Οι δαίμονες έχουν όνομα ή η πρώτη διάσημη Ελληνίδα που υπέστη bullying στο ίντερνετ!

“…Είναι θείο χάρισμα. Πώς ο Μπετόβεν έγραφε μουσική κωφός, πώς κάποιος ζωγραφίζει και είναι τυφλός, εγώ έχω αυτό το χάρισμα…” (Χρυσηίδα Δημουλίδου)
Όλα ξεκίνησαν από αυτές και άλλες παρόμοιες δηλώσεις που έκανε η συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου και οι οποίες οδήγησαν σε ένα άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα bullying.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Το 1997 θα συνεργαστεί με τις εκδόσεις Λιβάνη, με τις οποίες θα εκδώσει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Τα τριαντάφυλλα δε μυρίζουν πάντοτε”. Η συνεργασία με τις εκδόσεις Λιβάνη θα συνεχιστεί ως το 2009 και μαζί θα εκδώσουν 18 πολύ πετυχημένα από εμπορικής άποψης βιβλία, τα οποία θα υπογράψει ως Χρύσα Δημουλίδου.
Το 2009 υπογράφει συμβόλαιο με τον “Ψυχογιό”. Μια μεταγραφή που θα χαρακτηριστεί στο wikipedia ως η πιο ακριβοπληρωμένη στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, ισχυρισμό που όμως διαψεύδει η ίδια.
Στον Ψυχογιό μετά το πρώτο βιβλίο “Το σταυροδρόμι των ψυχών”, που πια το υπογράφει ως Χρυσηίδα Δημουλίδου, θα ακολουθήσουν ως σήμερα άλλα 10 μυθιστορήματα, 4 παιδικά βιβλία, 4 επανεκδόσεις και μία ποιητική συλλογή!
Όλα θα γνωρίσουν τεράστια εμπορική επιτυχία.
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου γίνεται πετυχημένη και διάσημη.
Είναι τόσο ισχυρή η επιρροή της, που το παράδειγμά της θα προσπαθήσουν να το ακολουθήσουν χιλιάδες στην κυριολεξία γυναίκες γράφοντας με παρόμοιο τρόπο και με παρόμοια θεματολογία.
Το “success story” της Χρυσηίδας, μιας αεροσυνοδού που από την αφάνεια έγινε διάσημη, απενοχοποιεί προς την συγγραφή και όλες τις υπόλοιπες Ελληνίδες νοικοκυρές που έχουν ταλέντο και μια αξιόλογη ιστορία να διηγηθούν…
Η Δημουλίδου συνεχίζει να γράφει ακατάπαυστα, για δυο μήνες τον χρόνο, μπορεί να φτάνει και τις 16 ώρες την ημέρα!
Γνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία σε πωλήσεις και ως σήμερα έχει ξεπεράσει συνολικά τα 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα! (Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων της παραμένει αδιευκρίνιστος αφού με τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη είναι στα δικαστήρια και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις πωλήσεις που έχουν κάνει τα βιβλία που έχει εκδώσει εκεί!)
Είναι τέτοια η επιρροή των βιβλίων της, που θα παρασύρει την ελληνική λογοτεχνία, που παράγει πια στην συντριπτική της πλειοψηφία λογοτεχνικά έργα τύπου “reality”.
Μέχρι εδώ η ιστορία ίσως να θυμίζει δεκάδες άλλες αντίστοιχες του εξωτερικού, μιας και η άνθηση της λογοτεχνίας τύπου “reality” είναι πια παγκόσμιο φαινόμενο!
Θα ακολουθήσουν όμως από τη συγγραφέα, στα τέλη του 2012, μια σειρά από δηλώσεις παρόμοιες με αυτές που ξεκινά και το κείμενό μου, που θα βάλουν “φωτιά” στο ίντερνετ.
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου αναδεικνύεται σε αγαπημένο στόχο και η χλεύη και τα πειράγματα θα πάρουν γρήγορα την μορφή θύελλας, που δεν λέει να κοπάσει με τίποτε!
