Amanda Lear, η καλύτερη φίλη του Salvador Dalí, ερωμένη του David Bowie και του Bryan Ferry , τρανσέξουαλ, πανσέξουαλ, άντρας ή γυναίκα ή και τα δύο;
“…I hate to spread rumours, but what else can one do with them?…”
(Ελεύθερη μετάφραση: Δεν μου αρέσει να διαδίδω φήμες, αλλά τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς με αυτές;)
Οι αστικοί μύθοι για την Amanda Lear ξεκινάνε από την ημέρα που γεννήθηκε. Μπορεί να ήταν στο Ανόι το 1931 ή στο Χονκ Κονγκ το 1941. Μπορεί, όμως, να γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία το 1946.
Η μητέρα της, ανάλογα με την ιστορία που θα πιστέψουμε, μπορεί να ήταν Αγγλίδα, Γαλλίδα, Βιετναμέζα ή Κινέζα! Αντίστοιχα ο πατέρας της ήταν Άγγλος, Ρώσος, Γάλλος ή Ινδονήσιος.
Επίσης, την ημέρα που γεννήθηκε μπορεί να ήρθε στον κόσμο ως Alain Tap.
***Τρανσέξουαλ
Τα τρανσέξουαλ άτομα δεν ταυτίζονται με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση τους και επιθυμούν να μεταβούν μόνιμα στο φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται μέσω ιατρικής επέμβασης.
Η πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου έγινε τον Ιούνιο του 1931. Ο πρώτος άνθρωπος που υπεβλήθη σε εγχείρηση αλλαγής φύλου ήταν ένας Γερμανός, που το αντρικό του όνομα ήταν “Ρούντολφ”. Το όνομα που χρησιμοποιούσε μετά την εγχείρηση ήταν “Ντόρα”.
Ο αστικός μύθος, στην περίπτωση της Amanda Lear, αναφέρει ότι το 1963 ο φίλος της Salvador Dalí πλήρωσε για την εγχείρηση αλλαγής φύλου.
Η μόνη πηγή που υπάρχει γύρω από το φύλο της Lear είναι από την April Ashley, μια διάσημη εκείνη την εποχή τρανσέξουαλ, που στο βιβλίο της, με τίτλο «Η Οδύσσεια της Έιπριλ Άσλεϊ»,
αναφέρει ότι η Lear είχε γεννηθεί άντρας. Το όνομά της τότε ήταν Alain Tap και είχαν γνωριστεί σε καμπαρέ για τραβεστί, στο οποίο εμφανιζόταν με το καλλιτεχνικό όνομα Peki.
***Amanda Lear & Salvador Dalí
Γνωρίστηκαν στο Le Castel, ένα φημισμένο εκείνη την εποχή nightclub του Παρισιού. Ποτέ δεν παραδέχτηκαν δημόσια οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση και επέμεναν ότι ήταν μόνο φίλοι. Ο Salvador Dalí την είχε σαν προστατευόμενη του, την έπαιρνε μαζί σε ταξίδια, εκθέσεις που διοργάνωνε και φυσικά όταν έβγαινε έξω. Στις συνεντεύξεις τύπου πάντα καθόταν δίπλα του και συνήθως ο Dalí τις ξεκινούσε με κάποιο αστείο γύρω από την Lear.
Το 1984 η Lear, με την πλήρη υποστήριξη του Dali, θα εκδώσει το βιβλίο “My Life with Dalí”, με πολλές αναφορές στην κοινή τους ζωή, όπου σε πολλά σημεία του βιβλίου υπάρχουν και στοιχεία μυθοπλασίας, γεγονός μάλλον αναμενόμενο…
Στο ίδιο βιβλίο η Lear αναφέρεται και στη σύντομη, όμως παθιασμένη, κατά την ίδια, ερωτική περιπέτεια που είχε με τον David Bowie, καθώς και στις κοινωνικές συναναστροφές που είχαν μαζί με τον Dali, όπου και γνώρισε αρκετούς διάσημους, όπως οι Keith Richards, Pablo Picasso και Brigitte Bardot.
