Ο Σον Πάρκερ ή αλλιώς μια ιστορία από το Napster στο Facebook

Ο χάκερ που ως τα 25 του χρόνια είχε συμμετοχή σε δυο τεράστιες τεχνολογικές επαναστάσεις του διαδικτύου, το Napster και το Facebook.
Ο νεαρός Σον Πάρκερ ήταν μόλις 14 χρονών, όταν γνώρισε στο ίντερνετ τον 15χρονο Σον Φάνινγκ. Τα δυο παιδιά τα συνδέει από κοινού το πάθος για το χάκινγκ και γίνονται φίλοι.
Μερικά χρόνια μετά οι δυο νεαροί θα γράψουν ιστορία.
Το 1999 θα ξεκινήσουν το Napster, το πρώτο δίκτυο μοιράσματος αρχείων. Μια τεράστια επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας έχει μόλις ξεκινήσει!
Μέσα από το Napster χιλιάδες χρήστες αρχίζουν και μοιράζονται τραγούδια, ταινίες, προγράμματα και ό,τι άλλο βρίσκεται στον σκληρό τους δίσκο!
Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του το βρίσκει με 1 εκατομμύριο χρήστες. Το Napster θα χαρακτηριστεί σαν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο στην ιστορία των υπολογιστών και ο Σον Πάρκερ μόλις 21 χρονών είναι ήδη θρύλος.
Η μουσική και η κινηματογραφική βιομηχανία θορυβημένες από τις απώλειες δισεκατομμυρίων συνασπίζονται εναντίον του. Στη δίκη που θα ακολουθήσει το Napster θα χάσει και θα αναγκαστεί να κλείσει.
Είναι όμως πλέον αργά, το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν εκατοντάδες άλλες εφαρμογές και το μοίρασμα αρχείων όχι μόνο δεν θα εξαλειφτεί, αλλά σήμερα είναι πιο ισχυρό από ποτέ!
Ο Πάρκερ όμως, εξαιτίας της δίκης, θα καταστραφεί οικονομικά.
Στη συνέχεια θα περάσει μερικά πολύ έντονα χρόνια, όπου οι φήμες για σεξουαλικά όργια, ναρκωτικά και άλλες καταχρήσεις, που αναπτύχθηκαν γύρω από το πρόσωπό του, πρέπει να έχουν κάποια βάση.
Το 2003 θα γνωριστεί με τον νεαρό Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που εκείνη την περίοδο σκεφτόταν να ανοίξει το Facebook, μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για τους φοιτητές της Αμερικής.
O Πάρκερ θα βρει ενδιαφέρουσα την ιδέα, συνηθισμένος όμως σε πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας πράγματα θα παροτρύνει τον Ζάκερμπεργκ να ανοίξει την σελίδα, ώστε αυτή να απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στους φοιτητές της Αμερικής. Ο Ζάκερμπεργκ, που ήδη θαυμάζει τον Πάρκερ εξαιτίας του Napster, θα τον ακούσει.
Το Facebook που όλοι γνωρίζουμε έχει μόλις γεννηθεί και πρώτος πρόεδρος του Facebook δεν είναι άλλος από τον Πάρκερ!
Ο Σον Πάρκερ, σε ηλικία μόλις 25 χρονών, θα έχει ήδη καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με δύο από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καινοτομίες της ιστορίας του διαδικτύου.
Η συνέχεια όμως και πάλι δεν θα είναι ιδανική για τον Πάρκερ. Θα ακολουθήσουν φήμες για συμμετοχή του σε σεξουαλικά όργια με 16χρονες, με τις οποίες λέγεται ότι έκανε και χρήση ναρκωτικών.
Το 2010 προβάλλεται η ταινία The Social Network, που αφηγείται την ιστορία του Facebook. Τον ρόλο του Πάρκερ θα παίξει ο Justin Timberlake.
Στην ταινία ο Πάρκερ παρουσιάζεται με όλους τους εθισμούς που περιβάλλουν τον αστικό του μύθο.
Τα Social Media θα στήσουν “γιορτή” γύρω από το πρόσωπό του και ο ίδιος γίνεται αντικείμενο κάθε είδους σχολιασμού.