“…Οι δανειστικές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν με σκοπό να δανείζουν βιβλία που έκαναν το κύκλο τους και πλέον μένουν στα αζήτητα…”
“…Ένα βιβλίο για να μπει στις βιβλιοθήκες, πρέπει να έχει κάνει τον κύκλο του που είναι 5 με 10 χρόνια ή να βρίσκεται στα αζήτητα, π.χ ένας Καζαντζάκης, ένας Ντοστογιέφσκι, μια Λιλίκα Ζωγράφου κλπ που τα βιβλία τους έχουν εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια…” (Χρυσηίδα Δημουλίδου)
Η παραπάνω ανάρτηση αποτελεί απόσπασμα από κείμενο που δημοσίευσε η ίδια η συγγραφέας στο Facebook. (Η ίδια η Δημουλίδου έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις με τον τρόπο που “βγήκαν” στην δημοσιότητα)
Μετά την παραπάνω ανάρτηση θα στηθεί το πιο άγριο “γλέντι” που έχουμε δει στα ελληνικά Social Media.
Οι αναρτήσεις που την αφορούν θα είναι μερικές χιλιάδες!
Μερικές μέρες μετά η συγγραφέας θα κλείσει κάποια προφίλ που διατηρούσε και τη σελίδα της στο Facebook και θα ακολουθήσει για λίγο διάστημα μια αποστασιοποιημένη από την δημόσια έκθεση ζωή.
Μπορεί έτσι η Χρυσηίδα Δημουλίδου να έγινε η πρώτη διάσημη Ελληνίδα που θα δεχτεί εξοντωτικό bullying στο ίντερνετ, αλλά στο εξωτερικό, και πιο ειδικά στις Η.Π.Α., είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο διάσημοι να πέφτουν θύματα παρόμοιων συμπεριφορών.
Μερικά παραδείγματα από τις Η.Π.Α. κάνουν ακόμα και το bullying της Χρυσηίδας να φαίνεται αθώο…
Η φεμινίστρια Anita Sarkeesian έγινε ηρωίδα video game με τον χαρακτηριστικό τίτλο-προτροπή: “Beat Up Anita Sarkeesian”.
Η συγγραφέας Jessica Valenti έκλεισε τη σελίδα της, έπειτα από απειλές που δέχτηκε ότι θα βιάσουν την 5χρονη κόρη της!
Η Leslie Jones, πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας Ghostbusters (την νέα εκδοχή με τις 4 γυναίκες), έκλεισε το Twitter, έπειτα από αλλεπάλληλες χιλιάδες απειλές και προσβολές που δέχτηκε, επειδή πρωταγωνίστησε στην ταινία!
Τα παραδείγματα μοιάζουν άπειρα και η αφορμή μπορεί να είναι οτιδήποτε!
Κανείς δεν μοιάζει να είναι προστατευμένος και οποιαδήποτε άποψη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη!
Φαίνεται ότι η αποκαθήλωση δημοσίων προσώπων έχει εθιστική επίδραση στη μάζα, η οποία δεν δείχνει το παραμικρό έλεος αλλά μάλλον το αντίθετο! Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τόσο γίνεται και πιο σκληρή!
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, όταν οι άνθρωποι προτρέπονται να κάνουν καλές πράξεις μέσα από τα Social Media, οι περισσότεροι ανταποκρίνονται θετικά! Στην ίδια έρευνα όμως ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα, όταν η παρότρυνση ήταν προς αρνητική κατεύθυνση…
Ελπίζω η εξέλιξη να μην ακολουθήσει και στην Ελλάδα την πορεία που έχει πάρει ήδη η κατάσταση στις Η.Π.Α. και να βρούμε έναν τρόπο να κρίνουμε χωρίς να απειλούμε, να παίρνουμε θέσεις χωρίς να εφαρμόζουμε βία και να κάνουμε διάλογο χωρίς να θέλουμε να επιβάλλουμε την άποψή μας με κάθε τρόπο.
Οι δαίμονες του ίντερνετ έχουν όνομα λοιπόν, εν δυνάμει είμαστε όλοι μας…
Το περιοδικό time, σε ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα με πολλά τέτοια περιστατικά bullying στο ίντερνετ, ανάρτησε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “How Trolls Are Ruining the Internet”.
Θα τους το επιτρέψουμε;