***Η Amanda Lear γίνεται Star
Η πρώτη επαφή με τη δημοσιότητα θα γίνει με το εξώφυλλο του album “For Your Pleasure” των Roxy Music. Η Amanda Lear είχε ερωτική σχέση με τον Bryan Ferry τότε και δέχτηκε να ποζάρει προκλητικά ντυμένη, με ένα δερμάτινο φόρεμα να βγάζει βόλτα έναν πάνθηρα. Το εξώφυλλο προκάλεσε και συζητήθηκε πολύ εκείνη την περίοδο και συνέβαλε στο να γίνει διάσημη η Lear.
Τα επόμενα χρόνια η ίδια η Amanda Lear θα κυκλοφορήσει πολλά τραγούδια δικά της και ως τα τέλη του ‘70 θα είναι γνωστή σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Το 1978 θα κυκλοφορήσει την μεγαλύτερη επιτυχία της, το “Enigma (Give a Bit of Mmh to Me)”. Το video clip που θα το συνοδεύσει, από μια εντελώς σουρεαλιστική της εμφάνιση στην ιταλική Rai, με την Lear να φορά μια εκθαμβωτικά γυαλιστερή κόκκινη ολόσωμη φόρμα και να βγάζει ένα μαύρο γάντι, θα την καταστήσει ένα από τα πιο ποθητά πλάσματα στην Ευρώπη και ένα νέο είδους sex symbol.
Στην Ελλάδα θα γίνει ευρέως γνωστή από μια διαφήμιση της Amstel. Στην περίφημη αυτή διαφήμιση ακούγεται το τραγούδι της Lear “Give a Bit of Mmh to Me” και παρακολουθούμε έναν άντρα να πίνει μια γουλιά μπύρα και να λέει έτσι “μ’ αρέσει”!
Σχετικά Κείμενα
Το 1979 παντρεύτηκε, χωρίς να κάνουν ποτέ παιδιά, τον Alain-Philippe Malagnac. Έμειναν παντρεμένοι ως και το 2000, που πέθανε ο Malagnac.
Ο Malagnac υπήρξε ιδιοκτήτης του Le Bronx, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα openly gay nightclubs του Παρισιού.
Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια του γάμου της, οι φήμες για όργια, σχέσεις με γυναίκες και άλλους διάσημους άντρες της εποχής οργίαζαν.
Η ίδια έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις, χωρίς ποτέ να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση γύρω από το φύλο της, ότι εκμεταλλεύτηκε τα σκάνδαλα γύρω από τις σεξουαλικές της προτιμήσεις για να κάνει καριέρα.
Σε μια αρχική δήλωση που είχε κάνει απέδιδε σε ιδέα του Dali τον μύθο γύρω από το φύλο της. Πολύ φυσικά, λίγο αργότερα, τον ίδιο μύθο τον απέδωσε ως ιδέα του Bowie.
Στις αρχές του ‘80 η Lear γίνεται η πρώτη διάσημη star που πρεσβεύει μια παν-σεξουαλικότητα.
***Παν-σεξουαλικότητα
Είναι η σεξουαλική έλξη, ερωτική αγάπη ή συναισθηματική έλξη προς άτομα ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου.
Το 2009 αφαιρέθηκαν από τη σελίδα της στο Wikipedia όλες οι αναφορές που υπήρχαν γύρω από τον τρανσεξουαλισμό της!
Την ίδια χρονιά η Lear θα εκδώσει ένα ακόμα βιβλίο με τίτλο:
“Je ne suis pas celle que vous croyez” (“Δεν είμαι ό,τι νομίζετε”)
Tρανσέξουαλ; Άντρας; Γυναίκα; Kαι τα δύο;
Μικρή σημασία έχει! Κατάφερε να την ποθήσουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, τόσο οι straight όσο και οι gay.
Δηλαδή όλοι! Δεν το λες και λίγο…
Αν αναρωτιέστε για τη στάση ζωής που κρατά σήμερα, η ίδια η Lear δηλώνει πως αποφεύγει συστηματικά να κάνει παρέα με ανθρώπους της ηλικίας της γιατί είναι πολύ…γέροι!
Πηγές: el.wikipedia.org, mixanitouxronou.gr, theguardian.com, lifo.gr
———————————————————————-
Amanda Lear – Enigma (Give a Bit of Mmh to Me)
Amstel, Amanda Lear
Roxy Music – 1973 For Your Pleasure
https://www.youtube.com/watch?v=o3nukjEIiFQ
https://www.youtube.com/watch?v=o3nukjEIiFQ
———————————————————————-