστυνομικούς να μπουκάρουν σπίτι μου δεν αντιστάθηκα καθόλου. Σήκωσα τα χέρια, έπεσα στα γόνατα και περίμενα να μου περάσουν χειροπέδες.
Λίγο αργότερα βρισκόμουν στο αστυνομικό τμήμα, στην αίθουσα ανακρίσεων και ένας προβολέας σημάδευε το κεφάλι μου. Στην αίθουσα μαζί με μένα βρίσκονταν 2 αστυνομικοί. Ο πιο ψηλός φαινόταν ευγενικός, αλλά ο κοντός ήταν πιο σκληρός και συνεχώς εκτόξευε απειλές και βρισιές.
Κάποια στιγμή ο κοντός πήδηξε σχεδόν πάνω μου και με έπιασε από τον γιακά.
- Γιατί δεν μας λες ποιος είναι ο προμηθευτής σου, αφού αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε. - Δεν ξέρω παρά ένα username Pinokio47 τίποτε άλλο. - Που τον βρήκες; - Στο Dark Web σε κάποιο forum που έχει κλείσει! - Και που συναντηθήκατε; - Σας είπα στην πλατεία Γεωργίου, φορούσε καπέλο, μάλλον ψηλός και αδύνατος! - Από το κινητό σου, και ας το είχες κλειστό, έχουμε χαρτογραφήσει όλη τη διαδρομή σου. Θα την περάσουμε στις κάμερες και θα σε δούμε! - Τότε γιατί με ρωτάτε να σας πω κάτι που θα το γνωρίζετε σε λίγο; - Γιατί αξιολογούμε και την πρόθεσή σου να βοηθήσεις αλλά και την ειλικρίνεια σου! - Για την ειλικρίνεια μου μην έχετε καμία αμφιβολία.
Εκείνη τη στιγμή ο ψηλός, που μέχρι τότε μόνο άκουγε, πήρε το λόγο απευθυνόμενος σε μένα.
- Γνωρίζεις ότι η ποινή για κατανάλωση κρέατος είναι τα 4 χρόνια; Αν συνεργαστείς με τις αρχές και δείξεις μεταμέλεια μόνο τότε μειώνεται σε 2 χρόνια. Εσύ και λόγω του πρότερου έντιμου βίου σου μπορεί να φας μόνο 1 χρόνο με αναστολή. - Μέχρι να γίνει το δικαστήριο θα είμαι ελεύθερος; - Η δίκη σου ορίστηκε στις 24 Ιουλίου. Μπορείς να πηγαίνεις.
Βγήκα έξω και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αισθάνθηκα έντονα την ανάγκη να καπνίσω!
Ασυναίσθητα έψαξα για κάποιο πακέτο στην τσέπη μου...Θυμήθηκα όμως πως και αυτό ήταν πια παράνομο και δεν μπήκα καν στον πειρασμό να αναζητήσω ένα τσιγάρο...
----------------------------------------------------- All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα) Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas Online Παραγγελίες: digilove.eu/ & fylatos.com/shop/all-in/ Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ναπολέοντας, ο Απολλιναίρ, ο Πικάσο και η εμπλοκή τους στο πιο αινιγματικό χαμόγελο του κόσμου.
Η ταυτότητα της Μόνα Λίζα Φιλοτεχνήθηκε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι γύρω στα 1505, πέρασε από την κρεβατοκάμαρα του Ναπολέοντα και από το 1804 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Η πραγματική όμως ταυτότητα της ξεφεύγει από τους ιστορικούς της τέχνης για αιώνες.
Η πιο αποδεκτή θεωρία, σχετικά με την πραγματική ταυτότητα πίσω από τον πίνακα, είναι ότι μοντέλο ήταν η Lisa Gherardini, η σύζυγος ενός Ιταλού εμπόρου μεταξιού.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η Μόνα Λίζα είναι στην πραγματικότητα μια αυτοπροσωπογραφία ή μια απεικόνιση της μητέρας του καλλιτέχνη.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η Μόνα Λίζα φέρει αρκετές εντυπωσιακές ομοιότητες με τον Gian Giocomo Caprotti, γνωστό και ως Salai, ο οποίος ήταν μαθητευόμενος του Λεονάρντο και πιθανώς εραστής του.
Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο πίνακα, ανεξάρτητα από το ποιος τελικά απεικονίζεται, τον πιο διάσημο στον κόσμο είναι το περίφημο χαμόγελο της.
Τι έχει όμως το χαμόγελο της Μόνα Λίζα, που το κάνει τόσο ξεχωριστό;
Ο Ντα Βίντσι ανακάτεψε με τέτοιο τρόπο τα χρώματα, ώστε να παραπλανά την περιφερειακή όραση του θεατή.
Αυτό που κατάφερε, ήταν το σχήμα του στόματος ν΄αλλάζει, ανάλογα με την οπτική που παρατηρεί κανείς τον πίνακα.
Καθώς το χαμόγελο εξαφανίζεται μόλις ο θεατής προσπαθήσει να το δει, ονομάστηκε αυτή η οπτική ψευδαίσθηση το “άπιαστο χαμόγελο”.
Κανείς πριν ή μετά τον Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν έχει καταφέρει να αναπαραστήσει τόσο πετυχημένα κάτι αντίστοιχο!
Η κλοπή της Μόνα Λίζα Στις 22 Αυγούστου του 1911 ο ζωγράφος Λουί Μπερού, που συνήθιζε να ζωγραφίζει αντίγραφα της Τζοκόντα και να τα πουλά στους επισκέπτες του Μουσείου, παρατήρησε με έκπληξη ότι ο πίνακας απουσίαζε από τη θέση του.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Οι πόρτες του Μουσείου σφραγίστηκαν και τα σύνορα της Γαλλίας έκλεισαν!
Το μουσείο έμεινε κλειστό μια ολόκληρη εβδομάδα, χωρίς οι έρευνες που γίνονταν να αποφέρουν το παραμικρό αποτέλεσμα.
Το Λούβρο άνοιξε και πάλι στις 29 Αυγούστου.
Τις επόμενες μέρες χιλιάδες Γάλλοι περνούσαν μπροστά από την άδεια θέση της Μόνα Λίζα και έκλαιγαν γοερά, λες και είχαν χάσει ένα προσφιλές τους πρόσωπο.
Όλη η Γαλλία είχε πάθει κατάθλιψη!
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1911, η αστυνομία ανακοινώνει τη σύλληψη του διακεκριμένου γαλλοπολωνού ποιητή Γκιγιόμ Απολλιναίρ και του άσημου τότε ακόμα Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο ως υπόπτων για την κλοπή.
Ένα ιστορικό παράδοξο. Αυτός που έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος ζωγράφος, έχει κατηγορηθεί για την κλοπή του πιο διάσημου πίνακα!
Ο Πικάσο αφέθηκε ελεύθερος την ίδια μέρα, καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο εις βάρος του και ο Απολλιναίρ πέντε μέρες αργότερα.
Η μεγάλη Γαλλική εφημερίδα Paris Journal στις 13 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο:
“...Ο Απολλιναίρ είναι αρχηγός διεθνούς σπείρας που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας...” Η πραγματικότητα βέβαια απείχε πολύ.
Ο Απολλιναίρ συνδεόταν φιλικά με έναν Βέλγο απατεώνα που λυμαινόταν τις αίθουσες του Λούβρου, αρπάζοντας διάφορα αντικείμενα.
Κάποια αφρικανικά αγαλματίδια μικρής αξίας είχαν πέσει με αυτόν τον τρόπο στα χέρια του Απολλιναίρ, που με την σειρά του είχε πουλήσει μερικά στον νεαρό Πικάσο.
Μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την κλοπή του πίνακα, οι δύο καλλιτέχνες θέλησαν να ξεφορτωθούν τα κλοπιμαία ρίχνοντάς τα στον Σηκουάνα.
Αφού γυρόφερναν ένα ολόκληρο βράδυ γύρω από τον ποταμό, τελικά τα παρέδωσαν στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν ύποπτοι και για την κλοπή του πίνακα!
Θα χρειαστεί να περάσουν δυο ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν να “καθαρίσουν” το όνομα και τη φήμη τους.
Στις 29 Νοεμβρίου του 1913, ένας Ιταλός γκαλερίστας, ο Αλφρέντο Τζέρι θα λάβει ένα γράμμα από κάποιον Βιτσέντζο Περούτζια, που έγραφε ότι έχει στην κατοχή του τη Μόνα Λίζα και ότι σκόπευε να τη χαρίσει στην Ιταλία.
Τελικά το ραντεβού θα κλειστεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Φλωρεντία, όπου ο Περούτζια συλλαμβάνεται, αφού, προς μεγάλη έκπληξη όλων, έχει όντως τον αυθεντικό πίνακα στην κατοχή του.
Μετά τη σύλληψή του, ένα κύμα συμπάθειας σηκώθηκε υπέρ του Περούτζια. Η κοινή γνώμη θεώρησε την πράξη του πατριωτική, αφού το βασικό του κίνητρο ήταν να φέρει τη Μόνα Λίζα πίσω στην πατρίδα της.
Την ίδια γνώμη φαίνεται να είχαν και οι δικαστές, που τον καταδίκασαν σε φυλάκιση μόνο λίγων μηνών.
Η Μόνα Λίζα παρέμεινε για ένα μήνα στην Ιταλία, προτού επιστρέψει στη Γαλλία.
Εκτέθηκε στα μεγαλύτερα μουσεία της Ιταλίας και εκατομμύρια Ιταλών θαύμασαν το αινιγματικό της χαμόγελο.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 1913, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, σε μια πρωτοφανή μαζική συγκέντρωση για έργο τέχνης, συνόδευσαν την Μόνα Λίζα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου, ώστε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το Λούβρο.
Εκείνη την ημέρα, ολόκληρη η Ιταλία αποχαιρετούσε συγκινημένη τον αγαπημένο της πίνακα.
Στις 4 Ιανουαρίου του 1914 εγκαταστάθηκε και πάλι στο Λούβρο, όπου και εκτίθεται έως σήμερα, κάτω από απίστευτα μέτρα ασφαλείας.
----------------------------------------------------- All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα) Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas Online Παραγγελίες: digilove.eu/ & fylatos.com/shop/all-in/ Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Αν η Γαλλία έπαθε κατάθλιψη για έναν πίνακα που δεν τον έφτιαξε καν Γάλλος καλλιτέχνης, τι να πούμε στην Ελλάδα για την Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου και όλα τα άλλα σουφρωμένα, που κοσμούν τόσα μουσεία.
Εγώ προσωπικά ποτέ δεν παρατησησα κάτι το μοναδικό σαυτην την τέχνη και είναι και άσχημη η Τζοκόντα
Λόγος να γίνεται
😁😁😁😁😁😁😁😁
ΆΜΑ ΣΟΥ ΚΛΈΒΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΊΝΑΚΑ ΕΧΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΌΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΤΑΡ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ.
ΣΑΣ ΜΙΛΏ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΈΡΙ.
Ο Γκιγιωμ Απολιναιρ ο ποιητης?
Και ναταν μόνο αυτη
Ο μονος λιζος
Εμεις με τα μαρμαρα τι πρεπει να παθουμε;αλλα τωρα τα τελευταια χρονια ασε που ειμαστε αχρηστοι να εχουμε οτιδηποτε,θα τα νοικιαζαμε για ενα κομματι ψωμι στα αφεντικα μας..
😉
😁λες να ηταν το ντεκολτε?😁
Τη Μόνα Λίζα, την χάρισε ο ίδιος ο Da Vinci στους Γάλλους, αφού είχε φύγει πικραμένος από την Ιταλία... και είναι από το λίγα νόμιμα εκθέματα του Λούβρου.
Όλη αυτή η φασαρία για έναν πίνακα. Τελικά είμαστε για τα πανηγύρια.
Απίστευτη ιστορία! Δεν την ήξερα!
Πολύ ωραία το εξιστορίσατε
Aristotelis Armaos
Μήπως αυτό που κατεταξε τον πίνακα σταθμό έργων τεχνης ήταν εκτός από την ταυτοτητα της γυναίκας και του καλλιτέχνη το γεγονός ότι μια γυναίκα ευγενής του 16αι χαμογελά δημοσια?Δεν ήταν σκάνδαλο αυτό?
Η Γαλλία έχει κακή συνήθεια να εκμεταλλεύεται τα έργα τέχνης άλλων!
Οταν με το καλο παρουμε τις Νησιωτισσες μας θα μας δωσουν και Ντα Βιντσι.....-θε δε θε.....-ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΜΗ ΡΩΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.......
Сложете още десет звездички а този перфектен разказ,!!!!не превод ,изумително разказано!
Είναι Και αυτή μία από τις χιλιάδες απόψεις Και είναι σεβαστή! Και κυρίως ώς προς την τεχνοτροπία που έκανε χρήση ο Λεονάρντο ντα Βίντσι όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο αλλά κυρίως στον Μυστικό Δείπνο Και στην τοιχογραφία στο παλατσο ντε λα σινιορια στην Φλωρεντία!
Αυτό το χαμόγελο πια...
Που ακριβώς βλέπουν το ξεχωριστό και το μυστηριώδες;
Μια μέρα (Στην εποχή του αλγόριθμου) Πάτρα, 15 Ιουνίου 2035
Μπήκα στην κουζίνα, το πρωινό τσεκ απ έδειξε ότι όλοι οι δείκτες μου είχαν επανέλθει πια σε φυσιολογικά για την ηλικία μου επίπεδα. Στάθηκα μπροστά από τη μηχανή του καφέ, που μου πρότεινε καφέ με οικολογικούς κόκκους Βολιβίας, γάλα σόγιας και γλυκαντικό στέβιας. Πάτησα αποδοχή και λίγα δευτερόλεπτα μετά έπινα τον καπουτσίνο μου μπροστά από τον υπολογιστή μου.
Μπήκα στην εφαρμογή που διαχειρίζεται τα κρυπτονομίσματά μου. Εκεί ο οικονομικός αλγόριθμος πρόβλεψης αφού μου υπενθύμισε ότι πέτυχε στο 93.5% των προβλέψεων που είχε κάνει για την πορεία των νομισμάτων μου σε βάθος πενταετίας, μου πρότεινε να επενδύσω ένα μέρος από το κεφάλαιό μου σ’ ένα πολλά υποσχόμενο νέο κρυπτονόμισμα. Δέχτηκα γρήγορα και βγήκα από την εφαρμογή.
Λίγες ώρες μετά μπήκα στο αυτοκίνητό μου, έδωσα τις φωνητικές εντολές για το σημείο άφιξης και κάθισα αναπαυτικά στη θέση του συνοδηγού. Πριν ξεκινήσουμε με ενημέρωσε για μεγάλο αριθμό οχημάτων που ήταν ήδη μποτιλιαρισμένα στη Γερμανού και ότι θα προτιμούσε αν δεν είχα αντίρρηση να πάμε από τη Γούναρη.
Πάτησα αποδοχή και λίγα λεπτά μετά βρισκόμουν σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στη Ρήγα Φεραίου. Σκάναρα το μενού με το κινητό μου, ο αλγόριθμος υγείας με ενημέρωσε ότι η καλύτερη επιλογή για μένα θα ήταν ο σολομός. Μου πρότεινε και άλλα δύο πρώτα πιάτα να τα συνδυάσω και με προέτρεψε να δοκιμάσω και ένα συγκεκριμένο κρασί. Πάτησα αποδοχή.
Συνεχίσαμε για ποτό σε ένα μπαράκι μερικά μέτρα πιο πέρα. Στο δεύτερο ποτό αναγκάστηκα να αποχωρήσω αφού σχεδόν όλες οι εφαρμογές που είχα εγκατεστημένες στο κινητό μου ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται.
Ο αλγόριθμος υγείας μου παραπονιόταν ότι είχα πιει ήδη αρκετά! Ο αλγόριθμος εργασίας ότι είχα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα την επόμενη μέρα και δε θα ήμουν αρκετά αποδοτικός...
Σύντομα κατέληξα σπίτι. Άνοιξα τον υπολογιστή μου και μπήκα στο Youtube. Πληκτρολόγησα Βασίλης Παπακωνσταντίνου, «Άσε με να κάνω λάθος».
Πριν ξεκινήσει το τραγούδι, είδα μια διαφήμιση ξενοδοχείου στην Κόρινθο που σκόπευα να πάω σύντομα, αλλά δεν είχα κλείσει κατάλυμα ακόμα. Μόλις τελείωσε η διαφήμιση, και πριν ξεκινήσει να παίζει το τραγούδι, ένα μήνυμα σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού κυριάρχησε στην οθόνη μου. Το μήνυμα έλεγε ότι ο στίχος του τραγουδιού που πρόκειται να ακούσω, προέτρεπε σε συμπεριφορές που δε βοηθούν σε μια υγιή αντιμετώπιση της ζωής και ότι μπορεί μόνο να "κατανοηθεί" στο χρονικό πλαίσιο που είχε γραφτεί. Στη συνέχεια με ρώταγε αν ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να το ακούσω.
Πάτησα «ναι». Και πάλι όμως αυτό δε στάθηκε ικανό να μπορέσω να το ακούσω. Παρεμβλήθηκε ο αλγόριθμος υγείας να με ρωτήσει αν νιώθω κατάθλιψη ή αν νιώθω δυστυχισμένος. Απάντησα «όχι», χωρίς όμως και πάλι να καταφέρω να ακούσω το τραγούδι αφού ο αλγόριθμος επέμενε να θέλει να μάθει πως νιώθω. Από τη λίστα συναισθημάτων που μου έδωσε ως επιλογές, επέλεξα νοσταλγία.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά έγειρα αναπαυτικά στην καρέκλα μου και άκουσα επιτέλους τον Βασίλη να τραγουδά... ----------------------------------------------------- Σχετικά κείμενα: Στην εποχή του αλγόριθμου (Μέρος 1ο) www.facebook.com/bookrefrenagain/posts/339079594246837 ----------------------------------------------------- All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα) Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas Online Παραγγελίες: digilove.eu/ & fylatos.com/shop/all-in/ Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Άραγε ο αλγόριθμος της ευτυχίας έχει επινοηθεί; Ή και η ευτυχία θα θεωρείται έννοια παρωχημένη στα χρόνια που είναι να έρθουν; Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία...το θέμα είναι θέλουμε; Ή ήδη κάποιος αλγόριθμος στον οποίο όλοι δηλώνουμε followers έχει χαράξει για εμάς χωρίς εμάς - άλλη μια φορά ο Παπακωνσταντίνου στην κουβέντα - όλα αυτά που θα γίνουν;
Υπέροχο κείμενο, αφύπνιση, μπας και αλλάζει κάτι και δεν προκαλούμε άλλο τήν καταστροφή μάς
Εκεί οδεύουν τα πράγματα . σέ λίγο θά μας παρακολουθούν ακόμη και στο μπάνιο .......
Ρομποτάκι δηλδ κανονικά! Όλα προεπιλεγμένα και ατομική βούληση καμία! Έτσι Μάς θέλουν!
Να μου λειπη αυτός ο έλεγχος συναισθημάτων από μηχάνημα.Τελειωσαμε σαν άνθρωποι.
Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε ρότα;;; Πολύ όμορφο κείμενο!
Υπέροχο κείμενο.Το δυστύχημα είναι ότι κοντεύει η εποχή που θα βγει αληθινό.
Αλήθεια τι όμορφα ήταν τα χρόνια που πέρασαν!! Φαντάσου να γίνουν όπως τα περιγράφεις !! Φρίκη!! Υπέροχο το κείμενο!! Συγχαρητήρια!!
Κανονικό τσιπ! Λολ!
Πολύ δυνατό φίλε!
❤️
Τέλεια αποτύπωση της "υπερπροστατευτικης" εποχής που θα ζήσουμε...όσοι την ζήσουμε.Το χρυσό κλουβί της ορθής επιλογής και της παντελούς έλλειψης συναισθήματος και πάθους. Όλοι θέλουν το καλό μας...προς θεού, μην τους αφήσουμε να μας το πάρουν !
