Love Of My Life (Αγάπη της ζωής μου), ένα τραγούδι για μια άδολη αγάπη

Η ιστορία αυτή ξεκινά το 1970, όταν ο 24 ετών τότε Farrokh Bulsara ακόμα έκανε προσπάθειες να αναγνωριστεί ως τραγουδιστής μέσα από διάφορες μπάντες.
Εκείνη την χρονιά, θα μετονομαστεί σε Freddie Mercury, θα φτιάξει δική του μπάντα που θα την ονομάσει Queen και κάπως έτσι θα γεννηθεί ένα από τα θρυλικότερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.
Την ίδια χρονιά ο νεαρός Mercury θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την 19 ετών τότε Mary Austin.
Εκείνη τότε δούλευε στο Λονδίνο, στις δημόσιες σχέσεις, σε ένα κατάστημα με ρούχα υψηλής ραπτικής που είχε πελάτες πολλούς επώνυμους όπως οι Paul McCartney και Mick Jagger. Σε αυτό το κατάστημα θα βρεθεί και ο Mercury μαζί με τον φίλο του και drummer των Queen, Roger Taylor.
Αν και η Mary από την αρχή ενθουσιάστηκε από τον “άγριο αυτό καλλιτέχνη που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλον”, αρνήθηκε την πρώτη πρόταση του Mercury να την βγάλει για φαγητό την ημέρα των γενεθλίων του. (Γινόταν 24!)
Εκείνος θα επιμείνει και τελικά θα βγουν την επόμενη μέρα και θα γίνουν ζευγάρι. Ένα ζευγάρι που για αρκετά χρόνια πέρασε πολλές οικονομικές δυσκολίες μιας και η καταξίωση για τον Mercury αργεί ακόμα.
Τα δύσκολα χρόνια δεν θα σταθούν ικανά να χαλάσουν την σχέση τους, ούτε και η διασημότητα του Mercury που διαρκώς γινόταν μεγαλύτερη.
Θα μείνουν τελικά μαζί 7 χρόνια.
Θα χωρίσουν όταν ο Freddie Mercury θα ομολογήσει σε εκείνη αλλά και στον εαυτό του πως είναι bisexual και είναι ερωτευμένος με κάποιον άντρα. Εκείνη θα του απαντήσει ότι δεν πιστεύει ότι είναι bisexual αλλά gay…
Ας γυρίσουμε όμως 2 χρόνια πριν τον χωρισμό στο 1975. Εκείνη την χρονιά ο Mercury κάθισε ένα βράδυ στο πιάνο και έγραψε την μουσική και τους στίχους σε ένα τραγούδι που ονόμασε “Love Of My Life”.
Το τραγούδι ξεκινά κάπως έτσι:
“…Love of my life, you’ve hurt me,
You’ve broken my heart and now you leave me.
Love of my life can’t you see,
Bring it back, bring it back,
Don’t take it away from me because you don’t know what it means to me.
Love of my life, don’t leave me,
You’ve taken my love, you now desert me,
Love of my life, can’t you see?
Bring it back, bring it back,
Don’t take it away from me because you don’t know what it means to me…”
Ελληνική μετάφραση (ελεύθερη)
Αγάπη της ζωής μου – με πλήγωσες
Έσπασες την καρδιά μου και τώρα μ’ αφήνεις
Αγάπη της ζωής μου δεν το βλέπεις
φέρ’ τη πίσω, φέρ’ τη πίσω
μην μου την στερείς, αφού δεν ξέρεις τι σημαίνει για μένα.
Αγάπη της ζωής μου μην μ’ αφήνεις
Πήρες την αγάπη μου, τώρα μ’ εγκαταλείπεις
Αγάπη της ζωής μου δεν το βλέπεις;
φέρ’ τη πίσω, φέρ’ τη πίσω
μην μου την στερείς, αφού δεν ξέρεις τι σημαίνει για μένα…”
Το πιο πιθανό για το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ότι ο Mercury προσπαθεί να ανιχνεύσει από την οπτική γωνία της συντρόφου του, πως θα αισθανόταν εκείνη σε έναν ενδεχόμενο χωρισμό.
