Requiem For A Dream

Μπορεί ο έρωτας να γεννηθεί σε έναν κόσμο εξαρτήσεων;
Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να νικηθεί μια εξάρτηση;
Μπορεί ένας έρωτας να επιβιώσει στον κόσμο των καταχρήσεων ή θα νικηθεί νομοτελειακά από την εξάρτηση;
Ρέκβιεμ για έναν έρωτα… Ρέκβιεμ για ένα όνειρο… Ρέκβιεμ για τη ζωή…
Ρέκβιεμ
Με την ονομασία Ρέκβιεμ αποδίδεται η νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας, που ξεκινά με την φράση:
“Requiem aeternam dona eis Domine” (=Ανάπαυσιν αιώνιον δος αυτοίς Κύριε).
Requiem For A Dream
Η ταινία “Requiem for a Dream” κυκλοφόρησε το 2000 σε σκηνοθεσία του Darren Aronofsky και αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας του Selby Hubert.
Η ταινία ξεκινά με μια ερωτική ιστορία.
Ο Harry Goldfarb έχει σχέση με την Marion Silver. Οι ήρωές μας βρίσκονται λίγο μετά την εφηβεία και μοιράζονται όνειρα για μια πετυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. Επίσης, μοιράζονται την ίδια εξάρτηση στην ηρωίνη.
Στην αρχή μοιάζουν να έχουν τον έλεγχο της εξάρτησης αυτής και να μπορούν να ζουν, χωρίς να τους δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.
Ο έρωτάς τους μπορεί να έχει ως αφετηρία τα ναρκωτικά, αλλά είναι αληθινός. Στην πιο ρομαντική σκηνή της ταινίας ο Harry λέει στην Marion ότι την θεωρεί την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο:
Harry Goldfarb: I always thought you were the most beautiful girl I have ever seen.
Marion: Really?
Harry Goldfarb: Ever since I first saw you.
Marion: That’s nice Harry. That makes me feel really good. you know other people have told me that before and it was meaningless.
Harry Goldfarb: Why? Because you thought they were pulling your leg?
Marion: No, no, not like that. I mean. I don’t know. I don’t know or even care if they were. Just from them it was… just meaningless, you know? When you say it, I hear it. I really hear it.
Στη σκηνή αυτή έχουμε την καταγραφή του έρωτα. Του έρωτα που στερείται αντικειμενικότητας στα μάτια του Harry, που γι’ αυτόν εκείνη είναι η πιο όμορφη απ’ όλες!
Αλλά και τον έρωτα από την Marion, που του απαντάει ότι μπορεί να έχει ακούσει το ίδιο κι άλλες φορές, αλλά είναι η πρώτη φορά που γι’ αυτήν έχει νόημα, γιατί στον έρωτα δεν παίζει κανένα ρόλο τι θα σου πουν, αλλά πως αισθάνεσαι όταν θα το ακούσεις!
Δυστυχώς η συνέχεια δεν θα είναι το ίδιο ρομαντική…
Στην αγορά θα επικρατήσει έλλειψη ηρωίνης, που θα οδηγήσει τους ήρωές μας σταδιακά στην εξαθλίωση.
Μια εξαθλίωση που συνοδεύεται στην ταινία, από την απίστευτη μουσική του Clint Mansell. Το τραγούδι που ακούγεται σε πολλά σημεία της ταινίας έχει τον τίτλο “Lux Aeterna” και μια λίγο διαφορετική εκδοχή του ίδιου τραγουδιού θα χρησιμοποιηθεί λίγα χρόνια μετά και στην ταινία “The Lord of the Rings: The Two Towers”. Το κομμάτι σε πολλά σημεία του Internet, ακόμα και σήμερα, αποδίδεται εσφαλμένα στον Mozart.
Στο τέλος της ταινίας ο έρωτας φαίνεται να έχει καταρρεύσει εντελώς. Εκείνη θα οδηγηθεί στην πορνεία, προκειμένου να μπορεί να διασφαλίζει τη δόση της και εκείνος θα βρεθεί στη φυλακή και στη συνέχεια θα χάσει το χέρι του, ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τη χρήση ηρωίνης.
Όμως, ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση της απόλυτης εξαθλίωσης, ο Harry, στο νοσοκομείο των φυλακών και έχοντας χάσει το ένα του χέρι, στον ύπνο του συνεχίζει να σκέφτεται και να ζητά την Marion:
Harry Goldfarb: [Waking up after his arm was amputated] Marion? Marion?
Angelic Nurse: Don’t worry, you’re in a hospital.
Harry Goldfarb: Marion?
Angelic Nurse: Who’s that? She’ll be sent for, she’ll come.
Harry Goldfarb: No… she won’t.
Angelic Nurse: She’ll come.
Harry Goldfarb: [Crying] No… she won’t come.
No… she won’t come… Ξέρει ότι την έχει χάσει… Ξέρει ότι ο έρωτάς τους πέθανε μέσα στις ουσίες και η γνώση αυτή του είναι αβάσταχτη.
Στην τελευταία σκηνή της ταινίας η Marion, αφού έχει εκπορνευτεί για να εξασφαλίσει την δόση της, πέφτει μαστουρωμένη στον καναπέ του σπιτιού της για ύπνο.
Παίρνει αγκαλιά τη δόση της και μας χαμογελά λίγο πριν ξεκινήσει να ονειρεύεται, γιατί και εκείνη γνωρίζει πια ότι τον έρωτα μόνο στο όνειρο θα τον συναντήσει πάλι.
Ρέκβιεμ για έναν έρωτα… Ρέκβιεμ για ένα όνειρο… Ρέκβιεμ για τη ζωή…