ΜΕ ΕΝΑ ΣΓΟΥΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΤΕΛΝΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΜΥΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΕΦΥΣΗΞΑ ΝΑ ΡΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΤΗΣ ΖΟΗΣ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΑΣ
Κυριε Περισανιδη, τμημα μικρο απο την εκπομπη της ΕΡΤ παρακαλω.."Στα ακρα" της Γιωτας Φλεσσα που μεταδοθηκε καπου τον Δεκεμβριο περυσι. Υπαρχει και ολοκληρο στο you tube. Παρευρισκομενος και ο υπουργος ψηφιακης πολιτικης Κυριακος Πιερρακακης. Φρικαρει κανεις απο αυτα που ακουει. Σας το συνιστω αν δεν το εχετε δει. Φοβαμαι οτι αυτα που διηγεισθε στο πολυ πετυχημενο και προφητικο κειμενο σας ειναι αναποτρεπτα πλεον γιατι τα σημαδια πια ολα αυτο δειχνουν. Δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα. Να ειστε καλα.https://www.youtube.com/watch?v=hlv9D-AH2so
Οχι ρε φιλε!! Θα φτιαξω εγω καφε,Θα πιω οσο θελω, θα οδηγησω σε κινηση, θα φαω οτι γουσταρω κ με το παραπανω, δεν θελω τετοια τεχνολογια!! (Πολυ ωραιο κειμενο..!!!)
Άνοιξα τον υπολογιστή μου και του έδωσα τις συνηθισμένες φωνητικές εντολές για να μπω στο συγγραφικό περιβάλλον όπως έκανα κάθε μέρα.
Στη συνέχεια κάθισα αναπαυτικά στην καρέκλα που αυτόματα βελτίωσε τη στάση του σώματος μου ώστε να κουράζομαι λιγότερο. Έδωσα τις παρακάτω φωνητικές εντολές:
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μου ήρθε το μήνυμα ότι και το δοκίμιό μου ήταν έτοιμο και αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας μου.
Μπήκα στην πλατφόρμα του εκδοτικού μου οίκου και υπαγόρευσα:
- Έκδοση νέου έργου: Διήγημα
Στη συνέχεια περίμενα μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να πάρει έγκριση από τον αλγόριθμο, αλλά και να του γίνουν - αν χρειάζεται - οι κατάλληλες διορθώσεις.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μου ήρθε το μήνυμα ότι το διήγημά μου είχε εκδοθεί.
Μπήκα στην πλατφόρμα προώθησης, όπου ο αλγόριθμος μου έδωσε αρχικά κάποια πολύ εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για τα δύο έργα που είχα δημοσιεύσει την προηγούμενη ώρα και φαίνεται πως και αυτά είχαν γίνει viral.
Όσο τηρώ τις εντολές να μην ξεπερνώ τις δύο δημοσιεύσεις την ώρα θα πηγαίνω όλο και καλύτερα με ενθάρρυνε ο αλγόριθμος προώθησης. Μπήκα και είδα τις προβλέψεις που είχε κάνει ένα ειδικό αλγοριθμικό μοντέλο για το αναγνωστικό κοινό που θα είχα ως το τέλος του έτους.
Σχετικά με την αλληλεπίδρασή μου επισήμανε ότι πρέπει να δουλέψουμε λίγο καλύτερα, ώστε να πετύχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις. Συμφώνησα και παρακολούθησα την εφαρμογή να κοινοποιεί το διήγημά μου σε όλα τα μπλογκ και τις ομάδες που με βάση των αλγόριθμο του θα έδειχναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά μου.
Μπήκα και πάλι στην πλατφόρμα του εκδοτικού μου οίκου και υπαγόρευσα:
- Έκδοση νέου έργου: Δοκίμιο.
Επανέλαβα την ίδια διαδικασία. Βγήκα και μπήκα στο Facebook. Στις αναμνήσεις υπήρχε σαν σήμερα πριν 15 χρόνια ένα κείμενο που είχα γράψει για το μέλλον του μυθιστορήματος. Σε εκείνο το κείμενο είχα γράψει ότι υπήρχαν περισσότεροι συγγραφείς από αναγνώστες!
Ένα ειρωνικό χαμόγελο κυριάρχησε στο πρόσωπό μου. Σήμερα θα ήταν αδύνατον να το επιτρέψουν αυτό οι αλγόριθμοι, σκέφτηκα.
Στο ίδιο κείμενο είχα γράψει για τον θάνατο του μυθιστορήματος, που μπορεί να προέλθει από την υπερπαραγωγή μυθιστορημάτων. Σταμάτησα να διαβάζω γιατί οι ανησυχίες μου είχαν ρυθμιστεί ήδη κατάλληλα από τους αλγόριθμους της εποχής μας και σήμερα όλο αυτό φάνταζε ξεπερασμένο.
Πριν μπω να μελετήσω και πάλι τα στατιστικά στοιχεία για το αναγνωστικό μου κοινό και λύσεις για να το αυξήσω περισσότερο που μου πρότεινε ο αλγόριθμος, η σκέψη μου στάθηκε για τελευταία φορά σε μια "ατάκα" που είχα γράψει σε εκείνο το παλιό μου κείμενο 15 χρόνια πριν.
- Συγγραφείς που έχουν διαβάσει μόνο τα βιβλία τους!
Πού να φανταζόμουν τότε, ότι το μέλλον επιφυλάσσει μια ακόμα κατηγορία συγγραφέων:
- Συγγραφείς που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία τους!
Από τις σκέψεις μου με διέκοψε ο αλγόριθμος υγείας που μου υπενθύμισε ευγενικά ότι το καλύτερο για μένα είναι να σηκωθώ από την καρέκλα μου και να περπατήσω για τουλάχιστον 5 λεπτά μέσα στο σπίτι.
Φυσικά και υπάκουσα. Με την υγεία σου δεν είναι να παίζεις...
----------------------------------------------------- All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα) Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
σοκαριστική η περιγραφή αλλά δεν νομίζω ότι απέχει κ πολύ από την πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς με πόση "ευκολία" , διάφορα μπλογκς πουλούν υπηρεσίες-οδηγίες για την συγγραφή ενός βιβλίου , σου υπόσχονται άμεση προώθηση κι εγγυημένο αναγνωστικό κοινό....
Έξυπνο και συνάμα προφητικό κείμενο...
Κάποια στιγμή, κάποια βιβλία θα βγαίνουν μαζικά και χωρίς την παλιά διαδικασία δημιουργίας (δηλαδή χωρίς την έμπνευση και τον νοητικό κόπο που είχαν οι παλιοί συγγραφείς), και θα βγαίνουν σχεδόν αυτόματα, μέσω εφαρμογών, αλγόριθμων και αυτόματων συναρτήσεων...
Καταργώντας έτσι την καταπληκτική διαδικασία της γέννησης μιας, ιδέας και του "χτισιματος" ενός λογοτεχνικού κειμένου.
Φυσικά, για την σχεδόν αυτόματη διάδοση ενός νέου προϊόντος στα αρμόδια blog, sites και σε πιθανούς αναγνώστες βάση του αλγόριθμου των προτιμήσεων τους, αυτό συμβαίνει ήδη...
Το μέλλον είναι (σχεδόν) εδώ, και φαίνεται δυσοίωνο για τα δημιουργικά βιβλία...
κοίτα σύμπτωση! έχω γράψει κ εγώ κάτι παρόμοιο, αλλά μετά αλλάζει εντελώς. οι ανησυχίες τελικά έχουν κοινό παρονομαστή...
Αν και κάπως τρομακτικό! Πολύ ωραίο!
Εκτιμας τον Καζαντζάκη ακόμα πιο πολύ με όλα αυτά τα δυστοπικά.Είμαι κ τυχερή, δεν τον διαβάζω σε μετάφραση αλλά στην γλώσσα που έγραψε.! Καμμιά τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πιάσει τον παλμό των συγγραφέων που θεωρούμε κ είναι σπουδαίοι.Έχει ψυχή η τεχνητή νοημοσύνη;
Είναι όλα αλήθεια !Πολλά ήδη συμβαίνουν .Οι συγγραφείς έχουν γίνει περισσότεροι από τους αναγνώστες .Μέσα σε μια εβδομάδα κυκλοφορούν δύο βιβλία .Με γνωριμίες και καλή διαφήμιση γίνονται και Μπεστ σέλερ .
Και βέβαια ισχύει ήδη για την ποίηση .Πολλά πάρα πολλά ποιήματα ,αλλά οι Ποιητές ελάχιστοι ...
Δεν μου αρέσει... προτιμώ την παλιά εκδοχή!
Ειναι πιθανο να συμβει.Εχει ενδιαφερον.
Υπάκουο , άβουλο ον
Η ειρωνεία φυσικά είναι ότι είδα αυτή την ανάρτηση ως χορηγούμενη - boosted. Smirking mode: on.
Εννοείται φυσικά για το ζήτημα "δημόσιας υγείας", δεν είναι για παίζεις με αυτά. Να μας πει βέβαια ο αλγόριθμος πως τα περνάνε οι δημιουργοί του(Rothschilds, Rockefellers, Gates, Obama, Clintons, Gates Soros) κι όλα τα..."καλα παιδιά" της κλίκας(καμπαλ)
Φαντάζομαι ότι έστω σαν όνομα γνωρίζεις τον ζωγράφο Henri de Toulouse-Lautrec.
Έζησε μόλις 36 χρόνια, πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει 737 πίνακες σε καμβά, 275 νερομπογιές, 363 γκραβούρες και αφίσες, 5,084 σχέδια, κεραμικά και βιτρό, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των έργων του που έχουν χαθεί.
Αν ήμουν βιογράφος στην περίπτωση του Lautrec, θα εστίαζα σε τρία χαρακτηριστικά του, ήταν πολύ κοντός (μόλις 1.52μ) και του άρεσε να συχνάζει σε καμπαρέ και μπουρδέλα.
Ήταν τακτικός θαμώνας του διάσημου καμπαρέ Moulin Rouge, για το οποίο έφτιαχνε τις αφίσες και συχνά εξέθετε και έργα του εκεί.
Επίσης υπήρξε μια εποχή της ζωής του, όπου κυριολεκτικά έμενε μέσα σε έναν οίκο ανοχής του Παρισιού. Εκείνο το διάστημα ολοκλήρωσε 16 διάσημα έργα του.
Ένα από αυτά ήταν και ο πίνακας In Bed: The Kiss.
Στο συγκεκριμένο πίνακα, έχουμε ένα παθιασμένο φιλί ανάμεσα σε δύο πόρνες που αγκαλιάζονται στο κρεβάτι ενός οίκου ανοχής.
Ο πίνακας που ολοκληρώθηκε από τον Lautrec το 1892 ήταν απίστευτα πρωτοποριακός για την εποχή του, μιας και “ακουμπούσε” ταυτόχρονα δυο τεράστια ταμπού της εποχής, την ομοφυλοφιλία και την πορνεία!
Όμως, ο συγκεκριμένος πίνακας ξεχωρίζει για το ερωτικό συναίσθημα που ξεχειλίζει από παντού.
Η ταυτόχρονη στιγμή της τρυφερότητας και του πάθους!
Ο πίνακας αποτυπώνει την απόλυτη καταγραφή του έρωτα!
Τον έρωτα στο μέρος που πιστεύεις ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τον συναντήσεις και από δυο πλάσματα που επίσης δεν μπορούσες να διανοηθείς ότι μπορούν να ερωτευτούν!
----------------------------------------------------- All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα) Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas Online Παραγγελίες: digilove.eu/ & fylatos.com/shop/all-in/ Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Το Moulin Rouge, ο Toulouse-Lautrec και πως μαζί δημιούργησαν την φήμη που μέχρι σήμερα οδηγεί τους καλλιτέχνες στην Μονμάρτρη
***Moulin Rouge (Κόκκινος Μύλος) - Το πρώτο παλάτι για γυναίκες
Τον Οκτώβριο του 1889, στο Παρίσι, στο λόφο της Μονμάρτρης, ο Ισπανός επιχειρηματίας Joseph Oller μαζί με τον Γάλλο Charles Zidler άνοιξαν έναν ιδιαίτερο οίκο ανοχής, το περίφημο Moulin Rouge.
Η Μονμάρτρη ως περιοχή δεν είχε επιλεγεί τυχαία. Την περίοδο εκείνη ήταν μία "παραγκούπολη", όπου ζούσαν φτωχοί άνθρωποι και υπήρχαν πολλά χαμόσπιτα, κακόφημα μπαρ και οίκοι ανοχής.
Quadrille (καν-καν) Τα κορίτσια που επιλέχτηκαν να στελεχώσουν τον Κόκκινο Μύλο είχαν χορευτικές ικανότητες, τόσο “ευλύγιστες” όσο και η ηθική τους.
Οι χορεύτριες αυτές, λοιπόν, εκτελούσαν κυρίως το χορευτικό "Quadrille".
Έναν χορό στον οποίο τα κορίτσια έκαναν ψηλά ανοίγματα με τα πόδια, σηκώνοντας ταυτόχρονα και τις φούστες, ώστε να αναδειχθούν τα καλλίγραμμα πόδια τους και να φανεί μια "υποψία" από το εσώρουχό τους.
Η «Quadrille» έγινε παγκοσμίως γνωστή με το όνομά "γαλλικό καν-καν".
***Henri de Toulouse-Lautrec Αναμφισβήτητα είναι ο καλλιτέχνης που έχει συνδέσει το όνομά του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με το Moulin Rouge και σίγουρα αυτό του οφείλει και μέρος της φήμης που απέκτησε.
Ο Lautrec το 1889 ακόμα φοιτούσε στη σχολή του Fernand Cormon, το ατελιέ του οποίου βρισκόταν στην Μονμάρτρη.
Ο δρόμος αυτός από την αρχή ασκούσε μια έντονη γοητεία στον νεαρό Lautrec, ο οποίος, ανάμεσα στους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί, έμοιαζε λιγότερο παράξενος.
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Moulin Rouge είχε πάντα το δικό του τραπέζι, όπου και θαύμαζε τις χορεύτριες του καν- καν.
Τις ήξερε όλες με τα ψευδώνυμά τους:
«Νανά η ακρίδα», «Γωγώ το στουπί», «Νινί το αέρινο βήμα».
Μέσα στο Moulin Rouge ήταν κοινωνικός, χαμογελούσε διαρκώς και έλεγε πολλά αστεία.
Πολύ λογικά δημιούργησε και την πρώτη διαφημιστική αφίσα του Moulin Rouge και στη συνέχεια πολλές ακόμα.
Ο Lautrec, εξαιτίας της μεγάλη επιτυχίας που γνώρισαν οι αφίσες αυτές, θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της αφίσας.
******Jane Avril Ήταν Γαλλίδα χορεύτρια του καν-καν, γεννημένη το 1868, έγινε όμως διάσημη σαν η μούσα του Lautrec, μιας και για αρκετά χρόνια την ζωγράφιζε ξανά και ξανά.
Το 1890 η Jane Avril συνεργάζεται με το Moulin Rouge και σύντομα γίνεται το μεγαλύτερό του αστέρι!
Δεν υπήρξε ποτέ η κλασσική χορεύτρια του καν-καν, είχε μάλλον εξωτικό στυλ και μια τρέλα, που όμως είχαν μαγική επίδραση στους θαμώνες του καμπαρέ.
Με τον Lautrec, αν και εκείνος φαίνεται να είχε εμμονή μαζί της, συνδέθηκε με μια δυνατή φιλία.
Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειές του, εκείνη είχε δεχτεί να περάσουν μια μοναδική ερωτική νύχτα μαζί και στη συνέχεια να μείνουν και πάλι φίλοι.
Όταν την ζωγράφιζε, έμενε στο ατελιέ του για ώρες και εκείνος συνήθως πριν την καλέσει είχε μαγειρέψει και έτρωγαν μαζί.
Η συνεργασία τους και οι πίνακες που προέκυψαν, συνέλαβαν ακόμα περισσότερο στο να αυξηθεί η φήμη του Moulin Rouge.
Το 1952 στην ταινία Moulin Rouge του John Huston, η Zsa Zsa Gabor θα ενσαρκώσει την Jane Avril. Το 2001 σε μια πιο ελεύθερη μεταφορά της ταινίας, ο ρόλος της Nicole Kidman θα είναι και αυτός βασισμένος στην Jane.
***Mistinguett Η Mistinguett εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Moulin Rouge το 1907 και για τα επόμενα 20 χρόνια θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη νυχτερινή ζωή του Παρισιού.
Τον Φεβρουάριο του 1915, μία πυρκαγιά που ξέσπασε σε γειτονικό κτίριο και επεκτάθηκε στο καμπαρέ ήταν ο λόγος που σταμάτησε τη λειτουργία του για έξι χρόνια.
Η πρόσοψη του κτιρίου έμεινε ανέπαφη, αλλά το αμφιθέατρο και η σκηνή χορού είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.
Το 1921, ανακαινισμένο πλέον, άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό και τα επόμενα χρόνια έμελλε να είναι από τα πιο ένδοξα της λειτουργίας του.
Η Mistinguett, τα έξι χρόνια που δεν λειτουργούσε το Moulin Rouge, περιόδευσε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1921 ήταν το κυρίως αστέρι, στο οποίο στηρίχτηκε η επαναλειτουργία του καμπαρέ.
***H Μις Doriss Ήταν χορογράφος, η οποία συνδέθηκε με την ιστορία του Moulin Rouge. Δημιούργησε τις Doriss Girls το 1957 και χορογραφούσε όλες τους τις παραστάσεις
Έφτασε στο Παρίσι, από τη Γερμανία, πήρε μαθήματα χορού χωρίς τη γνώση των γονιών της και μάλιστα εργαζόταν σε εφημερίδες για να πληρώσει τα δίδακτρα της σχολής χορού της!
Με την πάροδο των χρόνων, το Moulin Rouge κατάφερε να χάσει τη φήμη του ως οίκος ανοχής και σήμερα θεωρείται πια μια μοντέρνα αίθουσα μουσικής και χορού και μάλλον το πιο γνωστό καμπαρέ στον κόσμο.
***Η επιβάτης της καμπίνας 54 (διήγημα) Το καλοκαίρι του 1895 ο Λωτρέκ αποφάσισε μαζί με τον φίλο του και φωτογράφο Μωρίς Γκιμπέρ να κάνουν ένα ταξίδι από τη Χάβρη στο Μπορντό.
Για τον Τουλούζ φάνταζε σαν μια ιδανική ευκαιρία να ξεφύγει λίγο από τον Παρίσι και τον κόσμο που συναναστρεφόταν στον λόφο της Μονμάρτρης.
“Ίσως και να κόψω το ποτό ή θα πίνω λιγότερο” σκεφτόταν, ενώ στεκόταν μπροστά από το ατμόπλοιο “Le Chili”(Χιλή) περιμένοντας τον αργοπορημένο φίλο του.
Μέσα στο πλοίο τακτοποιήθηκαν γρήγορα μέσα σε μία από τις καλύτερες καμπίνες του και οι δυο φίλοι βγήκαν στο κατάστρωμα να απολαύσουν την αναχώρηση.
- Τουλούζ, στο Μπορντό θα κάνουμε όσα δεν προλαβαίναμε στο Παρίσι!
- Ένα διάλειμμα από την Μονμάρτρη είναι πάντα μια καλή ιδέα! - Και η μητέρα σου θα χαρεί πολύ που θα μας δει! - Μου έγραψε πριν ένα μήνα πως θα ξεκινούσε τις ετοιμασίες για την άφιξή μας!
Τις σκέψεις και τα σχέδια των δύο φίλων απέσπασε σχεδόν βίαια μια γυναίκα που πέρασε από μπροστά τους.
Φυσικά το πρώτο που πρόσεξε ο Τουλούζ σε αυτήν ήταν το έντονα κόκκινο μαλλί της.
