Ο Ben Affleck, ο Λογιστής, ένας πίνακας του Pollock και τα σκυλιά που παίζουν πόκερ!

Τα σκυλιά που παίζουν πόκερ!
Μπορεί να έχεις δει μία ή δύο παραλλαγές, αλλά πρόκειται για μια σειρά από 16 πίνακες που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1894 με 1910 από τον Cassius Marcellus Coolidge.
Πρόσφατα ένας από αυτούς, ο πιο γνωστός, που φέρει την ονομασία “Poker Game”, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, πουλήθηκε για 660.000 δολάρια.
Μια άλλη παραλλαγή του Coolidge, ο πίνακας με την ονομασία “A Friend in Need”, απεικονίζει 7 σκυλιά γύρω από ένα τραπέζι του πόκερ. Στον πίνακα η ώρα είναι προχωρημένη και τα περισσότερα σκυλιά, παράλληλα με το παιχνίδι που εξελίσσεται, καπνίζουν και πίνουν.
Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, σημείο του πίνακα είναι ένα bulldog να δίνει στο φίλο του που κάθεται δίπλα “κάτω από το τραπέζι” έναν άσσο, ώστε αυτός να συμπληρώσει καρέ σε αυτούς!
Ο συγκεκριμένος πίνακας γίνεται η αφορμή ενός πολύ όμορφου διαλόγου ανάμεσα στον Ben Affleck και την Anna Kendrick, στην ταινία “The Accountant” (Ο λογιστής).
“…I like Dogs Playing Poker.
Because dogs would never bet on things.
So it’s incongruous.
I like incongruity…”
(Μ’ αρέσουν τα σκυλιά που παίζουν πόκερ, γιατί τα σκυλιά ποτέ δεν θα πόνταραν σε τίποτα. Είναι τόσο παράλογο. Μ’ αρέσουν οι παραλογισμοί!)
Στο τέλος της ταινίας ο Affleck εγκαταλείπει την Kendrick, γιατί είναι “διαφορετικός” και
“…Sooner or later, different scares people…” (Αργά ή γρήγορα, η διαφορετικότητα τρομάζει τους ανθρώπους)
Επειδή, όμως, είναι ερωτευμένος μαζί της, θα της χαρίσει το αντίγραφο του πίνακα με τα σκυλιά να παίζουν πόκερ.
Εκείνη χαμογελά ανοίγοντας το δώρο της, σε λίγο όμως θα διαπιστώσει πως κάτω από τον πίνακα με τα σκυλιά κρύβεται ο γνήσιος πίνακας του Pollock, που έχει τον τίτλο “Free Form”.
Ο Jackson Pollock ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
Οι κυριότερες επιρροές του Pollock προέρχονται στον χώρο της ζωγραφικής από τον Picasso και στον χώρο της ψυχανάλυσης από τον Carl Jung.
Το έργο του “Free Form” είναι από τους πρώτους πίνακες που δημιούργησε το 1946, σε ηλικία 34 χρονών και ακολουθεί την τεχνική του dripping.
Ο Pollock ξεκίνησε να ζωγραφίζει όλο τον καμβά κόκκινο, στη συνέχεια πρόσθεσε μαύρο και άσπρο χρώμα με μια βούρτσα που έσταζε και ράπιζε.
Η αναγνώριση για τον Pollock θα έρθει με απίστευτη ταχύτητα. Πέντε χρόνια μετά, το 1951, το περιοδικό “Time” θα τον χαρακτηρίσει ως τον “μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη”.
Η πορεία του Pollock θα τελειώσει απότομα, αφού σκοτώθηκε το 1956 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ οδηγούσε μεθυσμένος.
Ο πίνακας “Free Form” του Pollock είναι λοιπόν το δώρο του Affleck, με το οποίο τελειώνει η ταινία “The Accountant”.
Στην ταινία υπάρχει και μια τρίτη αναφορά σε πίνακα, σε έναν του Renoir, που έχει τίτλο “Woman with Parasol and Child”.
Στην ίσως πιο χαρακτηριστική σκηνή της Anna Kendrick στην ταινία, εκείνη του εξομολογείται πως έπαιξε Black Jack για να αγοράσει ένα φόρεμα, που ήθελε να βάλει στον χορό της αποφοίτησής της. Ωστόσο έχασε στο Black Jack για να κερδίσει με τα τελευταία 20 δολάρια που της είχαν απομείνει 2000 δολάρια στα “φρουτάκια” και να αγοράσει τελικά το φόρεμα.
Στην πραγματική ζωή ο Ben Affleck, που είναι ο συνομιλητής της στη σκηνή αυτή, είναι γνωστός για τη δεινότητά του στο Black Jack και εξαιτίας της ικανότητάς του να μετράει τα χαρτιά όταν παίζει, είναι ανεπιθύμητος σε πολλά casino στις Η.Π.Α.
Θα κλείσω το κείμενό μου με ένα προσωπικό σχόλιο για τον Ben Affleck.
Τον γνώρισα από την ταινία “Good Will Hunting”, που ενώ συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Matt Damon, για κάποιο λόγο όλα τα “φώτα”, όταν είχε προβληθεί η ταινία, είχαν πέσει πάνω στον πρωταγωνιστή της ταινίας Matt Damon!
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, να γυρίσει ταινιάρες, όπως το “Gone Baby Gone”, το “The Town” και το “Argo”, για να του αναγνωριστεί κάτι που είχε δείξει από την πρώτη στιγμή! Ταλέντο!
Σήμερα ο Affleck όχι μόνο έχει βγει από τη σκιά του φίλου του Matt Damon, αλλά έχει κάνει πολύ περισσότερα, θυμίζοντας άλογο κούρσας που τερματίζει πρώτο, χωρίς κανείς να έχει ποντάρει σε αυτό!
———————————————————————-
Cassius Marcellus Coolidge – Dogs playing poker
“The Accountant” (Ο λογιστής)
Free Form by Jackson Pollock
———————————————————————-