“…We are told to remember the idea, not the man, because a man can fail. He can be caught, he can be killed and forgotten, but 400 years later, an idea can still change the world…”

Ο Guy Fawkes υπήρξε πρωτεργάτης της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, που επιχειρήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1605.
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας είχε ως στόχο τη δολοφονία του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του, των μελών της αριστοκρατίας και την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο!
Η Συνωμοσία είχε, κυρίως, χαρακτήρα θρησκευτικής αντιπαράθεσης του Προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς επαναστάτες.
Οι συνωμότες αποθήκευσαν βαρέλια πυρίτιδας σε ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων, τα οποία σκόπευαν να ανατινάξουν.
Όμως στο κτίριο της Βουλής, που θα ανατίναζαν, θα βρίσκονταν κι Καθολικοί!
Για να αποφύγουν θύματα δικά τους, έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Μοντάγκλ, προκειμένου να απουσιάζει.
Η επιστολή αυτή οδήγησε στη σύλληψη του Guy Fawkes το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου.
Μετά από σκληρά βασανιστήρια αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί, και υπέγραψε με τρεμουλιαστή μορφή μια γραπτή ομολογία.
Όλοι οι συνωμότες εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.
Ο Guy Fawkes μετά το θάνατό του θα γίνει σύμβολο και η δράση του θα πάρει μυθικές διαστάσεις.
Ο John Lennon, στο άλμπουμ του “Plastic Ono Band” του 1970, χρησιμοποιεί ως τελευταίο στίχο το “Remember, remember, the 5th of November” στο τραγούδι με τίτλο “Remember” και αμέσως μετά τους στίχους αυτούς ακούγεται μια έκρηξη.
Στον δίσκο “Strangeways Here We Come”, που κυκλοφόρησε το 1987 από το συγκρότημα των Smiths, υπάρχει χαραγμένη στο τέλος του βινυλίου η φράση “GUY FAWKES WAS A GENIUS”.
Η παγκόσμια αναγνώριση και φήμη όμως για τον Guy Fawkes θα έρθει εξαιτίας ενός κόμικ των Alan Moore και David Lloyd, το περίφημο πια “V for Vendetta”.
Κεντρικός ήρωας του κόμικ είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Guy Fawkes και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Αγγλικού Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου, ώστε να ανατρέψει το ολοκληρωτικό καθεστώς που κυβερνάει την χώρα.
Το 2006 το κόμικ θα αποτελέσει με τη σειρά του την βασική πηγή έμπνευσης για τις σημερινές αδερφές Lana & Lilly Wachowski, που θα κάνουν την παραγωγή και θα γράψουν το σενάριο για την ταινία “V for Vendetta”.
Τα αδέρφια Wachowski εκείνη την περίοδο ήταν ακόμα άντρες και γνωστοί (είχαν ήδη γυρίσει το Matrix το 1999) ως The Wachowski Brothers.
Το 2010, όμως, ο Larry προέβη σε αλλαγή φύλου και έγινε Lana για να τον ακουλουθήσει το 2016 και ο Andy που έγινε Lilly, για να αποκαλούνται πια ως “The Wachowskis”.
Οι Wachowskis, λοιπόν, θα μεταφέρουν μια χαλαρή διασκευή του κόμικ στη μεγάλη οθόνη με τεράστια επιτυχία.
Στην ταινία ο ήρωας, που φοράει μια μάσκα του Guy Fawkes, θα καταφέρει τελικά να ανατινάξει το Κοινοβούλιο και να κερδίσει την επανάσταση απέναντι στον ολοκληρωτισμό!
Η επιτυχία της ταινίας είναι τέτοια, που η μάσκα με το πρόσωπο του Guy Fawkes γίνεται παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης ενάντια στην τυραννία οποιασδήποτε μορφής.
Σαν σύμβολο θα χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην Ελλάδα και στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου θα κάνει πάντα την εμφάνισή του το εξής σύνθημα :
“Remember, remember, the 6th of December”.
Το 2008 η ίδια μάσκα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τους Anonymous στην πρώτη επίθεση που θα πραγματοποιήσουν απέναντι στην εκκλησία της Σαϊεντολογίας.
Η ομάδα χάκερς Anonymous έχει τις “ρίζες” της στο φόρουμ 4chan, που δημιουργήθηκε το 2003.
Στο φόρουμ αυτό οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν σχόλια και φωτογραφίες ανώνυμα.
Έχουν συνδέσει το όνομά τους με την έννοια των ακτιβιστών χάκερς (hacktivism) που δρουν συλλογικά, υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και υπέρ της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών.
Πρόσφατα το CNN χαρακτήρισε τους Anonymous ως έναν από τους τρεις κύριους διαδόχους του WikiLeaks.
Σύμβολό τους είναι η μάσκα του Guy Fawkes, που χρησιμοποιούν σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους και μότο τους η φράση:
“We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us” (“Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε”).
Ο Guy Fawkes και η μάσκα του, λοιπόν, σήμερα έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου και αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες επαναστατικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Ίσως γι’ αυτό από την επανάσταση της Πυρίτιδας πριν 400 περίπου χρόνια ως και σήμερα, ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο Guy Fawkes υπήρξε ο μόνος ο άνθρωπος που προσπάθησε να μπει στη βουλή με αληθινές προθέσεις…
Remember, remember, the fifth of November;
The Gunpowder treason and plot!
For I see no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot.
———————————————————————-
The Smiths- Strangeways, Here we Come (1987) Full Album
———————————————————————