Ο Λωτρέκ έμεινε σαν αποσβολωμένος να την παρακολουθεί με το βλέμμα του και δεν έδινε την παραμικρή σημασία στον φίλο του, που συνέχισε να μιλάει για το Μπορντό.
Όταν εκείνη τελικά έστριψε και χάθηκε από το οπτικό του πεδίο, ο Λωτρέκ κοίταξε σαστισμένα τον Γκιμπέρ και σαν να συνερχόταν από κάποιο όνειρο του είπε:
- Τι ήταν αυτό; Είδες; - Για την κοκκινομάλλα λες που πέρασε από μπροστά μας; - Ε ναι! Για τι άλλο;
Χωρίς να περιμένει άλλη απάντηση, ο Τουλούζ εγκατέλειψε τον φίλο του και κατευθύνθηκε προς το μέρος που είχε ακολουθήσει λίγο πριν η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ψάξει και πολύ. Την βρήκε όρθια να κοιτάζει προς την θάλασσα, που στα ανοιχτά που βρίσκονταν πια έμοιαζε ατέλειωτη.
Ο Λωτρέκ στάθηκε λίγα μέτρα πίσω της και την παρατηρούσε μαγεμένος.
Τελικά εκείνη, όταν άρχισε το κρύο να γίνεται πιο έντονο, αποχώρησε προς την καμπίνα της.
Ο Τουλούζ συνέχισε να την ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω, μέχρι που εκείνη άνοιξε και μπήκε στην καμπίνα με το νούμερο 54.
Λίγα λεπτά μετά ο Τουλούζ βρίσκεται στη δικιά του καμπίνα, όπου ήδη έχει εγκατασταθεί και ο Γκιμπέρ.
- Τουλούζ, πού ήσουν; - Στο πλοίο! - Έχεις όρεξη πάλι; - Θέλω να μάθω τα πάντα για τη γυναίκα που μένει στην καμπίνα 54! - Μη μου πεις μόνο ότι απέκτησες νέα εμμονή, δεν θα το αντέξω Λωτρέκ! - Πολύ αργά! Είμαι ήδη ερωτευμένος! - Δε σε αντέχω Τουλούζ, πραγματικά! Κοιμήσου τώρα και θα ρωτήσουμε αύριο να μάθουμε!
Εκείνο το βράδυ ο Λωτρέκ δεν έκλεισε μάτι. Έκανε όνειρα! Ίσως εκείνη να έβλεπε το ταλέντο που είχε και να μην την ενδιέφερε το ύψος του! Ίσως και πάλι να της άρεσε που ήταν κοντός!
Την επόμενη μέρα, μετά το πρωινό ο Γκιμπέρ γύρισε με αρκετές πληροφορίες, που καμία δεν άρεσε στον Τουλούζ.
Εκείνη ήταν παντρεμένη και το ταξίδι το έκανε για να συναντήσει τον άντρα της, που την περίμενε στην Σενεγάλη.
Η είδηση ότι ήταν παντρεμένη, είχε μια παράξενη επίδραση στον Λωτρέκ. Συνέχισε να την παρακολουθεί όλη μέρα, χωρίς όμως να θέλει να εμπλακεί σε άλλου είδους επικοινωνία.
- Δεν θα της μιλήσεις! Αύριο φτάνουμε στο Μπορντό! - Δεν θα κατέβω. Θα την ακολουθήσω μέχρι τη Σενεγάλη! - Τρελάθηκες, Λωτρέκ! Μας περιμένει η μάνα σου! - Πήγαινε εσύ! - Ελπίζω να μην μιλάς σοβαρά και να είναι ένα ακόμα αστείο σου! - Θέλω μια χάρη πριν κατέβεις! - Δεν πάω πουθενά χωρίς εσένα, Τουλούζ! - Ωραία, θέλω μια χάρη! Μπορείς να τραβήξεις μια φωτογραφία της αύριο! - Θα δω τι μπορώ να κάνω! Θα κατέβουμε στο Μπορντό αν το κάνω; - Όχι.
“Αυτός ο νάνος είναι πολύ πεισματάρης”, μονολογούσε ο Γκιμπέρ, αλλά την επόμενη μέρα και τράβηξε την φωτογραφία που ήθελε ο φίλος του και δεν κατέβηκε από το ατμόπλοιο, όταν αυτό έφτασε στο Μπορντό.
- Αλλάξαμε όλα τα πλάνα μας! Μίλα της τουλάχιστον! - Δεν έχει νόημα! Δεν έχω καμιά ελπίδα! - Και τότε γιατί δεν τα παρατάμε να γυρίσουμε στο Μπορντό; - Δεν μπορώ! Δεν είμαι έτοιμος να την αποχωριστώ!
Ο Λωτρέκ άφησε για άλλη μια φορά μόνο τον φίλο του και ανέβηκε στο κατάστρωμα αναζητώντας την κοκκινομάλλα της καμπίνας 54.
Πολλές φορές στη ζωή του είχε ευχηθεί να είχε ανεπτυγμένα πόδια όπως όλοι, όμως κάθε φορά που ερωτευόταν η σκέψη αυτή τον στοίχειωνε.
“Δεν θα την αποκτήσω ποτέ, δεν είναι μόνο ότι ανήκει σε κάποιον άλλον, είναι και το ύψος μου”, σκεφτόταν απελπισμένος.
Το πλοίο θα άραζε σε λίγες ώρες στη Λισαβόνα, όμως το μυαλό του Τουλούζ ήταν ήδη ακόμα πιο μακριά.
Ήταν στο μόνο μέρος που αισθανόταν ότι δεν τον σχολιάζουν για το ύψος του, στο μόνο μέρος του κόσμου όπου αισθανόταν ότι μπορεί να ενσωματωθεί.
“Έπρεπε να φύγω για λίγο για να καταλάβω” αναρωτήθηκε σχεδόν φωναχτά!
Φτάνοντας στη Λισαβόνα, ο Γκιμπέρ έκανε άλλη μια προσπάθεια να κατεβάσει τον Λωτρέκ από το πλοίο. Μπορούσαν ακόμα μέσω Μαδρίτης να φτάσουν στο Μπορντό!
Προς μεγάλη του έκπληξη, ο Λωτρέκ συμφώνησε!
Το μόνο που του είπε, συμπληρώνοντας μια μάλλον δική του σκέψη:
- Στο Μπορντό μπορούμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε εξαιρετικά κρασιά. - Μετά από τόσα χρόνια και ακόμα δεν καταλαβαίνω πότε μου μιλάς σοβαρά! - Πάντα και ποτέ, Μωρίς! Πάντα και ποτέ! - Όπως και να 'χει συμφώνησες! Κατεβαίνουμε!
Ο Λωτρέκ ανέβηκε μια τελευταία φορά στο κατάστρωμα και έμεινε και πάλι να κοιτάει την κοκκινομάλλα της καμπίνας 54.
Φεύγοντας, για πρώτη φορά πέρασε από δίπλα της τόσο κοντά, που τελικά μπόρεσε να την μυρίσει...
----------------------------------------------------- All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα) Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas Online Παραγγελίες: digilove.eu/ & fylatos.com/shop/all-in/ Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Type: OAuthException
... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Οδυσσέας Vs Παλαμήδης (Battle)
Ο Οδυσσέας σίγουρα είναι ο πιο διάσημος ήρωας του Ομήρου. Ο Όμηρος έδωσε το όνομα του, στο ένα από τα δύο έπη του. Ο Παλαμήδης πάλι είναι ένας σχετικά άγνωστος ήρωας, που δεν αναφέρεται καθόλου από τον Όμηρο. Οι πηγές από τις οποίες μαθαίνουμε για τον Παλαμήδη είναι ο Γοργίας. ο Ξενοφώντας και οι τραγικοί Αισχύλος και Ευριπίδης.
Για τον Οδυσσέα γνωρίζουμε ότι το όνομά του, ως και σήμερα είναι συνώνυμο της ευφυίας και της εφευρετικότητας. Το «πολυμήχανος» είναι ένας προσδιορισμός που συνειρμικά παραπέμπει αυτόματα στον ήρωα του Ομήρου. Είναι όμως έτσι;
Μήπως υπήρξε ήρωας πιο έξυπνος και εφευρετικός από τον Οδυσσέα; Μήπως μας έχουν παραπλανήσει;
Σε αυτή την άτυπη σύγκριση θα εξετάσουμε τρία χαρακτηριστικά:
- Καλοσύνη
- Εξυπνάδα & Εφευρετικότητα
- Διασυνδέσεις
Ας αρχίσει η μάχη:
- Καλοσύνη
Η καλοσύνη σίγουρα δεν ήταν στα προτερήματα του Οδυσσέα.
Όταν γυρίζει στην Ιθάκη σκοτώνει όλους τους μνηστήρες, πολλοί από τους οποίους το μόνο έγκλημα που είχαν διαπράξει ήταν να τρώνε και να πίνουν στο παλάτι, μειώνοντας την περιουσία του Οδυσσέα.
Ακόμη χειρότερη ήταν η συμπεριφορά του Οδυσσέα απέναντι σ’ έναν φίλο και συμπολεμιστή του, τον Παλαμήδη! Ο Οδυσσέας οδηγούμενος από ζήλια αιχμαλώτισε έναν δούλο των Τρώων που μετέφερε χρυσάφι και τον υποχρέωσε να γράψει ένα σημείωμα στο οποίο φαίνεται πως ο Πρίαμος δωροδοκεί τον Παλαμήδη με αυτό. Στη συνέχεια το έθαψε κάτω από τη σκηνή του Παλαμήδη και ειδοποίησε τον Αγαμέμνονα για την υποτιθέμενη προδοσία.
Ο Αγαμέμνονας διέταξε τη θανάτωσή του με λιθοβολισμό. Για τον λιθοβολισμό του Παλαμήδη παρατάχτηκε μόνο ο στρατός του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα, οι άλλοι άνδρες αρνήθηκαν να πάρουν μέρος και παρακολούθησαν πλημμυρισμένοι με οργή και θλίψη.
Λέγεται ότι τα τελευταία λόγια του Παλαμήδη ήταν προς τον Οδυσσέα: "...Σε λυπάμαι αλήθεια, γιατί εσύ χάθηκες πριν από μένα...".
Ο Παλαμήδης πάλι ήταν ακέραιος και αυτάρκης. Δε χρησιμοποιούσε δούλους και έκανε τα πάντα μόνος του. Πολλές φορές δεχόταν τα πειράγματα των συντρόφων του για την "περίεργη" για την εποχή αυτή συνήθεια. Δε γνωρίζουμε κανένα περιστατικό στο οποίο να αδίκησε κάποιον.
Η αντιδικία του Παλαμήδη με τον Οδυσσέα ξεκίνησε πριν τον Τρωικό πόλεμο.
O Οδυσσέας είχε πάρει χρησμό ότι εάν συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο θα αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Προσπάθησε λοιπόν να αποφύγει την επιστράτευση. Γι’ αυτόν τον λόγο έδινε σε όλους στην Ιθάκη την εντύπωση ότι είχε τρελαθεί.
Ο Παλαμήδης έφτασε στο σπίτι του Οδυσσέα και τον βρήκε να έχει ζέψει το άροτρο του με ένα βόδι και ένα άλογο παράλληλα και να σπέρνει το χωράφι του με αλάτι! Ο Παλαμήδης που είχε καταλάβει το θέατρό του, άρπαξε τον γιο του Οδυσσέα τον Τηλέμαχο και τον έριξε μπροστά στο άροτρο για να τον αναγκάσει να σταματήσει! Ο Οδυσσέας δε συγχώρεσε ποτέ τον Παλαμήδη που τον είχε αποκαλύψει!
- Εξυπνάδα & Εφευρετικότητα
Όπως είδαμε και παραπάνω ο Οδυσσέας ήταν ανώτερος από τον Παλαμήδη σε δολοπλοκία, αλλά όχι σε καλοσύνη. Η εξυπνάδα και η εφευρετικότητα όμως είναι κυρίως το πεδίο στο οποίο ο ήρωας του Ομήρου γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα.
Ας μην ξεχνάμε τον περίφημο "Δούρειο Ίππο" χάρη στον οποίο οι Έλληνες κατέκτησαν την Τροία.
Η ιστορία του "Δούρειου Ίππου" δεν εξιστορείται σε κανένα από τα δύο Ομηρικά Έπη. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος περιορίζεται σε μια μικρή αναφορά. Πιο αναλυτική περιγραφή συναντούμε σε κείμενα του Βιργιλίου.
Ο Βιργίλιος λοιπόν, αναφέρει πως η θεά Αθηνά θα συμβουλέψει τον Οδυσσέα να αναθέσει στον Επειό την κατασκευή ενός τεράστιου ξύλινου αλόγου. Το άλογο αυτό ήταν κούφιο στο εσωτερικό και μέσα μπήκαν οι πιο γενναίοι Έλληνες που στη συνέχεια άλωσαν την Τροία. Αν και η ιστορία έχει δοξάσει τον Οδυσσέα για τη σκέψη που είχε, ποτέ δεν υπήρξε δική του αλλά της θεάς Αθηνάς!
Ο Οδυσσέας πάλι σύμφωνα με τον Όμηρο θα λύσει και τα μάγια της Κίρκης που είχε μεταμορφώσει τους συντρόφους του σε γουρούνια, όμως εδώ το βότανο που χρειαζόταν θα του το δώσει ο Ερμής!
Ναι αλλά ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξέφυγε από τις Σειρήνες και στη συνέχεια από τα μυθικά τέρατα τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη! Για να το εξετάσουμε και αυτό!
Οι Σειρήνες ήταν νύμφες με φωνές θεϊκές. Με το τραγούδι τους παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, οι οποίοι πλησιάζοντας ξεχνούσαν τον προορισμό τους και στη συνέχεια κατασπαράζονταν! Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο Οδυσσέας είχε ενημερωθεί σύμφωνα με τον Όμηρο από την Κίρκη και είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και έτσι έβαλε κερί στα αυτιά των συντρόφων του και ο ίδιος δέθηκε γερά σε έναν στύλο του καραβιού!
Επίσης αναλυτικές οδηγίες - πάλι από τη μάγισσα Κίρκη - είχε πάρει για το πως πρέπει να κουμαντάρει το πλοίο του στο στενό που βρίσκονταν η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Στο δε συγκεκριμένο στενό ήξερε από την Κίρκη ότι είναι υποχρεωμένος να θυσιάσει 6 συντρόφους του, για να μπορέσει να περάσει ...το έκανε... και πέρασε με επιτυχία.
Η τελευταία περιπέτεια του Οδυσσέα είναι στο νησί της Καλυψούς όπου καταλήγει μόνος του, αφού όλοι οι σύντροφοί του έχουν πεθάνει. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι η Καλυψώ τον ερωτεύθηκε και τον κράτησε κοντά της επτά χρόνια.
Η Καλυψώ θέλοντας να κρατήσει για πάντα κοντά της τον Οδυσσέα του υπόσχεται αθανασία! Αλλά αυτός την αρνείται! Θέλει να επιστρέψει στη γυναίκα του και στο Βασίλειό του. Επιλέγει τη θνητότητα και να συνεχίσει να είναι άνθρωπος αντί να γίνει ημίθεος! (Όσο και να το περιεργάζομαι δεν το βρίσκω ιδιαίτερα έξυπνο). Στο τέλος θα τον λυπηθεί η θεά Αθηνά και θα παρακαλέσει τον Δία, να τον βοηθήσει. Εκείνος έστειλε τον Ερμή στην Καλυψώ και τη διέταξε να αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει!
Σκόπιμα άφησα για το τέλος ένα πολύ γνωστό άθλο του Οδυσσέα. Η περιπέτεια που είχε με τον Κύκλωπα τον Πολύφημο. Στην περίφημη ιστορία αυτή δε φαίνεται όντως να δέχεται κάποια βοήθεια από μάγισσες ή θεούς.
Ας δούμε τώρα και λίγο τον Παλαμήδη στο πεδίο της εξυπνάδας και εφευρετικότητας.
Ο μύθος λέει ότι είχε φοβερές οργανωτικές ικανότητες! Είναι εκείνος που σχεδίασε ένα οχυρό που προστάτευε τον στρατό από τις επιθέσεις των Τρώων και φρόντιζε για τις ανάγκες του στρατού.
Πριν από κάθε μάχη είναι αυτός που ρύθμιζε τον τρόπο παράταξης των στρατευμάτων και διαμόρφωνε το σχέδιο διεξαγωγής της.
Χάρη στις γνώσεις του πάνω στην Ιατρική βοήθησε στην αντιμετώπιση ενός θανατηφόρου λοιμού και μερίμνησε για την τροφή των στρατευμάτων. Έργο το οποίο είχε ανατεθεί νωρίτερα στον Οδυσσέα, χωρίς εκείνος να καταφέρει κάτι!
Ο Παλαμήδης εφηύρε τα ζάρια και τα πούλια και στη συνέχεια το τάβλι. Η εφεύρεσή του είχε σαν στόχο να περνούν οι άντρες στην Τροία τον ελεύθερο χρόνο τους διασκεδαστικά! Αν κρίνω ότι ακόμα και σήμερα μας αρέσει να περνάμε μέρος από τον ελεύθερο χρόνο μας με το τάβλι, ήταν πολύ πετυχημένη εφεύρεση!
Ακόμη στον Παλαμήδη αποδίδεται η επινόηση του χάρακα και στη συνέχεια η επινόηση του μέτρου και των σταθμών, η αλφαβητική γραφή και η διαίρεση του έτους σε ώρες ημέρες και μήνες!
Ο Παλαμήδης είχε επινοήσει και ένα πρώτο τηλέγραφο... τις φρυκτωρίες! Οι φρυκτωρίες ήταν μικροί πύργοι από ξύλα, τα οποία τοποθετούνταν πάνω σε βουνοκορφές με καλή ορατότητα. Όταν έπρεπε να διαδοθεί ένα μήνυμα, έβαζαν φωτιά στα ξύλα, ούτως ώστε οι φλόγες να γίνονταν ορατές μέχρι την επόμενη φρυκτωρία, που βρισκόταν σε άλλη βουνοκορφή πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Έτσι, μέσα από μια αλυσίδα πυρκαγιών, το μήνυμα έφτανε στον προορισμό του. Ασφαλώς, το μήνυμα που συμβόλιζαν οι πυρκαγιές έπρεπε να είναι γνωστό από πριν. Όταν έπεσε η Τροία το μήνυμα της νίκης του πολέμου κατάφερε χάρη στη μέθοδο του Παλαμήδη να διανύσει απόσταση 550 χιλιομέτρων μέσα σε μία νύχτα.
Ο Παλαμήδης υπήρξε εκτός από ιατρός, αστρονόμος, εφευρέτης και άριστος εποποιός. Τα έπη του όμως εξαφανίστηκαν από τους απογόνους του Αγαμέμνονος.
- Διασυνδέσεις
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά και εύκολα. Ενώ ο Παλαμήδης σε καμία πηγή δεν έχει τη βοήθεια των Θεών, ο Οδυσσέας σε πολλές περιπτώσεις έχει τη συμπαράσταση αλλά και καθοδήγηση των Θεών. Πολύ εύκολα μπορούμε να πούμε ότι ο Οδυσσέας υπήρξε πιο αγαπητός στους Θεούς από τον Παλαμήδη. Εκτός από τους Θεούς ακόμα και ο Όμηρος θα γράψει ένα ολόκληρο έπος αφιερωμένο στον Οδυσσέα και δε θα γράψει ούτε μια γραμμή για τον Παλαμήδη. Ο Όμηρος μάλιστα ξεκινά την αφήγηση του Τρωικού πολέμου από τον τελευταίο χρόνο θέλοντας προφανώς να προστατέψει τη φήμη του Οδυσσέα που όπως είδαμε δε θα ήταν ίδια αν ξεκινούσε την αφήγηση νωρίτερα!
