Η άσχημη του Facebook

Τα like σήμερα μπορούν να θεωρηθούν κάτι σαν μονάδα μέτρησης κοινωνικής αποδοχής. Πολλά like σημαίνουν ότι είσαι εξαιρετικά δημοφιλής, αποδεκτός και ψηφιακά πετυχημένος.
Ας δούμε και ένα παράδοξο της εποχής των Social Media.
Όλοι έχουμε μια φίλη στο Facebook, που παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα όμορφη, όταν ανεβάζει φωτογραφία (συνήθως είναι και τύπου selfie) παίρνει εκατοντάδες like και τα σχόλια από κάτω πέφτουν βροχή, σχεδόν όλα αποθεωτικά.
Το φαινόμενο αυτό έχει μια σχετικά απλή εξήγηση, το έχω γράψει σε αρκετά κείμενά μου, ας το επαναλάβω άλλη μία φορά:
Εγώ και η ψηφιακή μου εκδοχή δεν είμαστε ταυτόσημοι! Η ψηφιακή μου εκδοχή είναι συνήθως πιο ευγενική, πιο καλλιεργημένη και με καλύτερους τρόπους.
“…Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλοι έχουν την τάση να προβάλλουν μια καλύτερη και πιο ποιοτική τους πλευρά….”
Αυτό έχει μια πρακτική επίδραση στο να κολακεύουμε πιο εύκολα κάποιον, είτε επειδή θέλουμε να είμαστε καλοί, είτε γιατί άλλες φορές έχουμε καλλιεργήσει μια σχέση ανταπόδοσης.
Αντίστοιχα φαινόμενα σαν της άσχημης κοπέλας που παίρνει πολλά like, εξαιτίας της δικιάς της “έξυπνης κοινωνικότητας”, αλλά και της δικιάς μας καλύτερης ψηφιακής εκδοχής, θα συναντήσουμε, αν είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, και σε άλλες μορφές.
Υπάρχουν κακοί ποιητές, που δεν έχουν διαβάσει ποτέ Ρεμπώ και Καβάφη, αλλά που η ποίηση που ανεβάζουν στο προφίλ τους είναι εξαιρετικά δημοφιλής.
Αντίστοιχα υπάρχουν κακοί συγγραφείς, ζωγράφοι, τραγουδιστές -οι κατηγορίες απλά δεν έχουν τελειωμό- που όμως βιώνουν καθημερινά στιγμές ψηφιακής δόξας.
Και ενώ όταν βλέπουμε το προφίλ της άσχημης κοπέλας, η εξήγηση της επιτυχίας που σημειώνει στα Social Media, που δεν μας αφορά άμεσα, μας φαίνεται προφανής, στην περίπτωση που αφορά εμάς, κολακευμένοι από την επιτυχίας μας, πιστεύουμε και στην “αξία” της δουλειάς που έχουμε προβάλλει.
Η επιτυχία αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργεί ως ένα είδος αυθυποβολής, με αποτέλεσμα αυτό να γεννά και την ανάλογη συμπεριφορά.
Το επόμενο βήμα είναι όλο και περισσότερα προφίλ άσχημων γυναικών να υιοθετούν συμπεριφορές ανάλογες με αυτές μιας σταρ του Hollywood και ανάλογα όλο και περισσότερα καλλιτεχνικά προφίλ να υιοθετούν συμπεριφορές καλλιτεχνικής αυθεντίας.
Ας ξεκαθαρίσω κάτι σε αυτό το σημείο.
Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι είναι κακό να είμαστε ψηφιακά πιο κοινωνικοί και περισσότερο ευγενικοί! Ίσα ίσα είναι ωραίο να είσαι γενναιόδωρος!
Το πρόβλημα δεν γεννιέται από τα “ευγενικά¨ like, αλλά επειδή εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση.
Σαν να είναι το Facebook ένας καθρέπτης από αυτούς που παραμορφώνουν και εμείς περνώντας πολλή ώρα μπροστά του ξεχνάμε πως πραγματικά είμαστε…