Against All Odds

“…Το απίθανο θα παραμένει πάντα μία από τις αναρίθμητες πιθανότητες…” – Αριστοτέλης
Το “Against All Odds” είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του Phil Collins που τόσο ο στίχος όσο και η μουσική γράφτηκαν από τον ίδιο τον Collins για τις ανάγκες τις ομότιτλης ταινίας που κυκλοφόρησε το 1984.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Taylor Hackford συνάντησε στα παρασκήνια μιας συναυλίας των Genesis τον Phil Collins και είδαν μαζί σε βιντεοκασέτα την ταινία που δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα ώστε να συμφωνήσει ο τραγουδοποιός να συμμετέχει στο soundtrack.
Ο Collins, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, χρειάστηκε δύο μέρες να ολοκληρώσει το τραγούδι, που έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία και το πρώτο τραγούδι της solo καριέρας του τραγουδιστή που έφτανε στο No1 των chart της Αμερικής.
Ο στίχος του τραγουδιού μιλάει για την απελπισμένη προσπάθεια που καταβάλλει ο ήρωας να κερδίσει και πάλι – κόντρα σε όλες τις πιθανότητες – την γυναίκα που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της.
“…And you coming back to me is against all odds
It’s the chance I’ve gotta take…”
Ο αστικός μύθος κάνει λόγο ότι έμπνευση για τον Phil Collins, που όπως ανέφερα και πιο πάνω είχε δει ήδη την ταινία και την χρησιμοποίησε ως οδηγό, ήταν η σχέση που είχε τότε με την πρώτη γυναίκα του. Ο ίδιος ο Collins για την πρώην γυναίκα του είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως ο χωρισμός του τον ολοκλήρωσε ως τραγουδοποιό, αφού εκτός από συνθέτης, έγινε και στιχουργός.
Το τραγούδι γράφτηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της ταινίας του Hackford, βασίστηκε όμως σε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Phil Collins, που το είχε γράψει το 1981 και όπως έχει γίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις η επιτυχία του τραγουδιού έδωσε ώθηση και στην κινηματογραφική ταινία.
Πριν φτάσουμε στην ταινία όμως μια ακόμα επισήμανση για το τραγούδι.
Ο στίχος του τραγουδιού είναι καθαρά ερωτικός και περιγράφει την απελπισμένη προσπάθεια που κάνει ο ήρωας κόντρα σε όλες τις πιθανότητες. Αυτό το τελευταίο όμως το “Against All Odds” όπως ήταν φυσικό επηρέασε και ενέπνευσε πολλούς τζογαδόρους σε εξαιρετικά παράτολμες απόπειρές τους!
Χωρίς ίσως να το θέλει σε ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι ο Phil Collins άγγιξε μια από τις ουσιαστικότερες πτυχές του τζόγου, που είναι η επιθυμία να κερδίσεις κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.
Η νίκη που σου έχει δοθεί από εύνοια της τύχης είναι ίσως η πιο εθιστική πλευρά του τζόγου και είναι σίγουρα μεγαλύτερη ακόμα και από την χαρά που σου δίνει μια “δίκαιη” νίκη. Αυτό ίσως και να εξηγεί πολλές παράτολμες συμπεριφορές ανθρώπων που ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια. Είναι αυτή τη συγκίνηση που κυνηγάνε, μιας νίκης που είναι κόντρα σε όλα τα προγνωστικά…
Ας γυρίσουμε όμως στην ταινία.
Το “Against All Odds” είναι ένα ερωτικό θρίλερ, που θεωρητικά τα είχε όλα να γίνει μια ταινία που θα άφηνε αίσθηση για πολλά χρόνια.
Το καστ της ταινίας είχε τους ανερχόμενους τότε αστέρες του Hollywood, τον Jeff Bridges στο ρόλο ενός ποδοσφαιριστή ράγκμπι που είναι στο όριο της συνταξιοδότησης, τον James Woods που είναι ο “κακός” της ιστορίας και διατηρεί νυχτερινά μαγαζιά αλλά και γραφείο παράνομων στοιχημάτων στο οποίο εμπλέκονται και άτομα από την ομάδα του Bridges και την Rachel Ward που είναι η κακομαθημένη πλούσια που μπλέκει σε ένα ερωτικό τρίγωνο.
Η ταινία ξεκινά εντυπωσιακά, γρήγορη πλοκή, ακριβά αυτοκίνητα να κάνουν κόντρες, βόλεϊ στη θάλασσα και σκηνές από ποδοσφαιρικό ράγκμπι σε προϊδεάζουν θετικά.