Υστερόγραφο
Το κείμενο που διαβάσατε δεν έχει σαν στόχο σε καμία περίπτωση να αποδομήσει τον Οδυσσέα. Αυτό που θέλει να αναδείξει το κείμενο είναι ότι την ίδια εποχή υπήρξε ένας ήρωας τουλάχιστον ισάξιος του Οδυσσέα σε εξυπνάδα και εφευρετικότητα που όμως δεν είχε την ανάλογη υστεροφημία. ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Με άλλα λόγια ο Παλαμηδης είναι ο τύπος του δικαιου έξυπνου και οργανωτικου ανθρώπου ενώ ο Οδυσσέας είναι ο τύπος του λαμογιου βύσματος "ξέρεις ποιος είμαι γω" :-o
Ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Μας έβαλες να ψάξουμε και να διαβάσουμε για τον Παλαμήδη.
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες. Παλαμήδης και Αχιλλέας είναι και με διαφορά πολύ καλύτερα και ποιοτικά πρότυπα από τον Οδυσσέα. Ο τελευταίος όμως έχει επικρατήσει ελέω Ομήρου, ο οποίος τον έχρισε με την εύνοια των Θεών. Ήταν όμως εύνοια; Ή ήταν επιβεβαίωση μέσω μιας αυθαίρετης θεολογικής δικαίωσης ενός λανθασμένου πρότυπου, ο οποίος ποτέ δεν πήγαινε "με το σταυρό στο χέρι";
Καλημέρα
Σύμφωνα με την Νασα τά ομηρικά έπη περιγράφουν συμπαντικά φαινόμενα και όχι φιλοσοφικά
Ο λόγος που δεν αναφέρει ο Όμηρος το γεγονός με τον Παλαμήδη και το γνωρίζουμε από άλλη πηγή είναι το ότι ο Όμηρος ήταν εγγονός του Οδυσσέα και γιος του Τηλέμαχου.
Ο,τι πιο άσχετο έχω διαβάσει... προφανώς ο γράφων δεν αναλύει τα Ομηρικά Έπη, αλλά κάτι άλλο. Τόσο άσχετο, όσο και ύποπτο.
Δεν έχω διαβάσει ακόμα τα ομηρικά έπη όμως είναι πασιφανές τα μηνύματα που περνάει με την Οδύσσεια με τα δεινά που προκάλεσε ο Οδυσσέας στον εαυτό του και στους συντρόφους του από την αλαζονεία, έπαρση και εγωισμό του. Δεν θα υπήρχε διδακτικό παράδειγμα αν ανέλυε τον καλύτερο ήρωα στην περίπτωση αυτή Παλαμήδη.Αυτός είναι και ο λόγος που ο Όμηρος ασχολείται με ένα τέτοιο χαρακτήρα που αν και χαρισματικός όπως παρά πολλοί άνθρωποι, αδίκησε τον εαυτό του με τους τρόπους του. Αυτό είναι και το διδακτικό μύνημα εν συνεχεία, η μεταμέλεια και η μεταμόρφωση του Οδυσσέα σε ένα καλύτερο πιο μεστό άνθρωπο, πλέον ολιγαρκή και ουσιώδη.
Με μια υποσημείωση ο Οδυσσέας οφείλει την ονομασία του στο ρήμα οδδυσω σομαι που σημαίνει περιπλανωμαι φυσικά ήταν πιο απατεώνας γιατί ακριβώς δεν είχε τις ικανότητες του Παλαμήδη
Το βέβαιο είναι πως ο συγγραφέας,μας έβαλε να μάθουμε τον Παλαμήδη,κ να αναζητήσουμε πηγές σχετικές.Τον ευχαριστούμε.
Ο Οδυσσέας διακρίθηκε ως πολυμήχανος, πανούργος και πονηρός. Δεν διακρίθηκε ούτε για το ήθος του, ούτε για ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα. Δική του ιδέα ήταν ο δούρειος ίππος, η ύπουλη παγίδα που έστησαν στους Τρώες για να εισβάλλουν, να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν την πόλη και το λαό. Το έκαναν με μεγάλη σκληρότητα. Ο πόλεμος βέβαια δεν έχει ηθική, αλλά αυτοί δεν σεβάστηκαν ούτε τα στοιχειώδη. Ούτε το νεκρό σώμα του Έκτορα, ούτε φυσικά τις γυναίκες και τα παιδιά της Τροίας. Δεν δίστασαν να δολοφονήσουν τον μικρό γιο του Έκτορα και της Ανδρομάχης, ένα μικρό παιδάκι. Κι όλα αυτά δήθεν για χάρη του Μενέλαου που τον εγκατέλειψε η Ελένη! Στην ουσία ήταν πολεμοχαρείς και αλαζόνες, που αναζητούσαν δόξα, πλούτο και εξουσία. Ο Αγαμέμνονας δεν δίστασε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να φυσήξει ο άνεμος και να φύγουν τα πλοία. Ο Οδυσσέας ταλαιπωρήθηκε κ περιπλανήθηκε...αυτό ήταν μια μορφή τιμωρίας για τις ραδιουργίες του και τον ανέντιμο τρόπο που έδωσε τη νίκη στους Μυκηναίους. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... Θυμάμαι όταν κάναμε στο σχολείο Οδύσσεια κ Ιλιάδα, ήθελα να νικήσουν οι Τρώες! Ο Όμηρος, δίνει την εντύπωση ότι εκτιμάει τους Τρώες στην Ιλιάδα, χωρίς βέβαια να το εκφράζει φανερά.
Αληθες.Στου αναυπλιου το παλαμιδι.Φοβερο μυαλο,γιος του ναυπλιου.
Παλάμης λέγοτανε όχι Παλαμήδης
Τι μλκιες διαβάζω ρε π00στη μου και χωρίς καν να σε ακολουθω
View more comments
Πως ο Benjamin Franklin με έναν χαρταετό σκότωσε τους θεούς
Ίσως να μην ξέρεις ότι η ατάκα “...Ο χρόνος είναι χρήμα....” είναι δικιά του ή ότι δεν κατοχύρωσε καμία από τις εφευρέσεις του, γιατί θεωρούσε ότι ανήκουν στο λαό.
Ίσως να μην ξέρεις ούτε ότι υπήρξε πετυχημένος τυπογράφος, πολιτικός και συγγραφέας ή ότι η συμβολή του Franklin στην ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μεγάλη.
Όμως θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι σαν εφευρέτης έφτιαξε το πρώτο αλεξικέραυνο!
Χαρακτηρίστηκε “ο πρώτος μεγάλος Αμερικανός” και αν κατά τύχη σου βρίσκεται χαρτονόμισμα των 100 αμερικανικών δολαρίων, θα δεις και τη μορφή του να σχηματίζει ένα αδιόρατο χαμόγελο.
Είχε χιούμορ, κυρίως στα γραπτά του:
“...Τρεις μπορούν να κρατήσουν ένα μυστικό, αν οι δυο απ’ αυτούς είναι πεθαμένοι...”
και σαν συγγραφέας έχει γράψει κάτι που το ασπάζομαι απόλυτα:
“...Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί...”
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
Ο Κεραυνός
Ως κεραυνός θεωρείται οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση συμβαίνει στην ατμόσφαιρα και οφείλεται σε φυσικά αίτια. Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο.
Για πολλά χρόνια το φυσικό αυτό φαινόμενο είχε συνδεθεί πολύ στενά με μεταφυσικές θεωρίες.
Στην Ελληνική Μυθολογία ο Δίας είναι ο κυρίαρχος των κεραυνών της αστραπής. Με την καθιέρωση του Χριστιανισμού πέρασε στις λαϊκές δοξασίες ότι η αστραπή είναι η φωτιά που αφήνει πίσω του το άρμα του Προφήτη Ηλία καθώς διατρέχει τον ουρανό, ενώ η βροντή το κροτάλισμα των ποδιών των αλόγων που σύρουν το άρμα του.
“...Ρίχνει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κατά του Σατανά...”
Αυτές οι θεωρίες, πολύ λογικά μιας και δεν υπήρχε επιστημονική εξήγηση, ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και αποδεκτές ως το 1765, που ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κατασκεύασε το πρώτο αλεξικέραυνο.
Benjamin Franklin
Ο Benjamin Franklin γεννήθηκε στη Βοστώνη και ήταν το 15ο παιδί που απέκτησε ο φτωχός κηροποιός Ιωσίας Φραγκλίνος. Οι γονείς του είχαν την οικονομική δυνατότητα να τον στείλουν στο σχολείο μόλις για δύο χρόνια και μέχρι να φτάσει 10 ετών. Στα 13 του μπήκε μαθητευόμενος στο τυπογραφείο του αδελφού του.
Τον ελεύθερο χρόνο του όμως τον πέρναγε με το να μελετάει επιστημονικά και άλλα συγγράμματα και να γράφει σατιρικά δοκίμια και ποιήματα. Στα 17 του χρόνια έπιασε δουλειά ως τυπογράφος στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε ύστερα από μια σειρά συμπτώσεων και συγκυριών.
Επιστρέφοντας στη Φιλαδέλφεια μερικά χρόνια αργότερα, ο Franklin συνέχισε το επάγγελμα του τυπογράφου με τη δική του πλέον μικρή επιχείρηση και εξέδωσε την «Εφημερίδα της Πενσυλβανίας», στην οποία δημοσιογραφούσε και ο ίδιος.
Επίσης, κάθε χρόνο εξέδιδε το Poor Richard's Almanack, ένα είδος ημερολογίου με εκλαϊκευμένες επιστημονικές γνώσεις και συμβουλές για την προσωπική επιτυχία του καθενός με γνώμονα τα χρηστά ήθη. Το Αλμανάκ του Benjamin Franklin γνώρισε εκπληκτική επιτυχία!
Στη συνέχεια θα ασχοληθεί ενεργά και με μεγάλη επιτυχία με την πολιτική και τη διπλωματία και θα αποκτήσει δόξα και χρήματα.
Το πραγματικό όμως πάθος του Franklin ήταν οι φυσικές επιστήμες. Οι μελέτες του για τον ηλεκτρισμό άνοιξαν τον δρόμο για την πρόοδο που ακολούθησε στον συγκεκριμένο τομέα.
Ασχολήθηκε κυρίως με τον ηλεκτρισμό, αποδεικνύοντας ότι ο κεραυνός είναι ένα ηλεκτρικό φαινόμενο και όχι η τιμωρία του θεού, όπως ήταν η κοινή αντίληψη ως τότε.
Ένα ηλεκτρικό φαινόμενο, από το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να προστατευτεί με το αλεξικέραυνο, το οποίο και εφηύρε έπειτα από πειράματα.
Το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό
Το 1752, λοιπόν, ο Benjamin Franklin θα πετάξει τον διασημότερο χαρταετό στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τον χαρταετό με τον οποίο απέδειξε ότι ο κεραυνός δεν είναι η τιμωρία του θεού, αλλά στατικός ηλεκτρισμός.
Είχε άρχισε τα πειράματα με αστραπές από το 1749 και πολλά από αυτά ήταν ακόμα και επικίνδυνα για την ίδια του τη ζωή!
Τελικά τα κατάφερα ύστερα από προσπάθειες, που κράτησαν παραπάνω από τρία χρόνια.
“...Το να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, σημαίνει να μη σταματάς ποτέ να προσπαθείς...” ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Αν βρισκόταν και τρόπος να αποθηκευτεί αυτή η ηλεκτρική ενέργεια του κεραυνού, πολλά θα είχαν αλλάξει.
...οι εμπορικές σχέσεις και συναλλαγές βασίζονται στη δυσπιστία...πόσο δίκιο είχε!
Πρωτοπόρος εκφραστής του καπιταλιστικού πνεύματος ο Φραγκλίνος και άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά του με τη θεωρία του Βέμπερ πέρι καπιταλισμού.
Στην κβαντική θεωρία, όλα είναι ενεργεια
View more comments
Οργανικοί αλγόριθμοι αναπαραγωγής ή αλλιώς you're the best big brother, I could've ever asked for!
Πριν λίγες μέρες ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έβγαλε μία ανακοίνωση, στην οποία ήταν απολογητικός για τις 6 ώρες που είχαν "πέσει" το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και άλλες εφαρμογές που ανήκουν στον όμιλό του. Κάτω από την ανάρτηση του τα σχόλια χιλιάδες. Ένα από αυτά με έκανε πραγματικά να γελάσω. Ένας χρήστης του έγραφε:
- Please don't buy p*rn hub.
Ένα σχόλιο που πέρα από την χιουμοριστική διάθεση δείχνει και πόσο δημοφιλές έχει γίνει στην εποχή μας το πορνό. Και αν δεν σας πείθει ένα χιουμοριστικό σχόλιο, τότε ίσως σας πείσει η επισκεψιμότητα.
Μόνο το p*rn hub επισκέπτονται καθημερινά γύρω στους 115 εκατομμύρια χρήστες και το 2019 είχε συνολική επισκεψιμότητα 42 δισεκατομμύρια χρήστες και 39 δισεκατομμύρια αναζητήσεις. Και είναι απλώς η δημοφιλέστερη από χιλιάδες άλλες σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο. Για να ρίξουμε όμως και μια ματιά στις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των χρηστών στο p*rn hub.
Πρώτο στη λίστα με τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις για το 2019 συναντάμε το "Japanese" και έβδομο στη λίστα το Step Mom, με την δεκάδα να συμπληρώνουν κλασικές αναζητήσεις.
Την επόμενη χρονιά κάτι φαίνεται ότι άλλαξε. Στην 4η θέση ανέβηκε η αναζήτηση Step Mom, στην 5η θέση step sister, στην 6η θέση mom, επίσης λέξεις κλειδιά όπως step dad, step daughter κτλ. είναι επίσης σχετικά ψηλά στη λίστα με τις δημοφιλείς αναζητήσεις.
Η βιομηχανία του πορνό, αντιλαμβανόμενη τη νέα αυτή τάση του κοινού, δημιούργησε πολλά κανάλια με αποκλειστικά τέτοιο περιεχόμενο, τα οποία και γνώρισαν αμέσως τεράστια επιτυχία.
Αιμομιξία
Από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης η αιμομιξία περιγράφεται ως πράξη αμαρτωλή και γι' αυτό καταδικάζεται. Υπάρχει η ιστορία της αιμομικτικής ένωσης του Λωτ με τις κόρες του μετά την καταστροφή των Σοδόμων. Οι κόρες του Λωτ πότισαν με κρασί τον πατέρα τους και κοιμήθηκαν μαζί του για να συλλάβουν παιδιά, επειδή φοβήθηκαν ότι θα έμεναν άγαμες στην έρημη γη που κατοικούσαν. Τα παιδιά τους θεωρήθηκαν εχθροί του Ισραήλ και απαγορευόταν κάθε επαφή μαζί τους.
Αν είμαστε, όπως όλο και πιο έντονα μας λέει η επιστήμη σήμερα, οργανικοί αλγόριθμοι αναπαραγωγής, ίσως ο κυριότερος λόγος που η αιμομιξία ήταν ακόμα και από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης απαγορευμένη, να είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που υπάρχουν αν προκύψει τεκνοποίηση.
Βρετανοί επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια του Λιντς και του Μπράντφορντ, πρόσφατα μελέτησαν 13.500 περιπτώσεις αιμομιξίας, γεννήσεων παιδιών δηλαδή που προέκυψαν από αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν περισσότερα οργανικά προβλήματα και ανωμαλίες σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.
Οι κίνδυνοι, που παρουσιάζονται σε τέτοιου αποτελέσματος παιδιά, αφορούν κυρίως το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και την καρδιά, ενώ το ποσοστό το βρέφος να μην επιβιώσει είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο. Αν δε η μητέρα έχει ξεπεράσει το 34ο έτος, τότε τα ποσοστά εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν η αυτονόητη. Δεν είμαστε Φαραώ και γαλαζοαίματοι βασιλιάδες, να κάνουμε παιδιά με συγγενείς μας. Απαγορεύεται σε στενούς συγγενείς να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, διότι οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες είναι μεγάλες και σοβαρές.
Η σύγχρονη οικογένεια
Σήμερα, με το προσδόκιμο ζωής πια να ξεπερνά τα 80 και με τους περισσότερους γάμους να ξεκινούν κοντά στα 30, έχουμε σε πολλές περιπτώσεις την κατάρρευση του πρώτου γάμου και λίγα χρόνια μετά την δημιουργία μιας δεύτερης οικογένειας.
Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας κουβαλούν μαζί στον δεύτερο αυτό γάμο τα παιδιά από τον πρώτο. Η μητριά, ο πατριός, η θετή κόρη και ο θετός γιος, η θετή αδερφή και ο θετός αδερφός έχουν αυξηθεί δραματικά σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές.
Το ταμπού της απαγορευμένης σχέσης εδώ είναι ελαφρύτερο από αυτό της αιμομιξίας και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαντασιώνονται μία τέτοια σεξουαλική συνεύρεση.
Και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, το πορνό ήταν απλά μερικά χρόνια πιο "μπροστά" από την κοινωνία μας. Χρειαζόμασταν μόνο μερικά χρόνια να παραδεχτούμε τους ενδόμυχους πόθους μας και να τους αποδεχτούμε.
Δε γνωρίζω αν στο μέλλον οι οικογένειες εξελιχθούν όπως στις ταινίες πορνό σήμερα, όμως αν γίνει θα το έχουμε δει πρώτα σε τσόντες. ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Έχω πάθει σοκ
It's strong but it's really!
Ανθρώπινη κατάντια από τη μια...... Αβάσταχτη μοναξιά από την άλλη.... Λυπηρά και τα δυο😢😢😢 πως καταντησανε οι άνθρωποι??? Και καλά οι υπόλοιποι λαοί λίγο έως πολύ την απόμακρη και σχεδόν ρομποτική ζωή την είχαν στο πραγραμμα τους χρονια δουλεύουν ασταμάτητα 11 μήνες τον χρόνο κοιμούνται από της 9 και δουλειά δουλειά δουλειά ραντεβού ακόμη και για απλή επίσκεψη στο σπίτι τους.... Εμείς??? Εμεις που κάθε αυλή είχε γιορτή όλο το χρόνο πως το επιτρέψαμε αυτό? Που κάθε Σ/Κ ήταν αργία πως το ανεχόμαστε αυτό? Που οι άνθρωποι δεν ζούσαν χωρίς αγκαλιά? Χωρίς επαφή? Χωρίς γέλια όχι απλά χαμογελα πως το φτάσαμε εδώ??? Ποιος είναι ο φόβος τελικά? Το να μην πεθάνω? Ηηη Το να ζήσω έναν αργό θανατο??? Γιατι θάνατος είναι κι ας έχουν αντίθετη άποψη αρκετοί δεν με νοιαζει....
Και να ήταν μόνο αυτό... Όμορφα κορίτσια που βιάστηκαν προεφηβες η έφηβες απ' τον ίδιο τους τον πα-τέρα ή πατριό; Πασίγνωστη η υπόθεση Τζολί - Γιον Βοιτ (ναι την βίαζε επανειλημμένα) Τα σύνδρομα του Οιδίποδα και της Ηλέκτρας ξέρετε δεν βγήκαν έτσι τυχαία. Αυτά που έδειχνε πχ ο Κοκκινόπουλος πραγματικότατα ήταν, το είπε πρόσφατα, με μικροαλλαγές για να μην φωτογραφίζονται.
Το λυπάμαι γενικώς είναι λίγο.
ωχ
Μα είναι το αρχέγονο ένστικτο το οποίο επειδή ο άνθρωπος ζει με λάθος τρόπο έχει εξελιχθεί ως διαστροφη και φυσικά αρχίζουν οι αιμομιξιες οι κοπρολαγνειες σοδομισμοι και χίλια δυο τρελλα ξι απ την στιγμή που άρχισε η εμπορευματοποιηση του έρωτα όλα πήγαν στραβά ο Νίτσε είχε πει ότι η μονογαμια είναι μια παράνοια όταν αγκαλιάζεις την κοπελλα σου να την φιλήσεις ερωτικά σκέφτεσαι την ξαδέλφη της την φίλη της επίσης οι θρησκείες παίζουν αρνητικό ρόλο με τις ανυπόστατες απαγορεύσεις πάντως μπράβο για το άρθρο εξαιρετικό
Έτσι είναι απολύτως
Σοκαριστικο....
ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΌΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
"δείχνει και πόσο δημοφιλές έχει γίνει στην εποχή μας το πορνό" Mπρο, πάντα ήταν δημοφιλής οι τσόντες.
View more comments
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγορίθμους στο άμεσο μέλλον θα αντικαταστήσει, σε κάποια επαγγέλματα, την ανθρώπινη εργασία. Ας δούμε μερικά από αυτά
- Οδηγοί (Ταξί, Λεωφορεία, Φορτηγά κτλ.). Ήδη υπάρχουν αυτοκίνητα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Ο αλγόριθμος που αναλαμβάνει την οδήγηση του οχήματος είναι ήδη πολύ καλύτερος από τον καλύτερο οδηγό του κόσμου. Σε ένα χρονικό ορίζοντα το πολύ 20 χρόνων, είναι μεγάλη η πιθανότητα όλα τα επαγγελματικά οχήματα να οδηγούνται από αλγορίθμους. Και ίσως όχι μόνο τα επαγγελματικά οχήματα, αλλά στο μέλλον να είναι ακόμα και παράνομο να οδηγούν οι άνθρωποι!
- Εργάτες (Χειρωνακτικές εργασίες)
Σε ένα χρονικό ορίζοντα 20 χρόνων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εργάτες να έχουν αντικατασταθεί από ρομπότ, που δεν θα έχουν ανάγκη από διάλειμμα, δεν θα κουράζονται ποτέ και το σπουδαιότερο δεν θα κάνουν λάθη, μιας και θα εκτελούν με ακρίβεια την αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Το πιο πιθανό είναι να περάσουμε σε μια φάση υπερπαραγωγής προϊόντων, τα οποία θα έχουν ελάχιστο κόστος σε σχέση με σήμερα. Όλα τα εργοστάσια θα λειτουργούν 24 ώρες αδιάκοπα και με χιλιάδες εργάτες-ρομπότ που δεν θα απεργούν ποτέ.
- Οικονομολόγοι, Χρηματιστές και Τραπεζίτες (και Δημόσιοι Υπάλληλοι)
Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων και αναλύσεων της αγοράς γίνεται από αλγορίθμους. Ακόμα και ο πιο έμπειρος χρηματιστής δεν μπορεί να συναγωνιστεί πια τους αλγορίθμους πρόβλεψης, που έχουν ήδη καταλάβει την αγορά αυτή. Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία θα εξαφανισθεί ολοκληρωτικά την ημέρα που έξυπνοι αλγόριθμοι θα καταλάβουν το Δημόσιο τομέα ολοκληρωτικά, έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν 24 ώρες την ημέρα, χωρίς να παραπονιούνται και χωρίς να δυσανασχετούν.
- Δικηγόροι, Δικαστές και Αστυνομικοί
Ήδη εξελιγμένοι αλγόριθμοι αναζήτησης μπορούν μέσα σε μερικά λεπτά να εντοπίσουν περισσότερα νομικά προηγούμενα και νόμους, από ότι ένας δικηγόρος σε όλη του τη ζωή. Επίσης, σύντομα σαρωτές εγκεφάλου θα μπορούν να αποκαλύψουν ψέματα και απάτες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.
- Δάσκαλοι και Καθηγητές (Εκπαιδευτικοί)
Οι ψηφιακοί δάσκαλοι θα μπορούν να καταγράφουν κάθε απάντηση που έχει δώσει ο μαθητής και τον χρόνο που χρειάστηκε για να την δώσει. Με τον καιρό θα εντοπίζουν τις ιδιαίτερες αδυναμίες του και τα δυνατά του σημεία. Θα είναι σε θέση να του διδάξουν οποιοδήποτε μάθημα, προσαρμόζοντας το στον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά του. Και οι συγκεκριμένοι ψηφιακοί δάσκαλοι δεν θα χάνουν ποτέ την υπομονή τους, δεν θα φωνάζουν και θα είναι διαθέσιμοι όλες τις ώρες και τις ημέρες.
- Γενικοί Ιατροί, Χειρουργοί και Φαρμακοποιοί
Ο ψηφιακός ιατρός θα γνωρίζει τέλεια ολόκληρο το γονιδίωμα του κάθε ασθενή, αλλά και το ιατρικό του ιστορικό μέρα προς μέρα. Επίσης, το γονιδίωμα και το ιστορικό των γονιών του ασθενή, των αδερφών του, των ξαδέρφων του, μέχρι και των γειτόνων και φίλων του. Ο Ψηφιακός Ιατρός θα έχει άμεση ενημέρωση αν την ίδια μέρα σε κάποιο μέρος του πλανήτη παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο ή αν σε κάποια γωνιά του κόσμου έχει ξεσπάσει κάποια επιδημία. Δεν θα είναι ποτέ κουρασμένος, πεινασμένος ή άρρωστος και θα μπορεί να σου διαθέσει όλο τον χρόνο που απαιτείται.
Ακόμα χειρότερο ίσως είναι το μέλλον των Ιατρών που ειδικεύονται στη διάγνωση ασθενειών. Σε πρόσφατο πείραμα, ένας αλγόριθμος διέγνωσε σωστά το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι άνθρωποι - ιατροί είχαν αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας περίπου κοντά στο 50%.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, για τους Φαρμακοποιούς είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Το 2011 άνοιξε στο Σαν Φρανσίσκο φαρμακείο επανδρωμένο με ένα μόνο ρομπότ. Όταν φτάνει στο φαρμακείο ένας άνθρωπος, το ρομπότ παίρνει τις συνταγές του πελάτη, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνει και για πιθανές αλλεργίες του. Το ρομπότ εξασφαλίζει ότι τα νέα φάρμακα δεν θα επιδρούν αρνητικά στα άλλα φάρμακα που ήδη χορηγούνται στον ασθενή και στη συνέχεια του δίνει το κατάλληλο φάρμακο. Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του το ρομποτικό φαρμακείο χορήγησε 2 εκατομμύρια συνταγές, χωρίς ούτε ένα λάθος. Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι - φαρμακοποιοί κάνουν λάθος στο 1.7%, που αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια συνταγές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Υπάρχει λύση;
Ακόμα και αν πιστεύεις ότι το κείμενο που διάβασες είναι εξωπραγματικό, ακόμα και αν δίνεις μικρές πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα; Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι η λύση που θα προκύψει, όσο δεν αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο και όσο εθελοτυφλούμε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, θα είναι η χειρότερη δυνατή.
Η χώρα μας, αν καταφέρει να αντιληφθεί γρήγορα τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην εργασία η ολοένα και αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων, θα έχει ίσως ευκαιρίες που αυτή τη στιγμή ούτε να τις φανταστούμε δεν μπορούμε!
Αν στο άμεσο μέλλον τα περισσότερα σημερινά επαγγέλματα δεν θα τα ασκούν άνθρωποι, αλλά αλγόριθμοι, θα υπάρξουν ανάγκες για νέα επαγγέλματα. Ποιά θα είναι αυτά; Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το νέο μέλλον; Για να προβλέψουμε οποιοδήποτε μελλοντικό επάγγελμα, θα πρέπει να βασιστούμε σε έναν και μόνο συλλογισμό: Σε τι θα είμαστε ικανότεροι από τους αλγορίθμους;
Ο Ίλον Μασκ, σε ένα video που είδα πρόσφατα, κάνει λόγο για μια ανθρωπότητα που θα βγει σε σύνταξη και μιλά για την ανάγκη καθιέρωσης μηνιαίου επιδόματος! Πριν φτάσουμε εκεί, μήπως υπάρχουν ακόμα περιθώρια να κάνουμε άλλες επιλογές;
Y.Γ. 1
Το παραπάνω κείμενο δεν έχει σαν στόχο να δημιουργήσει επιπλέον άγχος σε παιδιά και γονείς. Όμως επειδή ακριβώς πρόκειται κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας, ας μην παίξουμε με αυτό.
Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μας από τα σχολεία και από τα πανεπιστήμια θα είναι ήδη εντελώς παρωχημένη. Στα σχολεία πρέπει να αλλάξει το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και να στραφούν κυρίως στα επαγγέλματα που θα γεννηθούν στο άμεσο μέλλον.
Προτείνω πολύ άμεσα να λειτουργήσει Υπουργείο Μελλοντικής Εργασίας και Εκπαίδευσης (Ο τίτλος είναι δικός μου, μπορεί να ονομάζεται και διαφορετικά, δεν παίζει κανένα ρόλο!). Ένα υπουργείο που θα έχει αποκλειστικά σαν αντικείμενο το πως η χώρα μας θα εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν σύντομα στη νέα εποχή.
Ένα τέτοιο υπουργείο μπορεί να διοργανώνει συνέδρια σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με τη συμμετοχή των κορυφαίων επιστημόνων για τη χάραξη μιας πολιτικής στην εκπαίδευση και στη συνέχεια στην εργασία, για να μην μείνουμε απλοί θεατές στο νέο κόσμο που έρχεται.
Ακόμα δεν έχει χαθεί τίποτε, υπάρχει χρόνος, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα!
Y.Γ. 2
Ένα πολύ δημοφιλές πιθανό σενάριο, αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να αντιδράσουμε, ισχυρίζεται ότι ο Homo Sapiens θα ασχολείται όλο και λιγότερο με το μέλλον του, απορροφημένος στο netflix, στα video games και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα κάποιοι λίγοι ισχυροί και πλούσιοι (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς θα είναι έτσι) θα εξελιχθούν σε κάποιο νέο είδος ανθρώπου, που ήδη έχει όνομα στις επιστημονικές κοινότητες και το ονομάζουν Homo Deus (Άνθρωπος - Θεός).
Ο Homo Deus στην καλύτερη περίπτωση θα φερθεί στον πρόγονο των Homo Sapiens (εμάς δηλαδή), όπως φερόμαστε εμείς στα ζώα, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί και να αποφασίσει ότι είναι περιττός στον πλανήτη.
Πολλοί επιστήμονες μιλάνε ήδη ανοιχτά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο Νούμερο Ένα κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Θα τους ακούσουμε πριν να είναι αργά;
Υ.Γ. 3
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο βαθμός αξιοπιστίας ενός κειμένου είναι ανάλογος της αποδοχής του. Αν με κάποιο τρόπο συμμερίζεσαι τις ανησυχίες που διατύπωσα, άφησε ένα σχόλιο ή κάνε μια κοινοποίηση.
Πηγές: Homo Deus. Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος - Harari Yuval Noah, Συνέντευξη στο CNBC - Elon Musk ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Ο νούμερο ένα εχθρός της ανθρωπότητας είναι ο εαυτός της. Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ακόμα στο μεσαίωνα, την τεχνοφοβία και την άρνηση της επιστήμης οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο και την κατάρρευση και όχι λόγω της ΤΝ, αλλά της δικής μας ανεπάρκειας. Κανένα εργαλείο, όσο τέλειο και να ναι, δε πρόκειται να μας γλυτώσει από τον χειρότερο - ζωικό - εαυτό μας. Το πρόβλημα δεν είναι η αντικατάσταση ανθρώπων από ΤΝ και ρομπότ στην εργασία, αλλά η σύνδεση της εργασίας με το βιοπορισμό και την επιβίωση. Το συγκεκριμένο κοινωνικό μοντέλο είναι μεσαιωνικού τύπου, πλήρως παρωχημένο πια αλλά χωρίς πρακτική εναλλακτική. Δυστυχώς τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα της ανθρωπότητας (όπως φόβος του αύριο, φόβος του θανάτου, ανάγκη για εξουσία) αποτελούν την πιο σημαντική τροχοπέδη για την εξέλιξη της κοινωνίας στο επίπεδο που αρμόζει στη νοημοσύνη της και όσο αρνούμαστε την αντιμετώπισή τους μέσω κατάλληλης παιδείας θα βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σε αδιέξοδα. Προσωπικά δεν με ανησυχεί η ΤΝ ως μελλοντική τεχνολογία. Αυτό που με ανησυχεί είναι η εμμονή των κοινωνικών και οικονομικών μοντέλων στην εργασία ως μέσο επιβίωσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά αρκετών πια ειδικών (και μη) στο βασικό εισόδημα για όλους, καθώς βλέπουν το τσουνάμι της ανεργίας να έρχεται στον ορίζοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικό στάτους στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ναι άλλωστε λίγοι άνθρωποι θα υπάρχουν στον πλανήτη, οπότε όσοι απομείνουν απλά θα κάνουν διακοπές. Τώρα τα προϊόντα και ότι άλλο φτιάχνουν τα ρομπότ δεν ξέρω ποιος θα τα καταναλώνει, αλλά θα πρότεινα αντί για όλα αυτά να έκαναν ρομπότ πυροσβέστες ή κάτι άλλο. Αλλιώς αντίο ανθρωπότητα... Καλώς ήρθες ρομπότητα.. Και οι έξυπνοι που θα φτιάξουν όλα αυτά πρώτοι θα την πληρώσουν.. Θα χάσουν την ευτυχία της κακοποίησης και καταστροφής των ανθρώπων και την ηδονή της εξουσίας πάνω της. Στα ρομπότ δεν θα περνάνε αυτά. Δεν θα έχουν συναισθήματα, ούτε φόβο, ούτε έλεος.
Η επαφή με έναν άλλο άνθρωπο και η ευελιξία του ανθρώπινου μυαλού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανέναν αλγόριθμο.
Τον προτελευταίο λόγο στην εξέλιξη και ιστορια του ανθρώπου επάνω στην Γη, τον έχει η Φύσις για τα όντα της. Τον δε τελευταίο, τον έχει ο Δημιουργός της... Από αυτά τα δύο θα αντλήσει ο άνθρωπος σοφία - με όλα τα λάθη του - για την πορεία του στον κόσμο μέσα, γιατί η παρουσία του έχει κάποιον λόγο, που φαντάζομαι ότι δεν τον γνωριζουμε.
θαμεινουν ελαχιστοι ανθρωποι και θα γινουν στο τελος αιμομικτες με προβληματα υγειας .στο τελος η ανθρωποτητα θα χαθει τελειως απο την γη .και οι λιγοι θα ειναι ελενχομενοι και εξολοθρευσιμοι ...
Ποιός αλγόριθμος θα διδάξει : αυτοθυσία, φιλότιμο, στοργή, έλεος, αγάπη, καλοσύνη, συγχωρητικότητα ; Ο νέος μετα-άνθρωπος θα είναι ένας αναβαθμισμένος ψηφιακά αιχμάλωτος, γενετικά τροποποιημένος, τηλεκατευθυνόμενο υβρίδιο, προγραμματιζόμενος, δίχως θέλημα σαν μια υπάκουη μηχανή. Θα δέχεται αδιαμαρτύρητα, για το "καλό" του, ότι συμφέρει στην εκάστοτε εξουσία! Μόνο που τελικά δίχως ελευθερία, γνώμη και κρίση δεν θα είναι Άνθρωπος αλλά ρομπότ! Ετοιμαζόμαστε για την ”Νέα Εποχή" της "Νέας Τάξης" που θα είμαστε νούμερα και όχι ελεύθερες προσωπικότητες! Καλώς ήρθαμε στην εποχή του Όργουελ και του μεγάλου αδελφού....!
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Η επικοινωνία στηρίζεται σε κάτι αμφίδρομο , δεν είναι απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μοναδική σχέση δασκάλου-μαθητή. Οι ρόλοι εναλλάσσονται και εξελίσσονται και οι δύο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι μαγική. Τα μάτια των παιδιών και του δασκάλου λάμπουν, κάτι αιωρείται. Η λαχτάρα για μάθηση, ο πνευματικός έρωτας...πολλά . Η κιναισθητικη αγωγή περιλαμβανει στιγμιαίες αποφάσεις που βασίζοναι στην ενσυναίσθηση του δασκάλου. Αυτή δεν υφίσταται στην τεχνητή νοημοσύνη. όσες μετρήσεις κι αν κάνει ένα ρομποτ δεν μπορεί στιγμιαία να νιώσει αυτό που θέλουν τα παιδιά, αυτό που θα προωθήσει την μάθηση. Στο CALL ( Computer Assisted Language Learning ) υπάρχουν άπειρα προγραμματα και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν την μάθηση με ευχάριστο τρόπο. Όλα αυτά όμως επικουρικά. Η βιωματική μάθηση θέλει λαχτάρα να αρπάξεις οτιδήποτε γεννά το παιδί και να το προσαρμόσεις να χτίσετε μαζί παραδείγματα και άλλα πολλά. Κανένας υπολογιστής δεν ξεγεννα. Ενώ η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη όταν εφαρμόζεται με αριστοτεχνικό τρόπο από έναν αληθινό δάσκαλο, κάνει θαύματα. Χτίζει αυτοπεποίθηση και αφυπνίζει την συνείδηση. Ένα ρομπότ δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν έχει χιούμορ και τα παιδιά τα νιώθουν όλα ακόμη και την ομορφιά της ατέλειας. Πόσο χαίρονται τα παιδιά όταν κάνουν την δασκάλα να γελάσει, να συγκινηθει, να πανηγυρίσει μαζί τους. Αισθάνονται τα πάντα ακόμη και η θλίψη ή μια ασθένεια του δασκάλου διδάσκει και τις 2 πλευρές την ιερότητα του χώρου που λέγεται σχολείο, τάξη και την ομορφιά της στιγμής. Ότι άσχημο, στάσιμο, ανιαρό, απωθητικο μέχρι και εγκληματικό συμβαίνει στα σχολεία είναι όταν λειτουργούν όλα ξερά, μηχανικά, ως ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων που και ένα κομπιούτερ θα μπορούσε να παρέχει. Ακόμη και οι διαδραστικοί πίνακες μπορούν να γίνουν εκτρώματα με λάθος χρήση. Το μέσο είναι Μέσο τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προωθητικα χρησιμοποιείται. Η ουσία όμως είναι μια Η Αγάπη Για αυτό που δημιουργείς Η Αγάπη Για τα παιδιά συνδημιουργους σου Αυτό δεν μπορεί να δοθεί από κανένα μηχάνημα χωρίς συνειδητότητα. Επέλεξα για παράδειγμα το επάγγελμα του δασκάλου γιατί όλοι έχουμε υπάρξει και δάσκαλοι και μαθητές και συνεχίζουμε ακμαίοι ελπίζω. Άλλωστε αυτό είναι η ζωή ένα αιώνιο σχολείο. Δεν βλέπω δυσοίωνο κανένα μέλλον, εμπιστεύομαι τα παιδιά , βρίσκουν λύσεις στις παραφροσύνες των μεγάλων. Δεν φοβάμαι καμια τεχνητή νοημοσυνη, η χρήση της είναι που μας ανησυχεί και δικαιολογημένα Όμως επειδή όλοι είμαστε παιδιά κατά βαθος, μένει απλά να μας δούμε.
Οι ικανότητες που πρέπει να χτίσει, ένας νέος σήμερα, είναι 1. η δυνατότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, 2. να μπορεί να λειτουργήσει σαν μέλος μιας ομάδας εργασίας, και αν θέλει να εξελιχθεί, 3. πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα ηγεσίας (Σχόλιο σε σχετική ερώτηση του πρώην CEO της εταιρείας που εργάζομαι). Πολλά από τα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν υπάρχουν ακόμη (ίσως πάνω από το 60%). Πριν 40 χρόνια στο χωριό μου 1700 κάτοικοι παρήγαγαν λιγότερα, από τους 6 μεγάλους αγρότες που δρουν σήμερα. Επαγγέλματα υγείας και παραϊατρικά δεν θα έχουν μεγάλο θέμα, ίσα ίσα, ο άνθρωπος δεν θα αφήσει εύκολα τη μηχανή να τον "εξυπηρετεί". Το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση. Η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια, θα στηρίζεται σε ανθρώπους, την έχουν ανάγκη τα παιδιά. Κατά τα άλλα αυτή μοιάζει να είναι μια λογική εξέλιξη. Δεν έχει νόημα να πολεμάμε τις μηχανές. Έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε.
