Κι όμως, εκτός από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ και στην ιστορία υπήρξε χωριό, που αντιστάθηκε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία!

“…Το μόνο πράγμα που φοβόμαστε είναι μην πέσει ο ουρανός πάνω στα κεφάλια μας…”
Όλοι λίγο πολύ έχουμε διαβάσει κάποιο από τα κόμικς της σειράς “Οι Περιπέτειες του Αστερίξ” ή στην χειρότερη περίπτωση έχουμε δει μία από τις ταινίες.
Η σειρά εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε γαλλικό περιοδικό με κόμικ το 1959. Από τότε έχει πουλήσει πάνω από 280 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή, την Ποντιακή, ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά!
Η δράση των ηρώων μας τοποθετείται κοντά στο 50π.Χ.
Όλη η Γαλατία εκείνη την περίοδο έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων.
Όλη;
Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης της φυλής και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη, συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους.
Οι προσπάθειες του Ιουλίου Καίσαρα, που έχει πάθει εμμονή να υποτάξει το χωριό, πάντα καταλήγουν σε παταγώδη αποτυχία.
Στο τέλος κάθε βιβλίου, η νίκη επί των Ρωμαίων γιορτάζεται με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα, αφού πρώτα έχει δεθεί σε δέντρο ο βάρδος τους, ο Κακοφωνίξ.
Η πραγματικότητα βέβαια για τους Γαλάτες κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν.
Τα βιβλία ιστορίας αναφέρουν πως ο Ιούλιος Καίσαρας μετέβη με το στρατό του στη Γαλατία το 58π.Χ. και κατάφερε να κατακτήσει όλη τη Γαλατία εκτός από τη φυλή των Αρβερνών, οι οποίοι συνέχιζαν να αντιστέκονται για 6 ολόκληρα χρόνια με ηγέτη το στρατηγό Βερσεζεντόριξ έως το 52π.Χ., ώσπου τελικά κατακτήθηκαν και αυτοί από τους Ρωμαίους.
Ωστόσο, μερικά χρόνια πριν, στα μέσα του 2ουπ.Χ. αιώνα, μια μικρή ασήμαντη ορεινή πόλη που λεγόταν Νουμαντία είχε καταφέρει όντως να αντισταθεί στην πανίσχυρη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η Νουμαντία, που βρισκόταν στη βόρεια Ιβηρία, υπήρξε για περίπου τρεις δεκαετίες η μόνη ελεύθερη πόλη της Μεσογείου.
Τελικά το 134π.Χ. η υπομονή των Ρωμαίων εξαντλήθηκε και η Σύγκλητος αποφάσισε να στείλει ένα τεράστιο στράτευμα, αποτελούμενο από 30.000 στρατιώτες, για να αντιμετωπίσουν μια “χούφτα” Νουμάντιους.
Όμως ακόμα και αυτό το τεράστιο στράτευμα αναγκάστηκε να μείνει πάνω από έναν χρόνο στην περιοχή έχοντας περικυκλώσει τους Νουμάντιους, που συνέχιζαν να αντιστέκονται, αλλά τελικά εξαντλήθηκαν από την πείνα και την έλλειψη τροφής.
Όταν οι Νουμάντιοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν χάσει κάθε ελπίδα νίκης, έκαψαν την πόλη τους και αυτοκτόνησαν ώστε να μην παραδοθούν στους κατακτητές.
Η Νουμαντία έγινε έτσι σύμβολο της ισπανικής ανεξαρτησίας και γενναιότητας, ενέπνευσε δε τον Θερβάντες πολλά χρόνια αργότερα, το 1580μ.Χ., να γράψει βιβλίο με τίτλο ”Η πολιορκία της Νουμαντίας”.
Το 1950, εννέα περίπου χρόνια πριν την γέννηση του Αστερίξ, το πιο δημοφιλές κόμικ της Ισπανίας ήταν “Οι περιπέτειες του Ελ Σταμπάτο”, ενός φανταστικού αρχαίου Ίβηρα που πολεμούσε τους Ρωμαίους Κατακτητές.
Πηγές: Sapiens – Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, wikipedia.org, antifonies.gr
———————————————————————-