Το ασυμβίβαστο μιας ήττας ή αλλιώς ο άνθρωπος που δεν άντεχε να χάνει πάντα…

Λονδίνο, 5 Αυγούστου του 2017
Ήξερε ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία. Όχι δεν θα τα παράταγε ακόμα, αν και ήταν σε ηλικία που λογικά θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και χρόνια.
Ο σημερινός αγώνας ήταν ο τελευταίος για τον μεγάλο του αντίπαλο! Τον άνθρωπο που εδώ και 10 χρόνια δεν μπορούσε να τον νικήσει όσο και να προσπαθούσε, ό,τι και να έκανε…
Ο αντίπαλός του ήταν ο απόλυτος σταρ, ένας μύθος, που δύσκολα κάτι ανάλογο θα γεννηθεί πάλι στον αθλητισμό. Δεν είχε χάσει καμία κούρσα, σε καμία διοργάνωση εδώ και 10 χρόνια.
Οι δημοσιογράφοι, όχι άδικα, του είχαν αποδώσει κάθε πιθανό χαρακτηρισμό. Ο άνθρωπος αστραπή ή ο άνθρωπος που νίκησε το χρόνο ή ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.
Πρόσθεσε ότι κατάφερε να είναι και κάτοχος τριών παγκοσμίων ρεκόρ σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα και θα καταλάβεις γιατί έχει την εικόνα ενός αήττητου υπεραθλητή.
Σήμερα λοιπόν ο μύθος θα έκανε την τελευταία του κούρσα. Ο “βασιλιάς” θα παρέδιδε το στέμμα. Ήξερε ότι ο ίδιος και μόνο λόγω ηλικίας δεν θα μπορούσε να χριστεί διάδοχός του αφού τον πέρναγε μια πενταετία και ίσως θα έπρεπε να σκέφτεται πια και αυτός την αποχώρηση του.
Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο θρύλο και μερικά στον νεαρό αθλητή που ήδη οι δημοσιογράφοι αποκαλούσαν “next best thing”.
Όχι, για εκείνον είχε περάσει ακόμα και η εποχή που τον θεωρούσαν κάποια απειλή για τον θρύλο, δεν ήταν αυτός που υπολόγιζαν ότι σε μια κακή μέρα του “βασιλιά” θα μπορούσε να τον νικήσει.
Λίγο πριν βγει στο στίβο και ενώ έδενε προσεκτικά τα παπούτσια του όπως έκανε πάντα, σκεφτόταν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του να συνδέσει το όνομά του θετικά με την ιστορία του αθλητισμού. Δεν ήθελε να τον θυμούνται για την ιστορία με τις ουσίες που είχε πάρει 10 χρόνια πριν και είχε ήδη πληρώσει με τρία χρόνια αποκλεισμού.
Τρία χρόνια που τον έβλεπε να θριαμβεύει ανήμπορος ακόμα και να προσπαθήσει για το απίθανο.
Βγήκε στο γήπεδο και ως συνήθως δεν τον χειροκρότησε κανείς. Είχε όμως συνηθίσει πια. Στην αρχή έκανε σκέψεις ότι ο κόσμος είναι σκληρός και δεν συγχωρεί λάθη στους αθλητές, τώρα πια οι αντιδράσεις του κόσμου δεν του προξενούσαν καμία κατάπληξη…
Έκανε το καθιερωμένο του ζέσταμα και στάθηκε στην 7η γραμμή με τα δύο φαβορί να ετοιμάζονται στην τρίτη και τέταρτη γραμμή όπως γινόταν πάντα στους αγώνες.
Όταν ακούστηκε το όνομά του από τα μεγάφωνα οι αποδοκιμασίες ήταν για άλλη μια φορά έντονες.
Είναι η τελευταία σου ευκαιρία μονολόγησε.
– Είμαι έτοιμος! Ή τώρα ή ποτέ, δεν θα έχω άλλη ευκαιρία, σκέφτηκε και πήρε θέση.
Η κάμερα ήταν συνεχώς στραμμένη στον “βασιλιά”. Δημοσιογράφοι από κάθε γωνία του πλανήτη, σε διάφορες γλώσσες αποθέωναν τον μεγαλύτερο αθλητή του στίβου.
Περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά, συνειδητοποιεί ότι έχει τερματίσει πρώτος. Στέκεται και με τα χέρια σφιγμένα σε γροθιές και βγάζει μια κραυγή.
Έστω και στην τελευταία του κούρσα τον είχε νικήσει! Τα είχε καταφέρει!
Ο κόσμος αρχίζει να τον αποδοκιμάζει έντονα. Αυθόρμητα βάζει το χέρι στο στόμα και τους κάνει την κίνηση να σωπάσουν!
Ακόμα και να μην με αγαπήσουν οφείλουν να με σεβαστούν τώρα, σκέφτεται.
Εκείνη την ώρα βλέπει τον μεγάλο αντίπαλό του να τον πλησιάζει για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του.
Ο “βασιλιάς” φαίνεται σαστισμένος, μάλλον έχει ξεχάσει πως είναι να μην είσαι πρώτος.
Σε μια αυθόρμητη κίνηση έπεσε στα γόνατα. Σήκωσε τα χέρια του, στη συνέχεια το κεφάλι του και κοίταξε τον βασιλιά.
Εκείνος στεκόταν μάλλον αμήχανος, όρθιος μπροστά του, ενώ όλο το γήπεδο τον αποθέωνε. Κι ας είχε χάσει.
Σηκώθηκε και αγκαλιάστηκαν.
Στη συνέχεια όταν έμεινε μόνος του γονάτισε, έβαλε το κεφάλι ανάμεσα στο πόδια του και ξέσπασε σε κλάματα, ενώ ο “βασιλιάς” αν και χαμένος έκανε τον γύρο του θριάμβου και ο κόσμος τον ζητωκραύγαζε.
Πήγε να σηκωθεί και έπεσε πίσω. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και αυτοί σαστισμένοι είχαν στρέψει την κάμερα στο θρύλο που συνέχιζε τον γύρο του θριάμβου.
Μερικοί μόνο ρεπόρτερ είχαν μείνει πίσω σε εκείνον και κατέγραφαν το ξέσπασμά του. Έπιασε τα παπούτσια του, σαν να τα ευχαρίστησε, ενώ συνέχιζε να κλαίει.
Τώρα μπορώ και εγώ να σταματήσω σκέφτηκε, τα κατάφερα!
Στην απονομή που λόγω του φόβου των αποδοκιμασιών άλλαξε ώρα και πραγματοποιήθηκε απόγευμα, ώστε να υπάρχει λιγότερος κόσμος στο γήπεδο, υπήρξαν και μερικοί που τον χειροκρότησαν, ένας από αυτούς ήμουν και εγώ.
————————————————————
Usain Bolt loses in the 100m Finals running World Championships London 2017
————————————————————