Δυστυχώς είναι απόλυτα ρεαλιστικό, αληθινό και εφιαλτικό συνάμα.. όπως ήδη είπε κάποιος αλλος, είναι θέμα χρόνου.. Κι αν οι άνθρωποι δεν διεκδικήσουν το μέλλον τους θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες, καθώς θα συγκεντρωθεί υπερβολική εξουσία σε λίγους και θα μειώνονται οι πόροι του πλανήτη...
Το γαματο με την ανθρωποτητα ειναι οτι με το μυαλο που εχει μπορει να ζησει σε μια ουτοπια. Το γαμωτο με την ανθρωποτητα ειναι οτι στην πραγματικοτητα πνιγεται σε μια κουταλια νερο.
Περιγράφετε ακριβώς το μέλλον που κατά την δική μου άποψη έχει ήδη μπει σε εφαρμογή από την ελίτ του πλανήτη ....πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο με τίτλο άνθρωποι και ρομπότ το οποίο περιγράφει τα θέματα που αναλύσατε πιο πάνω προς το παρόν και η πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και οι χιλιάδες αλγόριθμοι της κάνουν λάθη σε λίγο θα καταφέρουν και αυτά τα ελάχιστα λάθη να τα εξαλείψουν και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπει στην ζωή μας όπως τώρα έχουν μπει τα smart phones ...το μέλλον που περιγράφετε στο κείμενο είναι ήδη λοιπόν υπαρκτό αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά μπορεί να δει και να αντιληφθεί ψήγματα αυτού του μέλλοντος που θα έρθει παντού γύρω του .....προσωπικά είμαι 38 χρόνων και την άνοδο της τεχνολογίας και τα άλματα που έχει κάνει τόσο σύντομα τα θεωρώ στο μεγαλύτερο μέρος τους πολύ αρνητικά και επιζήμια για τον ανθρώπινο παράγοντα και ύπαρξη ....πολλές φορές έχω ευχηθεί να μπορούσα να ήμουν 38 χρόνων στην δεκαετία του 1980 και όχι στην δεκαετία του 2020 ....
Το κάνουν γιατί ,αφού θα σκοτώσουν τον κόσμο θα χρειαστεί η μασονία και να τους εξυπηρετήσει κάποιος ορίστε και το αποτέλεσμα.Ολα γίνονται για εξόντωση του ανθρώπου,σε καμία περίπτωση καμία τεχνολογία δεν είναι για εξυπηρέτηση των ανθρώπων, μόλις απέκτησε ο κόσμος Ίντερνετ χάθηκαν οι οικογένειες, λέξεις σεβασμό μόνο παιχνίδια στο διαδίκτυο και πορνό και φόνους,τη δεν βλέπετε, και οποίος λέει το παιδί μου δεν είναι τζογαδόρος εννοώ παίκτης του Ίντερνετ τότε είναι γελασμενι.Ξυπνατε ήμαστε πλέον biomasa.
Θα κινηθούμε όμως ή απλά θα παρατηρούμε και ότι γίνει;;;
Καί μέ ενα sun flash...στίς σπηλιές σας γρήγορα,όσοι έχετε απομείνει.
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο,οι εξελίξεις και οι επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ραγδαίες Ένα σχετικό, πολύ ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με το θέμα youtu.be/WSKi8HfcxEk από το κανάλι kurzgesagt ( Γενικότερα καταπληκτικό κανάλι με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία)
Είναι σαφές ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για όλους. Για όσους καταλαβαίνουν η αφύπνιση της συνείδησης γίνεται επιτακτική ανάγκη πλέον και όχι πολυτέλεια αν έχουμε χρόνο ή διάθεση. Οποίος δεν συνδεθεί γερά με το πνεύμα της φύσης, της ζωής και της αλήθειας θα υποφέρει άσχημα στα χρόνια που έρχονται και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει
Ο κομμουνισμός θα είναι απόλυτα εφικτός. Ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του θα μπορεί να αμειβεται.Προυποθεση όμως είναι η κοινωνικόποίηση των μέσων παραγωγης
Odyssey 2001. Εκεί θα μας πάει η τεχνολογία. Οι άνθρωποι θα τεμπελιάσουν!
Αυτοί που τα έχουν συλλάβει ως "μεγάλες τεχνολογικές ιδέες" όλα αυτά τα δυστοπικά τερατουργήματα είναι ψυχικά άρρωστοι! Μόνο ψυχικά διαταραγμένα μυαλά θα έφτιαχναν τέτοιο "μέλλον" για τα παιδιά τους και μάλιστα θα απαιτούσαν να τα αποδεχτούν οι άνθρωποι ως ... "Εξέλιξη"! 😟
Θαυμαστός καινούργιος κόσμος...☹️
Το συναίσθημα,τα αισθήματα,την συνείδηση,την τρυφερότητα,την ανθρωπιά,την ηρεμία,την αλήθεια,την αγάπη κανενας αλγοριθμος δεν μπορεί να συναγωνιστεί.Αυτο που προσπαθούν είναι εδώ κ χρόνια να μας αφαιρέσουν κάθε θεϊκή ιδιότητα που έχουμε κ να μας αποκόψουν από την επαφή-ανύψωση ψυχής ...
Και πριν 30 χρόνια, την δεκαετία του 90 η τηλεόραση έπαιζε μια εκπομπή "πέρα απ το 2000"! Την θυμάστε; Οποίος την θυμαται σίγουρα θα θυμάται τις ανοησίες που έπαιζαν - ιπτάμενα αυτοκίνητα- και ότι άλλη βλακεια κατέβαζε ο νους τους τότε. Όσο έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα εδώ και 20 χρόνια άλλο τόσο θα έχουμε και τα παραπάνω που αναγράφονται στο κείμενο. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι με το που θα αρχίσει η πείνα στους ανθρώπους θα γίνει κόλαση και όλοι αυτοί που θα κινούν τα νήματα δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν και είναι κάτι που το ξέρουν και οι ιδιοι. Επομένως λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα αντικατάστασης της ανθρωπότητας εκτός κι αν το κάνουν δια της βίας που κάτι τέτοιο πάλι δεν θα είχε κανένα νόημα για τους μεγιστανες που κινουν τα νήματα επειδη απλούστατα έχουν τόσα χρήματα που πλέον τους νοιαζει μόνο η εξουσία! Και σε ποιον να ασκήσουν εξουσία αν αντικατασταθεί το ανθρώπινο είδος; Στους τενεκεδες; Μία άλλη περίπτωση πάλι είναι να μην ολοκληρωθεί αυτό το έργο επειδη οι άνθρωποι είναι πάντα εξυπνότεροι από τις μηχανές και είναι αδύνατον ένα μή τέλειο ον όπως ο άνθρωπος να φτιάξει κάτι τελειο και στην καλύτερη περίπτωση να φτιάξει κάτι καλύτερο απ τον εαυτό του. Δεν γίνεται να αλλάξουν ουτε οι νόμοι της φυσικής ούτε της φύσης γενικότερα. Και κλείνοντας θα προσθέσω πως οι φιλοδοξίες του κάθε αρρωστημένου δεν σημαίνει ότι είναι και εφικτες. Ας πρισγειωθουν λίγο γιατί βάσει νόμου θα προσγειωθουν από μόνοι τους ανώμαλα
Γι'αυτό δεν χρειαζόμαστε Εμείς οι Άνθρωποι δεν είμαστε χρησμοί ποιά
Άρα οι πλούσιοι πλουσιότεροι η μεσαία τάξη φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι
αυτός είναι ο σχεδιασμός αλλά θα τους προλάβουν άλλα,,,,,,,,,,
View more comments
Πάτρα 27 Ιουλίου 2051 (Αληθινή ιστορία)
Η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και τώρα βρισκόμουν πια με μια μικροποσότητα που την είχα τυλίξει καλά μέσα σε μια πλαστική σακούλα και την είχα χώσει στη μεγάλη πλάγια τσέπη της βερμούδας μου.
Έκανε απίστευτη ζέστη αλλά προτίμησα να περπατήσω μέχρι το σπίτι από το να πάρω το ρίσκο να μπω σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς όπου θα μπορούσα ίσως να πέσω πάνω σε έλεγχο της αστυνομίας.
Μετά από περπάτημα που κράτησε γύρω στα 20 λεπτά έφθασα στη μεγάλη ανηφόρα της Παγώνας. Η θερμοκρασία μπορεί και να άγγιζε τους 40 βαθμούς, αλλά κατάφερα ύστερα από 3 στάσεις να φτάσω σπίτι.
Άνοιξα την πόρτα, μπήκα μέσα και πήγα κατευθείαν στην κουζίνα. Η πρώτη σκέψη που είχα κάνει, να βγάλω το ρούτερ εκτός λειτουργίας, ήταν σίγουρα λανθασμένη. Με το που θα έβλεπαν όλες τις συσκευές εκτός ίντερνετ για πολύ ώρα, σίγουρα θα έστελναν άμεσα κάποιον να τις ελέγξει!
Άνοιξα το ψυγείο και αφαίρεσα 2-3 συνηθισμένα υλικά. Στη συνέχεια το ενημέρωσα για το φαγητό που θέλω να φτιάξω και μου πρότεινε 2-3 συνταγές. Διάλεξα την πιο συνηθισμένη, άνοιξα τον φούρνο και ξεκίνησα να μαγειρεύω.
Όσο ετοιμαζόταν το φαγητό ανέβηκα στο πατάρι και κατέβασα ένα παλιό γκαζάκι, ήταν μια συσκευή που είχα πάνω από 30 χρόνια και δεν μπορούσες να την συνδέσεις στο ίντερνετ. Έβαλα σε ένα παλιό τηγάνι, που ήταν και αυτό στο πατάρι, λίγο λάδι και έβγαλα την σακούλα που είχα στην τσέπη της βερμούδας μου.
Προσεκτικά ξετύλιξα το περιεχόμενο και το άφησα πάνω στο τηγάνι. Στη συνέχεια κάθισα δίπλα, έκλεισα τα μάτια μου και το μύριζα...
Δυστυχώς η χαρά μου κράτησε πολύ λίγο! Δέκα λεπτά αργότερα με είχαν συλλάβει! Η αστυνομική επιχείρηση της σύλληψής μου ήταν σύντομη αλλά αποτελεσματική! Μόλις είδα 3 αστυνομικούς να μπουκάρουν σπίτι μου δεν αντιστάθηκα καθόλου. Σήκωσα τα χέρια, έπεσα στα γόνατα και περίμενα να μου περάσουν χειροπέδες.
Λίγο αργότερα βρισκόμουν στο αστυνομικό τμήμα, στην αίθουσα ανακρίσεων και ένας προβολέας σημάδευε το κεφάλι μου. Στην αίθουσα μαζί με μένα βρίσκονταν 2 αστυνομικοί. Ο πιο ψηλός φαινόταν ευγενικός, αλλά ο κοντός ήταν πιο σκληρός και συνεχώς εκτόξευε απειλές και βρισιές.
Κάποια στιγμή ο κοντός πήδηξε σχεδόν πάνω μου και με έπιασε από τον γιακά.
- Γιατί δεν μας λες ποιος είναι ο προμηθευτής σου, αφού αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε.
- Δεν ξέρω παρά ένα username Pinokio47 τίποτε άλλο.
- Που τον βρήκες;
- Στο Dark Web σε κάποιο forum που έχει κλείσει!
- Και που συναντηθήκατε;
- Σας είπα στην πλατεία Γεωργίου, φορούσε καπέλο, μάλλον ψηλός και αδύνατος!
- Από το κινητό σου, και ας το είχες κλειστό, έχουμε χαρτογραφήσει όλη τη διαδρομή σου. Θα την περάσουμε στις κάμερες και θα σε δούμε!
- Τότε γιατί με ρωτάτε να σας πω κάτι που θα το γνωρίζετε σε λίγο;
- Γιατί αξιολογούμε και την πρόθεσή σου να βοηθήσεις αλλά και την ειλικρίνεια σου!
- Για την ειλικρίνεια μου μην έχετε καμία αμφιβολία.
Εκείνη τη στιγμή ο ψηλός, που μέχρι τότε μόνο άκουγε, πήρε το λόγο απευθυνόμενος σε μένα.
- Γνωρίζεις ότι η ποινή για κατανάλωση κρέατος είναι τα 4 χρόνια; Αν συνεργαστείς με τις αρχές και δείξεις μεταμέλεια μόνο τότε μειώνεται σε 2 χρόνια. Εσύ και λόγω του πρότερου έντιμου βίου σου μπορεί να φας μόνο 1 χρόνο με αναστολή.
- Μέχρι να γίνει το δικαστήριο θα είμαι ελεύθερος;
- Η δίκη σου ορίστηκε στις 24 Ιουλίου. Μπορείς να πηγαίνεις.
Βγήκα έξω και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αισθάνθηκα έντονα την ανάγκη να καπνίσω!
Ασυναίσθητα έψαξα για κάποιο πακέτο στην τσέπη μου...Θυμήθηκα όμως πως και αυτό ήταν πια παράνομο και δεν μπήκα καν στον πειρασμό να αναζητήσω ένα τσιγάρο...
-----------------------------------------------------
All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα)
Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
Online Παραγγελίες:
digilove.eu/ &
fylatos.com/shop/all-in/
Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Learn More
Comment on Facebook
Και έτσι θα γίνει. Βλέπεις μπροστά.. 🌷
Σε λίγο θα μας τα κόψουν όλα οι ξενερωτοι, νεροβραστοι, ανεραστοι εκδικητές της οποίας χαράς μας!!!! Πάνε μας κάνουν ανθρώπινα ρομπότ!!!!
Έτσι και χειρότερα σας βλέπω,τώρα,γιατί δεν θα υπάρχω τοτε😢😢😢😢
Κάτι σαν το black mirror
Μακάρι να γίνει να γλυτώσουν τα έρμα τα ζωντανά!
👌👌👌
Μπράβο!
Καλο πολυ καλο !!
Άντε καλοτάξιδο κι'αυτό φίλε!!!
View more comments
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ναπολέοντας, ο Απολλιναίρ, ο Πικάσο και η εμπλοκή τους στο πιο αινιγματικό χαμόγελο του κόσμου.
Η ταυτότητα της Μόνα Λίζα
Φιλοτεχνήθηκε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι γύρω στα 1505, πέρασε από την κρεβατοκάμαρα του Ναπολέοντα και από το 1804 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Η πραγματική όμως ταυτότητα της ξεφεύγει από τους ιστορικούς της τέχνης για αιώνες.
Η πιο αποδεκτή θεωρία, σχετικά με την πραγματική ταυτότητα πίσω από τον πίνακα, είναι ότι μοντέλο ήταν η Lisa Gherardini, η σύζυγος ενός Ιταλού εμπόρου μεταξιού.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η Μόνα Λίζα είναι στην πραγματικότητα μια αυτοπροσωπογραφία ή μια απεικόνιση της μητέρας του καλλιτέχνη.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η Μόνα Λίζα φέρει αρκετές εντυπωσιακές ομοιότητες με τον Gian Giocomo Caprotti, γνωστό και ως Salai, ο οποίος ήταν μαθητευόμενος του Λεονάρντο και πιθανώς εραστής του.
Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα
Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο πίνακα, ανεξάρτητα από το ποιος τελικά απεικονίζεται, τον πιο διάσημο στον κόσμο είναι το περίφημο χαμόγελο της.
Τι έχει όμως το χαμόγελο της Μόνα Λίζα, που το κάνει τόσο ξεχωριστό;
Ο Ντα Βίντσι ανακάτεψε με τέτοιο τρόπο τα χρώματα, ώστε να παραπλανά την περιφερειακή όραση του θεατή.
Αυτό που κατάφερε, ήταν το σχήμα του στόματος ν΄αλλάζει, ανάλογα με την οπτική που παρατηρεί κανείς τον πίνακα.
Καθώς το χαμόγελο εξαφανίζεται μόλις ο θεατής προσπαθήσει να το δει, ονομάστηκε αυτή η οπτική ψευδαίσθηση το “άπιαστο χαμόγελο”.
Κανείς πριν ή μετά τον Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν έχει καταφέρει να αναπαραστήσει τόσο πετυχημένα κάτι αντίστοιχο!
Η κλοπή της Μόνα Λίζα
Στις 22 Αυγούστου του 1911 ο ζωγράφος Λουί Μπερού, που συνήθιζε να ζωγραφίζει αντίγραφα της Τζοκόντα και να τα πουλά στους επισκέπτες του Μουσείου, παρατήρησε με έκπληξη ότι ο πίνακας απουσίαζε από τη θέση του.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Οι πόρτες του Μουσείου σφραγίστηκαν και τα σύνορα της Γαλλίας έκλεισαν!
Το μουσείο έμεινε κλειστό μια ολόκληρη εβδομάδα, χωρίς οι έρευνες που γίνονταν να αποφέρουν το παραμικρό αποτέλεσμα.
Το Λούβρο άνοιξε και πάλι στις 29 Αυγούστου.
Τις επόμενες μέρες χιλιάδες Γάλλοι περνούσαν μπροστά από την άδεια θέση της Μόνα Λίζα και έκλαιγαν γοερά, λες και είχαν χάσει ένα προσφιλές τους πρόσωπο.
Όλη η Γαλλία είχε πάθει κατάθλιψη!
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1911, η αστυνομία ανακοινώνει τη σύλληψη του διακεκριμένου γαλλοπολωνού ποιητή Γκιγιόμ Απολλιναίρ και του άσημου τότε ακόμα Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο ως υπόπτων για την κλοπή.
Ένα ιστορικό παράδοξο.
Αυτός που έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος ζωγράφος, έχει κατηγορηθεί για την κλοπή του πιο διάσημου πίνακα!
Ο Πικάσο αφέθηκε ελεύθερος την ίδια μέρα, καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο εις βάρος του και ο Απολλιναίρ πέντε μέρες αργότερα.
Η μεγάλη Γαλλική εφημερίδα Paris Journal στις 13 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο:
“...Ο Απολλιναίρ είναι αρχηγός διεθνούς σπείρας που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας...”
Η πραγματικότητα βέβαια απείχε πολύ.
Ο Απολλιναίρ συνδεόταν φιλικά με έναν Βέλγο απατεώνα που λυμαινόταν τις αίθουσες του Λούβρου, αρπάζοντας διάφορα
αντικείμενα.
Κάποια αφρικανικά αγαλματίδια μικρής αξίας είχαν πέσει με αυτόν τον τρόπο στα χέρια του Απολλιναίρ, που με την σειρά του είχε πουλήσει μερικά στον νεαρό Πικάσο.
Μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την κλοπή του πίνακα, οι δύο καλλιτέχνες θέλησαν να ξεφορτωθούν τα κλοπιμαία ρίχνοντάς τα στον Σηκουάνα.
Αφού γυρόφερναν ένα ολόκληρο βράδυ γύρω από τον ποταμό, τελικά τα παρέδωσαν στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν ύποπτοι και για την κλοπή του πίνακα!
Θα χρειαστεί να περάσουν δυο ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν να “καθαρίσουν” το όνομα και τη φήμη τους.
Στις 29 Νοεμβρίου του 1913, ένας Ιταλός γκαλερίστας, ο Αλφρέντο Τζέρι θα λάβει ένα γράμμα από κάποιον Βιτσέντζο Περούτζια, που έγραφε ότι έχει στην κατοχή του τη Μόνα Λίζα και ότι σκόπευε να τη χαρίσει στην Ιταλία.