Ο Πάρκερ νιώθει ότι έχει κακοποιηθεί και δυσφημιστεί και χαρακτηρίζει τα κοινωνικά δίκτυα ως ευλογία και ταυτόχρονα κατάρα για τη ζωή του:
“…Υπάρχει σίγουρα μια κάποια ειρωνεία στο γεγονός ότι ήμουν ιδρυτής του Napster και του Facebook, δύο εταιρίες οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των μέσων ενημέρωσης και την εμφάνιση των social media. Οικονομικά και δημοσιονομικά, είμαι ένας από τους καλύτερους δικαιούχους. Η ειρωνεία έγκειται στο γεγονός ότι είμαι επίσης ένα από τα θύματά τους….”
“…Τα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν μια καρικατούρα του εαυτού μου. Ο χαρακτήρας αυτός εξελίσσεται βδομάδα με τη βδομάδα, και οι γελοιότητες που παρουσίαζαν ήταν κατά κάποιο τρόπο διασκεδαστικές για μένα, όπως και για οποιονδήποτε άλλο. Η ταυτότητά μου άλλαξε μέσα από τα blogs, το Twitter και το Facebook…” – Σον Πάρκερ
Την ίδια χρονιά με την προβολή της ταινίας, σε μια ακόμα επαγγελματική μεταστροφή, αναλαμβάνει τη νέα μουσική υπηρεσία του Facebook, το Spotify.
Αλλάζοντας ουσιαστικά στρατόπεδο, αυτή τη φορά στο πλευρό της μουσικής βιομηχανίας θα κάνει την παρακάτω δήλωση:
“…Η μουσική ως υπηρεσία είναι κάτι όπου μπορούν να υπάρξουν πολλαπλοί νικητές. Υπάρχει όμως ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει βγει νικητής: η πώληση μουσικής με συνδρομή. Είναι αρκετά σαφές πλέον ότι το συνδρομητικό μοντέλο έχει κερδίσει, και το βλέπουμε αυτό με το Apple Music…”
Το 2013 θα παντρευτεί την τραγουδίστρια Alexandra Lenas, σε ένα γάμο που φημολογείται ότι στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια και όπου οι 300 περίπου καλεσμένοι φορούσαν κουστούμια από την ταινία Lord of the Rings.
Πρόσφατα δώρισε, μέσα από το Ινστιτούτου Πάρκερ που ίδρυσε, συνολικά 250 εκατομμύρια δολάρια σε έξι διαφορετικά ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο.
Ο Πάρκερ, μόλις 37 χρονών σήμερα, έχω την αίσθηση ότι θα μας απασχολήσει και πάλι στο μέλλον.
Κλείνω με μια προσωπική επισήμανση.
Πρόλαβα το 1999 το Napster και τότε το χρησιμοποιούσαμε σε καθημερινή βάση.
Οι ταχύτητες του ίντερνετ δεν ήταν μεγάλες και για να ακούσουμε μουσική και να δούμε ταινίες έπρεπε αναγκαστικά πρώτα να τις “κατεβάσουμε”. Το “Napster” έγινε το πρώτο πρόγραμμα που χρησιμοποιήσαμε όλοι γι’ αυτό τον σκοπό.
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές του διαδικτύου συντελέστηκε χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, ο τρόπος που ακούγαμε μουσική και βλέπαμε ταινίες άλλαξε οριστικά.
Όταν σκέφτομαι τον Σον Πάρκερ, σκέφτομαι έναν νεαρό χάκερ που με το Napser μπορεί να έχασε τη μάχη από την Μουσική Βιομηχανία, αλλά άλλαξε τον κόσμο.
Η αλλαγή στρατοπέδου και η συμπόρευση του στα χρόνια του Facebook -κυρίως μετά το Spotify- με τους άλλοτε “εχθρούς” μπορεί να μην είναι το ίδιο λογοτεχνικά ελκυστική, αλλά την κρίνω αναγκαία.
Σήμερα η περιουσία του κοστολογείται περίπου 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια…
————————————————————
The Social Network (2010) – I’m CEO, Bitch Scene
The Social Network
————————————————————