Ο κακός Woods προσλαμβάνει τον τραυματία που έχει χάσει την σεζόν και έχει οικονομικά προβλήματα Bridges να βρει την φιλενάδα του την Rachel Ward που αφού τον μαχαίρωσε στο πόδι το έσκασε με 50.000 δολάρια.
Ο Woods όμως εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος μαζί της και την θέλει απελπισμένα πίσω! Ο Bridges θα την εντοπίσει τελικά σε ένα εξωτικό παραθαλάσσιο παράδεισο αλλά θα την ερωτευτεί και αυτός.
Θα μείνουν εκεί αποκομμένοι από όλους και θα περάσουν μέρες ζώντας μόνο τον ερωτά τους, όμως ο Woods, που ανησυχεί που ο Bridges δεν του απαντάει, στέλνει δεύτερο άνθρωπο να βρει την Ward, εκείνος τους εντοπίζει και σε έναν καυγά πάνω η Ward τον σκοτώνει και εξαφανίζεται.
Μερικές μέρες μετά ο Bridges πάει στον Woods να του πει ότι δεν είναι πια φίλοι αλλά ούτε και συνεργοί και βρίσκει την Ward να έχει γυρίσει πίσω σε αυτόν…
Η ταινία καταλήγει ύστερα από καταδιώξεις και ανθρωποκυνηγητά σε μια ολική ανατροπή μιας και ο Woods σκοτώνεται και ο Bridges με την Ward είναι αναγκασμένοι να ζήσουν χώρια…
Στην τελική σκηνή της ταινίας ο Bridges πάει απρόσκλητος σε ένα πάρτι που διοργανώνει η μητέρα της Ward και την κοιτάει από μακριά αφήνοντας μια υπόνοια ότι όσο δύσκολες και αν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν μαζί εκείνοι θα το παλέψουν. Στους τίτλους τέλους ακούγεται επιτέλους η μπαλάντα του Phil Collins:
“…Take a good look at me now
‘Cause I’ll still be standing here
And you coming back to me is against all odds
It’s the chance I’ve got to take
Take a look at me now…”
***Διήγημα “Against All Odds”
Τρίτη, 6 Απριλίου του 2010, Πάτρα
Τελικά δεν είχα καταφέρει να κρατήσω την ψυχραιμία μου, είχα παρασυρθεί σ’ ένα παιγνίδι που η τύχη θα αποφάσιζε για τον νικητή και η συγκεκριμένη μου έχει γυρίσει την πλάτη πολλά χρόνια τώρα.
Έτσι βρέθηκα να ανακατεύω το ποτό μου, στο μοναδικό μπαρ της πόλης που τις καθημερινές μπορούσες να πιεις ένα ποτό μετά τις 3 το πρωί. Είχα καταλήξει εκεί, αναγκαστικά περισσότερο μιας και δεν μπορούσα ποτέ να κοιμηθώ αμέσως μετά από μεγάλες ήττες, γιατί χρειαζόμουν ένα διάστημα να αποφορτιστώ…
Είχα όμως στείλει και ένα μήνυμα, παρόλο που ήταν απελπιστικά αργά για μια τέτοια κίνηση, σε μια σχέση που διατηρούσα και ακόμα δεν είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω με αυτή.
Εκείνη μου είχε απαντήσει σχεδόν αμέσως, χωρίς να γνωρίζω αν ήταν ακόμα έξω ή σπίτι της, ότι θα ερχόταν. Οι μεγάλες ήττες πάντα με κάνουν να καταλήγω σε γυναίκες σκέφτηκα και το μυαλό μου πήγε σε άλλες αντίστοιχες συμπεριφορές που είχα όλα αυτά τα χρόνια.
Συνέχισα να πίνω, σχετικά γρήγορα, κάνοντας μια ανασκόπηση της βραδιάς και κυρίως στον τρόπο που είχα βγει από το παιγνίδι.
Όταν μοίρασα το ποτ με τα δύο δεκάρια, ενώ στο άνοιγμα είχα 95% πιθανότητες να νικήσω έχασα την ψυχραιμία μου. Σε εκείνο το σημείο βγήκα από το τουρνουά! Το επόμενο κόλπο με τον Άσσο και το Ρήγα που έκανα all in έπρεπε να το είχα διαχειριστεί διαφορετικά. Η σκέψη αυτή, ότι είχα παίξει λάθος βάραινε ακόμα περισσότερο την διάθεσή μου και έπινα όλο και πιο γρήγορα.
Όταν την είδα να μπαίνει, κρατώντας στον ώμο εκείνη την τεράστια τσάντα δεν μπόρεσα να αποφύγω την σκέψη ότι κάποια τύχη την είχα, ίσως όχι στο παιγνίδι αλλά στη ζωή. Η σκέψη αυτή μου έφτιαξε κάπως την διάθεση και με ηρέμησε αρκετά.