Τελικά το ραντεβού θα κλειστεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Φλωρεντία, όπου ο Περούτζια συλλαμβάνεται, αφού, προς μεγάλη έκπληξη όλων, έχει όντως τον αυθεντικό πίνακα στην κατοχή του.
Μετά τη σύλληψή του, ένα κύμα συμπάθειας σηκώθηκε υπέρ του Περούτζια. Η κοινή γνώμη θεώρησε την πράξη του πατριωτική, αφού το βασικό του κίνητρο ήταν να φέρει τη Μόνα Λίζα πίσω στην πατρίδα της.
Την ίδια γνώμη φαίνεται να είχαν και οι δικαστές, που τον καταδίκασαν σε φυλάκιση μόνο λίγων μηνών.
Η Μόνα Λίζα παρέμεινε για ένα μήνα στην Ιταλία, προτού επιστρέψει στη Γαλλία.
Εκτέθηκε στα μεγαλύτερα μουσεία της Ιταλίας και εκατομμύρια Ιταλών θαύμασαν το αινιγματικό της χαμόγελο.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 1913, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, σε μια πρωτοφανή μαζική συγκέντρωση για έργο τέχνης, συνόδευσαν την Μόνα Λίζα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου, ώστε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το Λούβρο.
Εκείνη την ημέρα, ολόκληρη η Ιταλία αποχαιρετούσε συγκινημένη τον αγαπημένο της πίνακα.
Στις 4 Ιανουαρίου του 1914 εγκαταστάθηκε και πάλι στο Λούβρο, όπου και εκτίθεται έως σήμερα, κάτω από απίστευτα μέτρα ασφαλείας.
-----------------------------------------------------
All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα)
Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
Online Παραγγελίες:
digilove.eu/ &
fylatos.com/shop/all-in/
Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Αν η Γαλλία έπαθε κατάθλιψη για έναν πίνακα που δεν τον έφτιαξε καν Γάλλος καλλιτέχνης, τι να πούμε στην Ελλάδα για την Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου και όλα τα άλλα σουφρωμένα, που κοσμούν τόσα μουσεία.
Εγώ προσωπικά ποτέ δεν παρατησησα κάτι το μοναδικό σαυτην την τέχνη και είναι και άσχημη η Τζοκόντα Λόγος να γίνεται 😁😁😁😁😁😁😁😁
ΆΜΑ ΣΟΥ ΚΛΈΒΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΊΝΑΚΑ ΕΧΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΌΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΤΑΡ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ. ΣΑΣ ΜΙΛΏ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΈΡΙ.
Ο Γκιγιωμ Απολιναιρ ο ποιητης?
Και ναταν μόνο αυτη
Ο μονος λιζος
Εμεις με τα μαρμαρα τι πρεπει να παθουμε;αλλα τωρα τα τελευταια χρονια ασε που ειμαστε αχρηστοι να εχουμε οτιδηποτε,θα τα νοικιαζαμε για ενα κομματι ψωμι στα αφεντικα μας..
😉
😁λες να ηταν το ντεκολτε?😁
Τη Μόνα Λίζα, την χάρισε ο ίδιος ο Da Vinci στους Γάλλους, αφού είχε φύγει πικραμένος από την Ιταλία... και είναι από το λίγα νόμιμα εκθέματα του Λούβρου.
Όλη αυτή η φασαρία για έναν πίνακα. Τελικά είμαστε για τα πανηγύρια.
Απίστευτη ιστορία! Δεν την ήξερα!
Πολύ ωραία το εξιστορίσατε
Aristotelis Armaos
Μήπως αυτό που κατεταξε τον πίνακα σταθμό έργων τεχνης ήταν εκτός από την ταυτοτητα της γυναίκας και του καλλιτέχνη το γεγονός ότι μια γυναίκα ευγενής του 16αι χαμογελά δημοσια?Δεν ήταν σκάνδαλο αυτό?
Η Γαλλία έχει κακή συνήθεια να εκμεταλλεύεται τα έργα τέχνης άλλων!
Οταν με το καλο παρουμε τις Νησιωτισσες μας θα μας δωσουν και Ντα Βιντσι.....-θε δε θε.....-ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΜΗ ΡΩΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.......
Сложете още десет звездички а този перфектен разказ,!!!!не превод ,изумително разказано!
Είναι Και αυτή μία από τις χιλιάδες απόψεις Και είναι σεβαστή! Και κυρίως ώς προς την τεχνοτροπία που έκανε χρήση ο Λεονάρντο ντα Βίντσι όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο αλλά κυρίως στον Μυστικό Δείπνο Και στην τοιχογραφία στο παλατσο ντε λα σινιορια στην Φλωρεντία!
Αυτό το χαμόγελο πια... Που ακριβώς βλέπουν το ξεχωριστό και το μυστηριώδες;
View more comments
Μια μέρα (Στην εποχή του αλγόριθμου)
Πάτρα, 15 Ιουνίου 2035
Μπήκα στην κουζίνα, το πρωινό τσεκ απ έδειξε ότι όλοι οι δείκτες μου είχαν επανέλθει πια σε φυσιολογικά για την ηλικία μου επίπεδα. Στάθηκα μπροστά από τη μηχανή του καφέ, που μου πρότεινε καφέ με οικολογικούς κόκκους Βολιβίας, γάλα σόγιας και γλυκαντικό στέβιας. Πάτησα αποδοχή και λίγα δευτερόλεπτα μετά έπινα τον καπουτσίνο μου μπροστά από τον υπολογιστή μου.
Μπήκα στην εφαρμογή που διαχειρίζεται τα κρυπτονομίσματά μου. Εκεί ο οικονομικός αλγόριθμος πρόβλεψης αφού μου υπενθύμισε ότι πέτυχε στο 93.5% των προβλέψεων που είχε κάνει για την πορεία των νομισμάτων μου σε βάθος πενταετίας, μου πρότεινε να επενδύσω ένα μέρος από το κεφάλαιό μου σ’ ένα πολλά υποσχόμενο νέο κρυπτονόμισμα. Δέχτηκα γρήγορα και βγήκα από την εφαρμογή.
Λίγες ώρες μετά μπήκα στο αυτοκίνητό μου, έδωσα τις φωνητικές εντολές για το σημείο άφιξης και κάθισα αναπαυτικά στη θέση του συνοδηγού. Πριν ξεκινήσουμε με ενημέρωσε για μεγάλο αριθμό οχημάτων που ήταν ήδη μποτιλιαρισμένα στη Γερμανού και ότι θα προτιμούσε αν δεν είχα αντίρρηση να πάμε από τη Γούναρη.
Πάτησα αποδοχή και λίγα λεπτά μετά βρισκόμουν σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στη Ρήγα Φεραίου. Σκάναρα το μενού με το κινητό μου, ο αλγόριθμος υγείας με ενημέρωσε ότι η καλύτερη επιλογή για μένα θα ήταν ο σολομός. Μου πρότεινε και άλλα δύο πρώτα πιάτα να τα συνδυάσω και με προέτρεψε να δοκιμάσω και ένα συγκεκριμένο κρασί. Πάτησα αποδοχή.
Συνεχίσαμε για ποτό σε ένα μπαράκι μερικά μέτρα πιο πέρα. Στο δεύτερο ποτό αναγκάστηκα να αποχωρήσω αφού σχεδόν όλες οι εφαρμογές που είχα εγκατεστημένες στο κινητό μου ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται.
Ο αλγόριθμος υγείας μου παραπονιόταν ότι είχα πιει ήδη αρκετά! Ο αλγόριθμος εργασίας ότι είχα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα την επόμενη μέρα και δε θα ήμουν αρκετά αποδοτικός...
Σύντομα κατέληξα σπίτι. Άνοιξα τον υπολογιστή μου και μπήκα στο Youtube. Πληκτρολόγησα Βασίλης Παπακωνσταντίνου, «Άσε με να κάνω λάθος».
Πριν ξεκινήσει το τραγούδι, είδα μια διαφήμιση ξενοδοχείου στην Κόρινθο που σκόπευα να πάω σύντομα, αλλά δεν είχα κλείσει κατάλυμα ακόμα. Μόλις τελείωσε η διαφήμιση, και πριν ξεκινήσει να παίζει το τραγούδι, ένα μήνυμα σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού κυριάρχησε στην οθόνη μου. Το μήνυμα έλεγε ότι ο στίχος του τραγουδιού που πρόκειται να ακούσω, προέτρεπε σε συμπεριφορές που δε βοηθούν σε μια υγιή αντιμετώπιση της ζωής και ότι μπορεί μόνο να "κατανοηθεί" στο χρονικό πλαίσιο που είχε γραφτεί. Στη συνέχεια με ρώταγε αν ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να το ακούσω.
Πάτησα «ναι». Και πάλι όμως αυτό δε στάθηκε ικανό να μπορέσω να το ακούσω. Παρεμβλήθηκε ο αλγόριθμος υγείας να με ρωτήσει αν νιώθω κατάθλιψη ή αν νιώθω δυστυχισμένος. Απάντησα «όχι», χωρίς όμως και πάλι να καταφέρω να ακούσω το τραγούδι αφού ο αλγόριθμος επέμενε να θέλει να μάθει πως νιώθω. Από τη λίστα συναισθημάτων που μου έδωσε ως επιλογές, επέλεξα νοσταλγία.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά έγειρα αναπαυτικά στην καρέκλα μου και άκουσα επιτέλους τον Βασίλη να τραγουδά...
-----------------------------------------------------
Σχετικά κείμενα:
Στην εποχή του αλγόριθμου (Μέρος 1ο)
www.facebook.com/bookrefrenagain/posts/339079594246837
-----------------------------------------------------
All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα)
Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
Online Παραγγελίες:
digilove.eu/ &
fylatos.com/shop/all-in/
Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Άραγε ο αλγόριθμος της ευτυχίας έχει επινοηθεί; Ή και η ευτυχία θα θεωρείται έννοια παρωχημένη στα χρόνια που είναι να έρθουν; Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία...το θέμα είναι θέλουμε; Ή ήδη κάποιος αλγόριθμος στον οποίο όλοι δηλώνουμε followers έχει χαράξει για εμάς χωρίς εμάς - άλλη μια φορά ο Παπακωνσταντίνου στην κουβέντα - όλα αυτά που θα γίνουν;
Υπέροχο κείμενο, αφύπνιση, μπας και αλλάζει κάτι και δεν προκαλούμε άλλο τήν καταστροφή μάς
Εκεί οδεύουν τα πράγματα . σέ λίγο θά μας παρακολουθούν ακόμη και στο μπάνιο .......
Ρομποτάκι δηλδ κανονικά! Όλα προεπιλεγμένα και ατομική βούληση καμία! Έτσι Μάς θέλουν!
Να μου λειπη αυτός ο έλεγχος συναισθημάτων από μηχάνημα.Τελειωσαμε σαν άνθρωποι.
Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε ρότα;;; Πολύ όμορφο κείμενο!
Υπέροχο κείμενο.Το δυστύχημα είναι ότι κοντεύει η εποχή που θα βγει αληθινό.
Αλήθεια τι όμορφα ήταν τα χρόνια που πέρασαν!! Φαντάσου να γίνουν όπως τα περιγράφεις !! Φρίκη!! Υπέροχο το κείμενο!! Συγχαρητήρια!!
Κανονικό τσιπ! Λολ! Πολύ δυνατό φίλε!
❤️
Τέλεια αποτύπωση της "υπερπροστατευτικης" εποχής που θα ζήσουμε...όσοι την ζήσουμε.Το χρυσό κλουβί της ορθής επιλογής και της παντελούς έλλειψης συναισθήματος και πάθους. Όλοι θέλουν το καλό μας...προς θεού, μην τους αφήσουμε να μας το πάρουν !
ΜΕ ΕΝΑ ΣΓΟΥΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΤΕΛΝΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΜΥΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΕΦΥΣΗΞΑ ΝΑ ΡΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΤΗΣ ΖΟΗΣ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΑΣ
Κυριε Περισανιδη, τμημα μικρο απο την εκπομπη της ΕΡΤ παρακαλω.."Στα ακρα" της Γιωτας Φλεσσα που μεταδοθηκε καπου τον Δεκεμβριο περυσι. Υπαρχει και ολοκληρο στο you tube. Παρευρισκομενος και ο υπουργος ψηφιακης πολιτικης Κυριακος Πιερρακακης. Φρικαρει κανεις απο αυτα που ακουει. Σας το συνιστω αν δεν το εχετε δει. Φοβαμαι οτι αυτα που διηγεισθε στο πολυ πετυχημενο και προφητικο κειμενο σας ειναι αναποτρεπτα πλεον γιατι τα σημαδια πια ολα αυτο δειχνουν. Δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα. Να ειστε καλα.https://www.youtube.com/watch?v=hlv9D-AH2so
Οχι ρε φιλε!! Θα φτιαξω εγω καφε,Θα πιω οσο θελω, θα οδηγησω σε κινηση, θα φαω οτι γουσταρω κ με το παραπανω, δεν θελω τετοια τεχνολογια!! (Πολυ ωραιο κειμενο..!!!)
Εξαιρετικό!!
☢️☢️☢️
www.youtube.com/watch?v=FCKzdZ8IKvg
View more comments
Στην εποχή του αλγόριθμου
Πάτρα, 6 Ιουνίου 2035
Άνοιξα τον υπολογιστή μου και του έδωσα τις συνηθισμένες φωνητικές εντολές για να μπω στο συγγραφικό περιβάλλον όπως έκανα κάθε μέρα.
Στη συνέχεια κάθισα αναπαυτικά στην καρέκλα που αυτόματα βελτίωσε τη στάση του σώματος μου ώστε να κουράζομαι λιγότερο. Έδωσα τις παρακάτω φωνητικές εντολές:
- Φόνος, Μυστήριο, Λίμνη, Αγωνία, Χίτσκοκ, Διήγημα.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μου ήρθε το μήνυμα ότι το διήγημά μου ήταν έτοιμο και αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας μου.
Μπήκα πάλι στο συγγραφικό περιβάλλον και έδωσα νέες φωνητικές εντολές:
- Σχετικότητα, Ύπαρξη, Βάρος, Παρμενίδης, Κούντερα, Δοκίμιο.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μου ήρθε το μήνυμα ότι και το δοκίμιό μου ήταν έτοιμο και αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας μου.
Μπήκα στην πλατφόρμα του εκδοτικού μου οίκου και υπαγόρευσα:
- Έκδοση νέου έργου: Διήγημα
Στη συνέχεια περίμενα μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να πάρει έγκριση από τον αλγόριθμο, αλλά και να του γίνουν - αν χρειάζεται - οι κατάλληλες διορθώσεις.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μου ήρθε το μήνυμα ότι το διήγημά μου είχε εκδοθεί.
Μπήκα στην πλατφόρμα προώθησης, όπου ο αλγόριθμος μου έδωσε αρχικά κάποια πολύ εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για τα δύο έργα που είχα δημοσιεύσει την προηγούμενη ώρα και φαίνεται πως και αυτά είχαν γίνει viral.
Όσο τηρώ τις εντολές να μην ξεπερνώ τις δύο δημοσιεύσεις την ώρα θα πηγαίνω όλο και καλύτερα με ενθάρρυνε ο αλγόριθμος προώθησης. Μπήκα και είδα τις προβλέψεις που είχε κάνει ένα ειδικό αλγοριθμικό μοντέλο για το αναγνωστικό κοινό που θα είχα ως το τέλος του έτους.
Σχετικά με την αλληλεπίδρασή μου επισήμανε ότι πρέπει να δουλέψουμε λίγο καλύτερα, ώστε να πετύχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις. Συμφώνησα και παρακολούθησα την εφαρμογή να κοινοποιεί το διήγημά μου σε όλα τα μπλογκ και τις ομάδες που με βάση των αλγόριθμο του θα έδειχναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά μου.
Μπήκα και πάλι στην πλατφόρμα του εκδοτικού μου οίκου και υπαγόρευσα:
- Έκδοση νέου έργου: Δοκίμιο.
Επανέλαβα την ίδια διαδικασία. Βγήκα και μπήκα στο Facebook. Στις αναμνήσεις υπήρχε σαν σήμερα πριν 15 χρόνια ένα κείμενο που είχα γράψει για το μέλλον του μυθιστορήματος. Σε εκείνο το κείμενο είχα γράψει ότι υπήρχαν περισσότεροι συγγραφείς από αναγνώστες!
Ένα ειρωνικό χαμόγελο κυριάρχησε στο πρόσωπό μου. Σήμερα θα ήταν αδύνατον να το επιτρέψουν αυτό οι αλγόριθμοι, σκέφτηκα.
Στο ίδιο κείμενο είχα γράψει για τον θάνατο του μυθιστορήματος, που μπορεί να προέλθει από την υπερπαραγωγή μυθιστορημάτων. Σταμάτησα να διαβάζω γιατί οι ανησυχίες μου είχαν ρυθμιστεί ήδη κατάλληλα από τους αλγόριθμους της εποχής μας και σήμερα όλο αυτό φάνταζε ξεπερασμένο.
Πριν μπω να μελετήσω και πάλι τα στατιστικά στοιχεία για το αναγνωστικό μου κοινό και λύσεις για να το αυξήσω περισσότερο που μου πρότεινε ο αλγόριθμος, η σκέψη μου στάθηκε για τελευταία φορά σε μια "ατάκα" που είχα γράψει σε εκείνο το παλιό μου κείμενο 15 χρόνια πριν.
- Συγγραφείς που έχουν διαβάσει μόνο τα βιβλία τους!
Πού να φανταζόμουν τότε, ότι το μέλλον επιφυλάσσει μια ακόμα κατηγορία συγγραφέων:
- Συγγραφείς που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία τους!
Από τις σκέψεις μου με διέκοψε ο αλγόριθμος υγείας που μου υπενθύμισε ευγενικά ότι το καλύτερο για μένα είναι να σηκωθώ από την καρέκλα μου και να περπατήσω για τουλάχιστον 5 λεπτά μέσα στο σπίτι.
Φυσικά και υπάκουσα. Με την υγεία σου δεν είναι να παίζεις...
-----------------------------------------------------
All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα)
Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
Online Παραγγελίες:
digilove.eu/ &
fylatos.com/shop/all-in/
Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
σοκαριστική η περιγραφή αλλά δεν νομίζω ότι απέχει κ πολύ από την πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς με πόση "ευκολία" , διάφορα μπλογκς πουλούν υπηρεσίες-οδηγίες για την συγγραφή ενός βιβλίου , σου υπόσχονται άμεση προώθηση κι εγγυημένο αναγνωστικό κοινό....
Έξυπνο και συνάμα προφητικό κείμενο... Κάποια στιγμή, κάποια βιβλία θα βγαίνουν μαζικά και χωρίς την παλιά διαδικασία δημιουργίας (δηλαδή χωρίς την έμπνευση και τον νοητικό κόπο που είχαν οι παλιοί συγγραφείς), και θα βγαίνουν σχεδόν αυτόματα, μέσω εφαρμογών, αλγόριθμων και αυτόματων συναρτήσεων... Καταργώντας έτσι την καταπληκτική διαδικασία της γέννησης μιας, ιδέας και του "χτισιματος" ενός λογοτεχνικού κειμένου. Φυσικά, για την σχεδόν αυτόματη διάδοση ενός νέου προϊόντος στα αρμόδια blog, sites και σε πιθανούς αναγνώστες βάση του αλγόριθμου των προτιμήσεων τους, αυτό συμβαίνει ήδη... Το μέλλον είναι (σχεδόν) εδώ, και φαίνεται δυσοίωνο για τα δημιουργικά βιβλία...
κοίτα σύμπτωση! έχω γράψει κ εγώ κάτι παρόμοιο, αλλά μετά αλλάζει εντελώς. οι ανησυχίες τελικά έχουν κοινό παρονομαστή...
Αν και κάπως τρομακτικό! Πολύ ωραίο!
