Οι γέφυρες του Μάντισον ή αλλιώς ένας απόλυτος έρωτας

Είναι 4 μέρες αρκετές για να ζήσεις μετά μια ζωή; Εσύ σε ποιον έχεις αφήσει ανεξίτηλα το ερωτικό σου αποτύπωμα;
Εκείνος είναι φωτογράφος που χάθηκε στο δρόμο και κατέληξε σπίτι της, εκείνη νοικοκυρά που ο άντρας και τα παιδιά της λείπουν για 4 μέρες.
Εκείνη Ιταλίδα που ήθελε να ζήσει το όνειρο της Αμερικής! Όταν γνώρισε τον άντρα της φαντάρο τον ακολούθησε αφήνοντας τα πάντα πίσω της. Κατέληξε να ζει μια ήσυχη ζωή με έναν άντρα που την αγαπάει και την σέβεται και δύο παιδιά που ακόμα την έχουν ανάγκη.
Όμως παρόλο που όλα είναι φαινομενικά ιδανικά εκείνη ασφυκτιά από την ρουτίνα και από τα όνειρα που άφησε για να κάνει οικογένεια.
Εκείνος Αμερικάνος, περιπλανώμενος, συλλέκτης εμπειριών. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, έχει ζήσει έντονα και είναι καλός επαγγελματίας.
Όμως παρόλο που φαινομενικά δείχνει συναρπαστικός, κάτι του λείπει, που βγαίνει ακόμα και στις φωτογραφίες που τραβά.
Θα ζήσουν 4 μέρες που θα αλλάξουν τις ζωές τους. 4 μέρες όπου θα μιλήσουν για το παρελθόν τους τους, θα διασκεδάσουν, θα φάνε, θα κοιμηθούν και θα ερωτευτούν.
4 μέρες που θα ζήσουν τον έρωτα.
“…And in that moment, everything I knew to be true about myself up until then was gone. I was acting like another woman, yet I was more myself than ever before…”
Εκείνος την τελευταία μέρα, θα της ζητήσει να τον ακολουθήσει. Η ατάκα που της λέει είναι ότι ένας τέτοιος έρωτας παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή.
Εκείνη αρχικά θα φτιάξει τις βαλίτσες της να πάει μαζί του. Όμως είναι ήδη πολύ συνδεδεμένη με την ζωή που έχει και τελικά θα αρνηθεί.
Οι λόγοι που προβάλλει είναι ότι δεν θέλει να δώσει τέτοιο παράδειγμα συμπεριφοράς στην κόρη
της και ότι δεν θέλει να πονέσει την οικογένειά της που την αγαπά και δεν φταίει σε τίποτε.
Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι αν καταφέρει να αρνηθεί, αν μείνουν σε αυτές τις 4 μέρες, ο έρωτάς τους θα κρατήσει για πάντα, γιατί δεν θα υποστεί ποτέ την φθορά της καθημερινότητας.
Έτσι αν χωρίσουν τώρα, θα καταφέρουν να τον κρατήσουν αναλλοίωτο για πάντα!
Η ταινία φωτίζει την πεμπτουσία του έρωτα, που δεν είναι άλλη από αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια να αφήσουμε το ερωτικό μας αποτύπωμα με μοναδικό τρόπο σε κάποιον άλλον ερωτικό σύντροφο. Η επιθυμία να έχουμε υπάρξει για κάποιον “το πιο σημαντικό άτομο”, η επιθυμία να έχουμε “σημαδέψει την ζωή του”.
Έχω την αίσθηση πως στη σημερινή εποχή, η αναπόφευκτη εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων δημιουργεί ένα έλλειμμα στο κομμάτι του “ερωτικού αποτυπώματος”.
Όταν κάνουμε απολογισμό σήμερα, δεν είμαστε πια σίγουροι για κανέναν…Κανείς από το παρελθόν μας δεν φαντάζει σαν τον μοναδικό σύντροφο…Και αυτό το έλλειμμα ίσως να μας σπρώχνει σε νέες ερωτικές περιπέτειες, στην αναζήτηση του μοναδικού…στην αναζήτηση του συντρόφου που επιτέλους θα παίξει τον ρόλο αυτό, ώστε να αφήσουμε σε εκείνον για πάντα το αποτύπωμα μας.
Η ταινία έχει “Happy End”.
Εκείνη μένει στην οικογένεια της, αλλά τώρα πια η καθημερινότητα είναι υποφερτή γιατί έχει ζήσει τις 4 μέρες και έναν απόλυτο έρωτα που θα την συντροφεύει μέχρι το τέλος.
Εκείνος γυρνάει στη δουλειά του, αλλά ο έρωτας τον μεταμορφώνει από έναν καλό επαγγελματία σε καλλιτέχνη. Οι 4 μέρες και ο έρωτας θα του δώσουν έμπνευση και ώθηση για να γίνει πιο δημιουργικός!
Θα βρεθούν και πάλι όταν πεθάνουν, όταν πια ο ερωτάς τους δεν κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την καθημερινότητα!
Ας γυρίσουμε μια τελευταία φορά στη σκηνή που φωτίζει έντονα το σκεπτικό της απόφασης να μείνουν στις 4 μέρες και στις ερωτήσεις που με αυτές ξεκινά το κείμενο μου:
Εκείνη: Robert, please. You don’t understand, no-one does. When a woman makes the choice to marry, to have children; in one way her life begins but in another way it stops. You build a life of details. You become a mother, a wife and you stop and stay steady so that your children can move. And when they leave they take your life of details with them. And then you’re expected move again only you don’t remember what moves you because no-one has asked in so long. Not even yourself. You never in your life think that love like this can happen to you.
Εκείνος: But now that you have it…
Εκείνη: I want to keep it forever. I want to love you the way I do now the rest of my life. Don’t you understand… we’ll lose it if we leave. I can’t make an entire life disappear to start a new one. All I can do is try to hold onto to both. Help me. Help me not lose loving you.
Είναι 4 μέρες αρκετές για να ζήσεις μετά μια ζωή; Εσύ σε ποιον έχεις αφήσει ανεξίτηλα το ερωτικό σου αποτύπωμα;