Παράγγειλα αλλά δύο τζιν με χυμό λεμόνι και ξεκίνησα να την ρωτάω πώς είχε περάσει την ημέρα της και πού είχε πάει πιο πριν.
Πίναμε, ακούγαμε μουσική, κουβεντιάζαμε και περνάγαμε καλά, όταν πρόσεξα ένα μήνυμα που είχα μόλις δεχτεί στο Viber. Κοίταξα την ώρα, ήταν λίγο πριν τις 4.
Δεν το άνοιξα να το διαβάσω, εκείνη όμως είχε καταλάβει τι είχε συμβεί και άλλαξε διάθεση απευθείας.
Η ώρα πέρναγε, αλλά από την ώρα που είχα δει την αποστολέα του μηνύματος, το μυαλό μου ήταν μόνο στο κινητό μου, το οποίο όμως είχα βάλει και πάλι πίσω στην τσέπη μου.
Εκείνη δεν άντεξε άλλο και μου επιτέθηκε χωρίς προσχήματα.
– Θες να διαβάσεις τι σου έχει γράψει ε;
Δεν απάντησα αμέσως, αλλά την κοίταξα διερευνητικά. Μόλις μου έκανε all in σκέφτηκα.
– Ποιο μήνυμα, δεν σε καταλαβαίνω, είπα μόνο για να κερδίσω λίγο χρόνο ακόμα.
Εκείνη έδειξε να αγνοεί εντελώς την τελευταία πρότασή μου και συνέχισε ακάθεκτη.
– Από την ώρα που χτύπησε το Viber σου έγινες ανήσυχος καλέ μου!
Με διάβασε τόσο εύκολα σκέφτηκα! Από την άλλη δεν ήταν και πολύ δύσκολο… Μήνυμα στο κινητό τέτοια ώρα, που πολύ πιθανόν να είχε δει και εκείνη το όνομα της αποστολέα.
Ε, δεν ήταν και τόσο δύσκολο να με διαβάσει…
Τώρα θα συνεχίσεις την μπλόφα, σκέφτηκα, πάντα να μπλοφάρεις όταν είσαι ούτως ή άλλως χαμένος, αυτόν τον κανόνα εξάλλου ακολουθούσα πάντα και στο poker.
– Δεν σε καταλαβαίνω, επέμενα, πάω στην τουαλέτα και εσύ φρόντισε να ηρεμήσεις μέχρι να έρθω! – Πήγαινε, αν θες, αλλά δεν θα με βρεις εδώ όταν γυρίσεις!
– Τα έχεις χάσει εντελώς την ρώτησα, αλλά ήξερα πια ότι αν πήγαινα θα έχανα και αυτό το all in.
Πέρασε ένα μικρό διάστημα που μείναμε να κοιτάζουμε ο ένας το άλλον και δεν μιλάγαμε. Εγώ σκεφτόμουν ότι το να πάω στην τουαλέτα, είναι η χειρότερη κίνηση που μπορώ να κάνω, ακόμη χειρότερη και από το ηλίθιο all in που είχα κάνει λίγη ώρα πριν με τον Άσσο, Ρήγα.
Πιθανότατα θα την έχανα, μπορεί και οριστικά και όλα αυτά για να δω εκείνη για λίγο. Δεν ξεγελούσα τον εαυτό μου ήξερα ότι ακόμα και να βρισκόμασταν σήμερα, αυτό που είχαμε είχε τελειώσει και εμείς δεν είχαμε μέλλον πια…
Η λογική εδώ λέει να μη ρισκάρεις κάτι καλό που πάει να γεννηθεί, για κάτι που είναι τελειωμένο και χωρίς μέλλον σκέφτηκα. Εκείνη τη στιγμή με πλησίασε ο Σάκης που στεκόταν πίσω από το μπαρ αλλά εκτελούσε και χρέη dj πήρε το ποτό μου και το γέμισε πάλι, στη συνέχεια πήγε στον υπολογιστή και διάλεξε εκείνη την τραγουδάρα του Phill Collins και απευθυνόμενος σε μένα με αυτή τη βραχνή και μπάσα φωνή που είχε εξαιτίας του αλκοόλ, είπε:
– Γιώργο άκουσε και αυτό! Against all odds! Το πιο ωραίο τραγούδι του Collins αν και μου αρέσουν πολλά που έχει πει.
Ο Σάκης ήξερε ότι παίζω και πολλές μέρες που είχα πάει σε παρόμοια κατάσταση μετά από ήττα, του είχα ζητήσει να το παίξει.
– Against all odds! Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες λοιπόν μονολόγησα και σηκώθηκα και βημάτισα αργά αργά προς το μπάνιο.