Εκτιμας τον Καζαντζάκη ακόμα πιο πολύ με όλα αυτά τα δυστοπικά.Είμαι κ τυχερή, δεν τον διαβάζω σε μετάφραση αλλά στην γλώσσα που έγραψε.! Καμμιά τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πιάσει τον παλμό των συγγραφέων που θεωρούμε κ είναι σπουδαίοι.Έχει ψυχή η τεχνητή νοημοσύνη;
Είναι όλα αλήθεια !Πολλά ήδη συμβαίνουν .Οι συγγραφείς έχουν γίνει περισσότεροι από τους αναγνώστες .Μέσα σε μια εβδομάδα κυκλοφορούν δύο βιβλία .Με γνωριμίες και καλή διαφήμιση γίνονται και Μπεστ σέλερ .
Και βέβαια ισχύει ήδη για την ποίηση .Πολλά πάρα πολλά ποιήματα ,αλλά οι Ποιητές ελάχιστοι ...
Δεν μου αρέσει... προτιμώ την παλιά εκδοχή!
Ειναι πιθανο να συμβει.Εχει ενδιαφερον.
Υπάκουο , άβουλο ον
Η ειρωνεία φυσικά είναι ότι είδα αυτή την ανάρτηση ως χορηγούμενη - boosted. Smirking mode: on.
Εννοείται φυσικά για το ζήτημα "δημόσιας υγείας", δεν είναι για παίζεις με αυτά. Να μας πει βέβαια ο αλγόριθμος πως τα περνάνε οι δημιουργοί του(Rothschilds, Rockefellers, Gates, Obama, Clintons, Gates Soros) κι όλα τα..."καλα παιδιά" της κλίκας(καμπαλ)
❤️❤️❤️
Φοβερό!!!
😲😲😲
Πωπω.... επιβεβαιώνει πολλούς φόβους μου.
Υπέροχο!
🙏🙏🙏
Μπράβο!
View more comments
Ο έρωτας.
Φαντάζομαι ότι έστω σαν όνομα γνωρίζεις τον ζωγράφο Henri de Toulouse-Lautrec.
Έζησε μόλις 36 χρόνια, πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει 737 πίνακες σε καμβά, 275 νερομπογιές, 363 γκραβούρες και αφίσες, 5,084 σχέδια, κεραμικά και βιτρό, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των έργων του που έχουν χαθεί.
Αν ήμουν βιογράφος στην περίπτωση του Lautrec, θα εστίαζα σε τρία χαρακτηριστικά του, ήταν πολύ κοντός (μόλις 1.52μ) και του άρεσε να συχνάζει σε καμπαρέ και μπουρδέλα.
Ήταν τακτικός θαμώνας του διάσημου καμπαρέ Moulin Rouge, για το οποίο έφτιαχνε τις αφίσες και συχνά εξέθετε και έργα του εκεί.
Επίσης υπήρξε μια εποχή της ζωής του, όπου κυριολεκτικά έμενε μέσα σε έναν οίκο ανοχής του Παρισιού. Εκείνο το διάστημα ολοκλήρωσε 16 διάσημα έργα του.
Ένα από αυτά ήταν και ο πίνακας In Bed: The Kiss.
Στο συγκεκριμένο πίνακα, έχουμε ένα παθιασμένο φιλί ανάμεσα σε δύο πόρνες που αγκαλιάζονται στο κρεβάτι ενός οίκου ανοχής.
Ο πίνακας που ολοκληρώθηκε από τον Lautrec το 1892 ήταν απίστευτα πρωτοποριακός για την εποχή του, μιας και “ακουμπούσε” ταυτόχρονα δυο τεράστια ταμπού της εποχής, την ομοφυλοφιλία και την πορνεία!
Όμως, ο συγκεκριμένος πίνακας ξεχωρίζει για το ερωτικό συναίσθημα που ξεχειλίζει από παντού.
Η ταυτόχρονη στιγμή της τρυφερότητας και του πάθους!
Ο πίνακας αποτυπώνει την απόλυτη καταγραφή του έρωτα!
Τον έρωτα στο μέρος που πιστεύεις ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τον συναντήσεις και από δυο πλάσματα που επίσης δεν μπορούσες να διανοηθείς ότι μπορούν να ερωτευτούν!
-----------------------------------------------------
All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα)
Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
Online Παραγγελίες:
digilove.eu/ &
fylatos.com/shop/all-in/
Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less
Learn More
Comment on Facebook
Το Moulin Rouge, ο Toulouse-Lautrec και πως μαζί δημιούργησαν την φήμη που μέχρι σήμερα οδηγεί τους καλλιτέχνες στην Μονμάρτρη
***Moulin Rouge (Κόκκινος Μύλος) - Το πρώτο παλάτι για γυναίκες
Τον Οκτώβριο του 1889, στο Παρίσι, στο λόφο της Μονμάρτρης, ο Ισπανός επιχειρηματίας Joseph Oller μαζί με τον Γάλλο Charles Zidler άνοιξαν έναν ιδιαίτερο οίκο ανοχής, το περίφημο Moulin Rouge.
Η Μονμάρτρη ως περιοχή δεν είχε επιλεγεί τυχαία. Την περίοδο εκείνη ήταν μία "παραγκούπολη", όπου ζούσαν φτωχοί άνθρωποι και υπήρχαν πολλά χαμόσπιτα, κακόφημα μπαρ και οίκοι ανοχής.
Quadrille (καν-καν)
Τα κορίτσια που επιλέχτηκαν να στελεχώσουν τον Κόκκινο Μύλο είχαν χορευτικές ικανότητες, τόσο “ευλύγιστες” όσο και η ηθική τους.
Οι χορεύτριες αυτές, λοιπόν, εκτελούσαν κυρίως το χορευτικό "Quadrille".
Έναν χορό στον οποίο τα κορίτσια έκαναν ψηλά ανοίγματα με τα πόδια, σηκώνοντας ταυτόχρονα και τις φούστες, ώστε να αναδειχθούν τα καλλίγραμμα πόδια τους και να φανεί μια "υποψία" από το εσώρουχό τους.
Η «Quadrille» έγινε παγκοσμίως γνωστή με το όνομά "γαλλικό καν-καν".
***Henri de Toulouse-Lautrec
Αναμφισβήτητα είναι ο καλλιτέχνης που έχει συνδέσει το όνομά του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με το Moulin Rouge και σίγουρα αυτό του οφείλει και μέρος της φήμης που απέκτησε.
Ο Lautrec το 1889 ακόμα φοιτούσε στη σχολή του Fernand Cormon, το ατελιέ του οποίου βρισκόταν στην Μονμάρτρη.
Ο δρόμος αυτός από την αρχή ασκούσε μια έντονη γοητεία στον νεαρό Lautrec, ο οποίος, ανάμεσα στους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί, έμοιαζε λιγότερο παράξενος.
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Moulin Rouge είχε πάντα το δικό του τραπέζι, όπου και θαύμαζε τις χορεύτριες του καν- καν.
Τις ήξερε όλες με τα ψευδώνυμά τους:
«Νανά η ακρίδα», «Γωγώ το στουπί», «Νινί το αέρινο βήμα».
Μέσα στο Moulin Rouge ήταν κοινωνικός, χαμογελούσε διαρκώς και έλεγε πολλά αστεία.
Πολύ λογικά δημιούργησε και την πρώτη διαφημιστική αφίσα του Moulin Rouge και στη συνέχεια πολλές ακόμα.
Ο Lautrec, εξαιτίας της μεγάλη επιτυχίας που γνώρισαν οι αφίσες αυτές, θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της αφίσας.
******Jane Avril
Ήταν Γαλλίδα χορεύτρια του καν-καν, γεννημένη το 1868, έγινε όμως διάσημη σαν η μούσα του Lautrec, μιας και για αρκετά χρόνια την ζωγράφιζε ξανά και ξανά.
Το 1890 η Jane Avril συνεργάζεται με το Moulin Rouge και σύντομα γίνεται το μεγαλύτερό του αστέρι!
Δεν υπήρξε ποτέ η κλασσική χορεύτρια του καν-καν, είχε μάλλον εξωτικό στυλ και μια τρέλα, που όμως είχαν μαγική επίδραση στους θαμώνες του καμπαρέ.
Με τον Lautrec, αν και εκείνος φαίνεται να είχε εμμονή μαζί της, συνδέθηκε με μια δυνατή φιλία.
Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειές του, εκείνη είχε δεχτεί να περάσουν μια μοναδική ερωτική νύχτα μαζί και στη συνέχεια να μείνουν και πάλι φίλοι.
Όταν την ζωγράφιζε, έμενε στο ατελιέ του για ώρες και εκείνος συνήθως πριν την καλέσει είχε μαγειρέψει και έτρωγαν μαζί.
Η συνεργασία τους και οι πίνακες που προέκυψαν, συνέλαβαν ακόμα περισσότερο στο να αυξηθεί η φήμη του Moulin Rouge.
Το 1952 στην ταινία Moulin Rouge του John Huston, η Zsa Zsa Gabor θα ενσαρκώσει την Jane Avril. Το 2001 σε μια πιο ελεύθερη μεταφορά της ταινίας, ο ρόλος της Nicole Kidman θα είναι και αυτός βασισμένος στην Jane.
***Mistinguett
Η Mistinguett εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Moulin Rouge το 1907 και για τα επόμενα 20 χρόνια θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη νυχτερινή ζωή του Παρισιού.
Τον Φεβρουάριο του 1915, μία πυρκαγιά που ξέσπασε σε γειτονικό κτίριο και επεκτάθηκε στο καμπαρέ ήταν ο λόγος που σταμάτησε τη λειτουργία του για έξι χρόνια.
Η πρόσοψη του κτιρίου έμεινε ανέπαφη, αλλά το αμφιθέατρο και η σκηνή χορού είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.
Το 1921, ανακαινισμένο πλέον, άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό και τα επόμενα χρόνια έμελλε να είναι από τα πιο ένδοξα της λειτουργίας του.
Η Mistinguett, τα έξι χρόνια που δεν λειτουργούσε το Moulin Rouge, περιόδευσε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1921 ήταν το κυρίως αστέρι, στο οποίο στηρίχτηκε η επαναλειτουργία του καμπαρέ.
***H Μις Doriss
Ήταν χορογράφος, η οποία συνδέθηκε με την ιστορία του Moulin Rouge. Δημιούργησε τις Doriss Girls το 1957 και χορογραφούσε όλες τους τις παραστάσεις
Έφτασε στο Παρίσι, από τη Γερμανία, πήρε μαθήματα χορού χωρίς τη γνώση των γονιών της και μάλιστα εργαζόταν σε εφημερίδες για να πληρώσει τα δίδακτρα της σχολής χορού της!
Με την πάροδο των χρόνων, το Moulin Rouge κατάφερε να χάσει τη φήμη του ως οίκος ανοχής και σήμερα θεωρείται πια μια μοντέρνα αίθουσα μουσικής και χορού και μάλλον το πιο γνωστό καμπαρέ στον κόσμο.
***Η επιβάτης της καμπίνας 54 (διήγημα)
Το καλοκαίρι του 1895 ο Λωτρέκ αποφάσισε μαζί με τον φίλο του και φωτογράφο Μωρίς Γκιμπέρ να κάνουν ένα ταξίδι από τη Χάβρη στο Μπορντό.
Για τον Τουλούζ φάνταζε σαν μια ιδανική ευκαιρία να ξεφύγει λίγο από τον Παρίσι και τον κόσμο που συναναστρεφόταν στον λόφο της Μονμάρτρης.
“Ίσως και να κόψω το ποτό ή θα πίνω λιγότερο” σκεφτόταν, ενώ στεκόταν μπροστά από το ατμόπλοιο “Le Chili”(Χιλή) περιμένοντας τον αργοπορημένο φίλο του.
Μέσα στο πλοίο τακτοποιήθηκαν γρήγορα μέσα σε μία από τις καλύτερες καμπίνες του και οι δυο φίλοι βγήκαν στο κατάστρωμα να απολαύσουν την αναχώρηση.
- Τουλούζ, στο Μπορντό θα κάνουμε όσα δεν προλαβαίναμε στο Παρίσι!
- Ένα διάλειμμα από την Μονμάρτρη είναι πάντα μια καλή ιδέα!
- Και η μητέρα σου θα χαρεί πολύ που θα μας δει!
- Μου έγραψε πριν ένα μήνα πως θα ξεκινούσε τις ετοιμασίες για την άφιξή μας!
Τις σκέψεις και τα σχέδια των δύο φίλων απέσπασε σχεδόν βίαια μια γυναίκα που πέρασε από μπροστά τους.
Φυσικά το πρώτο που πρόσεξε ο Τουλούζ σε αυτήν ήταν το έντονα κόκκινο μαλλί της.
Ο Λωτρέκ έμεινε σαν αποσβολωμένος να την παρακολουθεί με το βλέμμα του και δεν έδινε την παραμικρή σημασία στον φίλο του, που συνέχισε να μιλάει για το Μπορντό.
Όταν εκείνη τελικά έστριψε και χάθηκε από το οπτικό του πεδίο, ο Λωτρέκ κοίταξε σαστισμένα τον Γκιμπέρ και σαν να συνερχόταν από κάποιο όνειρο του είπε:
- Τι ήταν αυτό; Είδες;
- Για την κοκκινομάλλα λες που πέρασε από μπροστά μας;
- Ε ναι! Για τι άλλο;
Χωρίς να περιμένει άλλη απάντηση, ο Τουλούζ εγκατέλειψε τον φίλο του και κατευθύνθηκε προς το μέρος που είχε ακολουθήσει λίγο πριν η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ψάξει και πολύ. Την βρήκε όρθια να κοιτάζει προς την θάλασσα, που στα ανοιχτά που βρίσκονταν πια έμοιαζε ατέλειωτη.
Ο Λωτρέκ στάθηκε λίγα μέτρα πίσω της και την παρατηρούσε μαγεμένος.
Τελικά εκείνη, όταν άρχισε το κρύο να γίνεται πιο έντονο, αποχώρησε προς την καμπίνα της.
Ο Τουλούζ συνέχισε να την ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω, μέχρι που εκείνη άνοιξε και μπήκε στην καμπίνα με το νούμερο 54.
Λίγα λεπτά μετά ο Τουλούζ βρίσκεται στη δικιά του καμπίνα, όπου ήδη έχει εγκατασταθεί και ο Γκιμπέρ.
- Τουλούζ, πού ήσουν;
- Στο πλοίο!
- Έχεις όρεξη πάλι;
- Θέλω να μάθω τα πάντα για τη γυναίκα που μένει στην καμπίνα 54!
- Μη μου πεις μόνο ότι απέκτησες νέα εμμονή, δεν θα το αντέξω Λωτρέκ!
- Πολύ αργά! Είμαι ήδη ερωτευμένος!
- Δε σε αντέχω Τουλούζ, πραγματικά! Κοιμήσου τώρα και θα ρωτήσουμε αύριο να μάθουμε!
Εκείνο το βράδυ ο Λωτρέκ δεν έκλεισε μάτι. Έκανε όνειρα! Ίσως εκείνη να έβλεπε το ταλέντο που είχε και να μην την ενδιέφερε το ύψος του! Ίσως και πάλι να της άρεσε που ήταν κοντός!
Την επόμενη μέρα, μετά το πρωινό ο Γκιμπέρ γύρισε με αρκετές πληροφορίες, που καμία δεν άρεσε στον Τουλούζ.
Εκείνη ήταν παντρεμένη και το ταξίδι το έκανε για να συναντήσει τον άντρα της, που την περίμενε στην Σενεγάλη.
Η είδηση ότι ήταν παντρεμένη, είχε μια παράξενη επίδραση στον Λωτρέκ. Συνέχισε να την παρακολουθεί όλη μέρα, χωρίς όμως να θέλει να εμπλακεί σε άλλου είδους επικοινωνία.
- Δεν θα της μιλήσεις! Αύριο φτάνουμε στο Μπορντό!
- Δεν θα κατέβω. Θα την ακολουθήσω μέχρι τη Σενεγάλη!
- Τρελάθηκες, Λωτρέκ! Μας περιμένει η μάνα σου!
- Πήγαινε εσύ!
- Ελπίζω να μην μιλάς σοβαρά και να είναι ένα ακόμα αστείο σου!
- Θέλω μια χάρη πριν κατέβεις!
- Δεν πάω πουθενά χωρίς εσένα, Τουλούζ!
- Ωραία, θέλω μια χάρη! Μπορείς να τραβήξεις μια φωτογραφία της αύριο!
- Θα δω τι μπορώ να κάνω! Θα κατέβουμε στο Μπορντό αν το κάνω;
- Όχι.
“Αυτός ο νάνος είναι πολύ πεισματάρης”, μονολογούσε ο Γκιμπέρ, αλλά την επόμενη μέρα και τράβηξε την φωτογραφία που ήθελε ο φίλος του και δεν κατέβηκε από το ατμόπλοιο, όταν αυτό έφτασε στο Μπορντό.
- Αλλάξαμε όλα τα πλάνα μας! Μίλα της τουλάχιστον!
- Δεν έχει νόημα! Δεν έχω καμιά ελπίδα!
- Και τότε γιατί δεν τα παρατάμε να γυρίσουμε στο Μπορντό;
- Δεν μπορώ! Δεν είμαι έτοιμος να την αποχωριστώ!
Ο Λωτρέκ άφησε για άλλη μια φορά μόνο τον φίλο του και ανέβηκε στο κατάστρωμα αναζητώντας την κοκκινομάλλα της καμπίνας 54.
Πολλές φορές στη ζωή του είχε ευχηθεί να είχε ανεπτυγμένα πόδια όπως όλοι, όμως κάθε φορά που ερωτευόταν η σκέψη αυτή τον στοίχειωνε.
“Δεν θα την αποκτήσω ποτέ, δεν είναι μόνο ότι ανήκει σε κάποιον άλλον, είναι και το ύψος μου”,
σκεφτόταν απελπισμένος.
Το πλοίο θα άραζε σε λίγες ώρες στη Λισαβόνα, όμως το μυαλό του Τουλούζ ήταν ήδη ακόμα πιο μακριά.
Ήταν στο μόνο μέρος που αισθανόταν ότι δεν τον σχολιάζουν για το ύψος του, στο μόνο μέρος του κόσμου όπου αισθανόταν ότι μπορεί να ενσωματωθεί.
“Έπρεπε να φύγω για λίγο για να καταλάβω” αναρωτήθηκε σχεδόν φωναχτά!
Φτάνοντας στη Λισαβόνα, ο Γκιμπέρ έκανε άλλη μια προσπάθεια να κατεβάσει τον Λωτρέκ από το πλοίο. Μπορούσαν ακόμα μέσω Μαδρίτης να φτάσουν στο Μπορντό!
Προς μεγάλη του έκπληξη, ο Λωτρέκ συμφώνησε!
Το μόνο που του είπε, συμπληρώνοντας μια μάλλον δική του σκέψη:
- Στο Μπορντό μπορούμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε εξαιρετικά κρασιά.
- Μετά από τόσα χρόνια και ακόμα δεν καταλαβαίνω πότε μου μιλάς σοβαρά!
- Πάντα και ποτέ, Μωρίς! Πάντα και ποτέ!
- Όπως και να 'χει συμφώνησες! Κατεβαίνουμε!
Ο Λωτρέκ ανέβηκε μια τελευταία φορά στο κατάστρωμα και έμεινε και πάλι να κοιτάει την κοκκινομάλλα της καμπίνας 54.
Φεύγοντας, για πρώτη φορά πέρασε από δίπλα της τόσο κοντά, που τελικά μπόρεσε να την μυρίσει...
-----------------------------------------------------
All in – Γιώργος Περισανίδης (Νέο Μυθιστόρημα)
Σύμβουλος έκδοσης: John Taramas
Online Παραγγελίες:
digilove.eu/ &
fylatos.com/shop/all-in/
Και σε πολλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
----------------------------------------------------- ... See MoreSee Less