Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο Facebook;

Ένας δεκαπεντάχρονος μπαίνει σε μια πολυκατοικία και ανεβαίνει στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Εκεί συναντάει ανθρώπους ηλικίας κοντά στα πενήντα να ανταλλάσσουν μια “καλημέρα”, λουλούδια και γλυκά. Παρατηρεί για λίγο το διαμέρισμα και αφού κάθεται αρκετά για να σιγουρευτεί ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο, βαριέται και φεύγει.
Ανεβαίνει στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου. Εκεί έρχεται σε επαφή με ανθρώπους κοντά στα 40 να απαγγέλλουν στίχους από διάφορους ποιητές και να τραγουδούν για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Παρατηρεί για λίγο το διαμέρισμα και αφού κάθεται αρκετά για να σιγουρευτεί ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο, βαριέται και φεύγει.
Ανεβαίνει στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου. Εκεί έρχεται σε επαφή με ανθρώπους κοντά στα 60 να ανταλλάσσουν απόψεις για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Παρατηρεί για λίγο το διαμέρισμα και αφού κάθεται αρκετά για να σιγουρευτεί ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο, βαριέται και φεύγει.
Ανεβαίνει στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας. Εκεί το διαμέρισμα έχει άλλη αισθητική. Σε ένα video-wall έχει δεκάδες φωτογραφίες και video να εναλλάσσονται διαρκώς. Το κυριότερο δεν το έχουν κατοικήσει ακόμα οι πιο μεγάλοι για να το μετατρέψουν σε κάτι βαρετό.
Η παραπάνω σύντομη ιστορία είναι μια προσπάθεια απεικόνισης της σχέσης των νέων με το Facebook και γιατί του γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη.
Ίσως ο κυριότερος λόγος να είναι ότι κανείς έφηβος δεν μπορεί να αισθανθεί στο “χώρο του” σε ένα μέρος που θεωρεί “cool” και “in” η μαμά, η θεία, ακόμα και η γιαγιά του. Από την στιγμή που ενήλικες “κατοίκησαν” στα διαμερίσματα του Facebook, πολύ λογικά ο έφηβος θα ψάξει για άλλα μέρη να εκφραστεί.
Από το 2014 είχε καταγραφεί ήδη στην Αμερική μια τάση στους νέους, ηλικίας από 14 ως 18, να μην επιλέγουν το Facebook, αλλά εναλλακτικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Snapchat.
Κάπου εκεί χρονικά η συμβουλευτική ομάδα στελεχών του Facebook βρέθηκε αντιμέτωπη με το πιθανό ενδεχόμενο το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο να καταντήσει σε μερικά χρόνια κάτι παρωχημένο, στο οποίο θα συχνάζουν μόνο άτομα προχωρημένης ηλικίας.
Την λύση φάνηκε να δίνει η εξαγορά του Instagram και η εξέλιξή του σε έναν χώρο κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το Snapchat, στο οποίο θα μπορούσαν να εκφραστούν καλύτερα οι νέοι!
Ένας έφηβος σήμερα περνάει σχεδόν όλο τον χρόνο του ανάμεσα στο Youtube, το Snapchat και το Instagram, έχοντας μια τρομερή εξοικείωση με τη φωτογραφία και το video και μια μάλλον αποστροφή για τον γραπτό λόγο, ακόμα και όταν είναι μόνο 280 χαρακτήρες!
Το Instagram και το Snapchat βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στις μικρές ηλικίες και έχουν αρκετή διαφορά από το Twitter και το Facebook, που πολύ πιθανό να δει το 2017 να τελειώνει και αυτό να έχει πέσει στην 4η θέση στη συγκεκριμένη κατάταξη!
Μάλιστα την τελευταία περίοδο έχουμε περάσει σε μια νέα τάση της νεολαίας να μην κάνει καθόλου λογαριασμό στο Facebook και να ονομάζονται με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Facebook nevers”.
Ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας τώρα ελπίζει ότι αργότερα όταν μεγαλώσει ο νεαρός ένοικος θα κατέβει σε ένα από τα υπόλοιπα διαμερίσματα που διαθέτει, εξάλλου το σημαντικό πρώτο στοίχημα το κέρδισε!
Ο επαναστατημένος πελάτης φαίνεται να μην φεύγει τελικά από την πολυκατοικία του να ψάξει σε κάποια άλλη να βρει διαμέρισμα!