Μπήκα και έβγαλα το κινητό από την τσέπη, το μήνυμα έγραφε “Θέλω να σε δω”, και η αποστολή είχε γίνει στις 03.57, κοίταξα την ώρα και ήταν 04.34.
Απάντησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, “Έρχομαι”, άνοιξα την βρύση και άφησα το νερό να τρέχει. Πριν περάσει ένα λεπτό είχα δεχτεί κι άλλο μήνυμα στο Viber, “Άστο καλύτερα δεν είμαι σίγουρη”, το κοίταξα και χωρίς να χάσω χρόνο απάντησα “Είμαι ήδη στο δρόμο”, έβαλα το κινητό πίσω στην τσέπη μου και βγήκα έξω.
Έξω στο μπαρ, πέρα από δυο παιδιά που κάθονταν και πίνανε και τους είχα βρει ήδη εκεί όταν πήγα και τον Σάκη που καθόταν μέσα από το μπαρ, στο μαγαζί δεν υπήρχε πια κανένας άλλος.
Όταν έφτασα με πλησίασε ο Σάκης και σχεδόν απολογητικά μου είπε.
– Είπε να σου πω ότι της έτυχε μια δουλειά, πλήρωσε και τα ποτά σου και έφυγε.
Τον κοίταξα για λίγο, πήρα ένα μπουφάν που είχα κρεμάσει από κάτω και σηκώθηκα να φύγω.
– Σάκη με 2, 7 δεν κέρδισε ποτέ κανείς, είπα για να τον καληνυχτίσω με κάποιον τρόπο.
– Και όμως και το 2, 7 κάποιες φορές φουλιάζει μου είπε, αλλά εγώ είχα φτάσει πια στην πόρτα.
Μπήκα γρήγορα στο αμάξι και όσο οδηγούσα προς το σπίτι της, είχα ακούσει ήδη το Viber μου να χτυπάει δυο φορές, δεν έβγαλα όμως το κινητό για να μην χάνω άλλο χρόνο, αφού ότι και να μου έλεγε θα έφτανα σπίτι της.
Φτάνοντας είδα το φως της αναμμένο και διέκρινα καθαρά την σιλουέτα της στο παράθυρο και σίγουρα και εκείνη είχε δει το αμάξι μου. Το επόμενο λεπτό το φως της έκλεισε και εγώ διάβαζα τα δύο μηνύματα που είχε στείλει.
Το ένα έλεγε “Σου είπα να μην έρθεις” και το επόμενο που είχε στείλει πέντε λεπτά μετά, “Ας βρεθούμε μια άλλη μέρα αν είναι, τώρα θα πέσω για ύπνο”.
Πρόσεξα ότι η συσκευή της έδειχνε απενεργοποιημένη και το ίδιο και ο λογαριασμός της στο Facebook, οπότε όπου και να της έστελνα θα το έπαιρνε όταν θα την άνοιγε και πάλι.
Και τρίτο all in χαμένο την ίδια μέρα σκέφτηκα, αλλά το είπα και μόνος μου, με 2 και 7 δεν κέρδισε κανείς!
Εγώ από την άλλη δεν κερδίζω ούτε με Άσσο και Ρήγα σήμερα…
Παρόλο που θεωρητικά δεν είχα να περιμένω τίποτε πια από την βραδιά, μιας και ήξερα ότι με είχε δει, της έγραψα, «Είμαι από κάτω και περιμένω».
Το έστειλα αλλά ήξερα ότι αυτό το μήνυμα δεν θα παραδοθεί απόψε.
Από το σπίτι της, για να πάω στο δικό μου, έφυγα όταν είχε ξημερώσει πια και είδα μια μάνα να σέρνει το μικρό της να το βάλει σε ένα σχολικό που τους περίμενε λίγα μέτρα από κει που είχα παρκάρει.
Φτάνοντας σπίτι μου άνοιξα τον υπολογιστή, τσέκαρα για άλλη μια φορά το status της το οποίο εξακολουθούσε να δείχνει ανενεργό και έβαλα το “Against all odds” μια τελευταία φορά.
Εξάλλου το δεύτερο καλύτερο πράγμα στη ζωή από τα να κερδίζεις στον τζόγο, είναι να χάνεις στο τζόγο, αλλά αυτό θα το μάθαινα με άλλο τρόπο μερικά χρόνια αργότερα…
Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκα ήρεμος και για αρκετές ώρες. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ξύπνησα ήταν να τσεκάρω κάτι αποδόσεις από ένα στοίχημα που σκόπευα να παίξω.
Το δικό μου το κινητό δεν το άνοιξα παρά την επόμενη μέρα…
(Απόσπασμα από το 4ο μυθιστόρημα μου “All in”)