Ο Δον Ζουάν, ο Καζανόβας και ο Σπαλιάρας ή, αλλιώς, Ο αιώνιος εραστής και ο μεγάλος Συλλέκτης

“…Στο μπάνιο του πέρασε η εξής σκέψη από το μυαλό, το σεξ είχε μεταμορφωθεί με το πέρασμα των χρόνων από θεόσταλτο δώρο ή μονάκριβο έπαθλο, σε κάτι πιο απλό και από μία χειραψία…”
***Δον Ζουαν
“…Έχω μια καρδιά που μπορεί να αγαπήσει όλη τη γη…”
Ο Δον Ζουάν είναι ο πιο διάσημος γυναικοκατακτητής του κόσμου. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, στην πραγματικότητα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, που δημιούργησε ο Ισπανός συγγραφέας Τίρσο δε Μολίνα, κοντά στο 1630.
Στο θεατρικό του έργο, που είχε τον τίτλο “Δον Χουάν Τενόριο, Ο απατεώνας της Σεβίλης και ο πέτρινος συνδαιτυμόνας” συναντάμε για πρώτη φορά τις περιπέτειες του αιώνιου αυτού γυναικοκατακτητή.
Λίγα χρόνια μετά, κοντά στο 1664, ο Μολιέρος θα δώσει τη δική του εκδοχή γράφοντας το θεατρικό έργο “Δον Ζουάν”, μία κωμωδία με θέμα έναν αριστοκράτη “serial lover” .
Ο Δον Ζουάν στο θεατρικό αυτό αποπλανεί αναρίθμητες παντρεμένες γυναίκες, σίγουρος ότι τους προσφέρει τη δυνατότητα να βιώσουν τη μεγαλύτερη ηδονή που υπάρχει.
Στο τέλος του έργου πεθαίνει για να καταλήξει στην κόλαση…
Η φήμη αλλά και το σκανδαλιστικό θέμα για την εποχή θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για τον Μότσαρτ, που το 1787 θα ανεβάσει την όπερα “Ντον Τζοβάνι”, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην υστεροφημία του φανταστικού αυτού ήρωα.
***Καζανόβας
“…Κάθε γυναίκα με απασχολεί για τρεις μέρες: τη μία μέρα για να την κατακτήσω, τη δεύτερη για να την ικανοποιήσω και την τρίτη για να την ξεχάσω…”
Ο Τζάκομο Καζανόβα ήταν Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1725. Τα απομνημονεύματα του υπήρξαν η αιτία να αποκτήσει τη φήμη του ακούραστου εραστή και να γίνει το όνομά του συνώνυμο του “Δον Ζουάν”.
Στο βιβλίο του περιγράφει αναρίθμητες ερωτικές συνευρέσεις, που ξεκίνησαν μόλις από την ηλικία των 11 χρόνων του!
Θα κάνει πολλά ταξίδια, κυρίως σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία και Ρωσία. Σε αυτά θα συναντήσει πολλές γυναίκες που θα τις αποπλανήσει, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του πιο διάσημου εραστή όλων των εποχών!
Πέθανε το 1798, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από τους πειρασμούς των πόλεων και ζούσε στη Βοημία, όπου και τέλειωσε τα απομνημονεύματά του, στα οποία και χρωστά την υστεροφημία του.
***Σπαλιάρας
Στην Ελλάδα το συνώνυμο του “Καζανόβα” και του “Δον Ζουάν” είναι χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Σπαλιάρας.
Όλα ξεκίνησαν, όταν σε συνέντευξη που έδωσε ο παρουσιαστής στο περιοδικό “εγώ”, ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο “Με πόσες γυναίκες έχεις κάνει έρωτα;” για να πάρει ως απάντηση:
“…Δεν μετράω ακριβώς. Υπολογίζω ότι είναι περίπου τέσσερις χιλιάδες κοπέλες….”
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει μια “γιορτή” στα social media της χώρας, στα οποία θα γίνει αναπαραγωγή της συγκεκριμένης δήλωσης με κάθε πιθανό τρόπο.
Ο ίδιος θα επανέλθει λίγες μέρες μετά σε τηλεοπτική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου δηλώνοντας:
“…Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα περισσότερα κορίτσια στη θέα ενός επώνυμου, προσφέρουν τον εαυτό τους…”
***Ο Μιλαν Κούντερα και ο Δον Ζουάν
“…Η εποχή των Δον Ζουάν έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο σημερινός απόγονος του Δον Ζουάν δεν κατακτά πλέον, απλώς συλλέγει.
Η μορφή του Μεγάλου Κατακτητή έδωσε τη θέση της στη μορφή του Μεγάλου Συλλέκτη, μόνο που ο Συλλέκτης δεν έχει κανένα απολύτως κοινό με τον Δον Ζουάν.
Ο Δον Ζουάν κουβαλούσε στους ώμους του ένα τραγικό φορτίο παντελώς άγνωστο στον Μεγάλο Συλλέκτη.
Γιατί στον δικό του κόσμο κάθε φορτίο έχει χάσει το βάρος του. Οι βράχοι έγιναν πούπουλα.
Στον κόσμο του Κατακτητή ένα βλέμμα μετρούσε όσο δέκα ολόκληρα χρόνια αδιάκοπη ερωτική πράξη στον κόσμο του Συλλέκτη….”
Αν και ο πειρασμός να κλείσω το κείμενό μου με την παραπάνω φράση του Κούντερα είναι μεγάλος, δεν θα το κάνω, αλλά θα αντιγράψω κάτι που είχα αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση με αφορμή τις 4000 γυναίκες του Γιάννη Σπαλιάρα:
***Γιατί το 4000 του Σπαλιάρα έγινε viral
Ας δούμε 2 εύκολες διαπιστώσεις
– Μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία έχει κάποιος που έχει “κοιμηθεί” 1000 φορές με την ίδια γυναίκα από κάποιον που έχει “κοιμηθεί” 1 φορά με 1000 γυναίκες.
– Η μεγαλύτερη παρτούζα του κόσμου δεν θα σου δώσει τη μισή ηδονή από αυτήν που έχεις όταν αγγίζεις τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι ερωτευμένος.
Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε ποσοτικοποιήσει τα πάντα…το σεξ δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση…
Απόσπασμα από την ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα:
“…Στο μπάνιο του πέρασε η εξής σκέψη από το μυαλό: το σεξ είχε μεταμορφωθεί με το πέρασμα των χρόνων από θεόσταλτο δώρο ή μονάκριβο έπαθλο, σε κάτι πιο απλό και από μία χειραψία… Συνέχιζε παρόλα αυτά να παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας. Ίσως πιο σημαντικό από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο της ιστορίας…
Στην διαδρομή απλά είχε χαθεί η προσπάθεια επέκτασης της απόλαυσης και είχε μείνει «το σεξ για τον αριθμό», «το σεξ σαν επιβολή εξουσίας», «το σεξ σαν άθληση»…
Το συλλογισμό του διέκοψε το κινητό του, το οποίο παρεμπιπτόντως το έπαιρνε μαζί του μέχρι και στο μπάνιο. Ήταν η Άννα…”