Με την πάροδο των χρόνων η Mary είχε εξελιχθεί για τον Freddie στην καλύτερη του φίλη, σε σύντροφο, σε μια σχέση ζωής που δεν ήθελε να χάσει, αλλά δεν τον τραβούσε πια ερωτικά! Εκείνη όμως εξακολουθούσε να είναι ερωτευμένη μαζί του και να τον θαυμάζει!
Ο φόβος λοιπόν ότι η Mary δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τον επερχόμενο χωρισμό τους και οι τύψεις που ίσως αισθανόταν ο Mercury γι’ αυτό, γέννησαν μια από τις πιο όμορφες και διαχρονικές μπαλάντες!
Ας γυρίσουμε και πάλι στο 1977, την χρονιά που ο Mercury αποκαλύπτει τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις και χωρίζει από την Mary Austin.
Η Mary θυμάται, ότι όταν ο Mercury στην εισαγωγή του της ανακοίνωσε ότι έχει να της ομολογήσει κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που θα άλλαζε όλη τους την ζωή, εκείνη φοβήθηκε ότι εκείνος έχει ερωτευθεί άλλη γυναίκα!
Στην αρχή η Austin δεν το πήρε και πολύ καλά και απομακρύνθηκε από τον Mercury, σύντομα όμως συμβιβάστηκε με την ιδέα και κατάφεραν τελικά να διατηρήσουν μια σημαντική φιλική σχέση.
Την επόμενη δεκαετία ο Mercury θα ζήσει μια άγρια ζωή, αντάξια των αστικών μύθων που περιβάλλουν όλους τους ροκ σταρς.
Όταν στη συνέχεια θα διαγνωσθεί με aids ο Mercury, θα καταφύγει και πάλι στην Mary Austin που θα σταθεί δίπλα του και θα τον φροντίσει ως το τέλος.
Θα πεθάνει στις 24 Νοεμβρίου του 1991 αφήνοντας σχεδόν όλη την περιουσία του στη Mary! Πριν φύγει από την ζωή θα της ζητήσει να τον αποτεφρώσει και να σκορπίσει τις στάχτες του σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να μην το αποκαλύψει σε κανέναν!
Η Mary Austin αφού τον αποτέφρωσε, κράτησε τις στάχτες του σπίτι της για 2 χρόνια. Ύστερα μια καθημερινή σαν όλες τις άλλες, για να μην κινήσει καμία υποψία, εκτέλεσε μόνη της την τελευταία του επιθυμία.
Σε μια συνέντευξή της για το παραπάνω περιστατικό δήλωσε “…δεν πρόδωσα τον Freddie ούτε μία φορά όσο ζούσε, δεν θα το έκανα ούτε όταν πέθανε…”.
Μέχρι σήμερα η Mary τηρώντας την τελευταία υπόσχεση που έδωσε στον Freddie, παρά την έντονη φημολογία και τους αστικούς μύθους που έχουν κυκλοφορήσει, δεν έχει ομολογήσει πουθενά που τον έχει σκορπίσει.
Ας γυρίσουμε άλλη μια φορά στο 1975 και ας φανταστούμε τον Freddie Mercury στο πιάνο να τελειώνει το τραγούδι για την Mary:
“…Who will remember
When this is blown over
And everything’s all by the way – (ooh yeah)
When I grow older
I will be there at your side to remind you
How I still love you – (i still love you)
Ooh, back – hurry back
Please bring it back home to me
Love of my life
Love of my life…”
Ελληνική μετάφραση (ελεύθερη)
“…Ποιος θα θυμάται
όταν αυτό ξεθωριάσει
και όλα τα’ άλλα παρεμπιπτόντως
όταν θα γεράσω
θα ‘μαι στο πλευρό σου να σου θυμίζω
πως σ’ αγαπώ ακόμη – σ’ αγαπώ ακόμη
Πίσω, γύρνα γρήγορα πίσω
Σε παρακαλώ φερ’ την πίσω σπίτι σε μένα –
Αγάπη της ζωής μου
Αγάπη της ζωής μου…”
Όταν το έγραφε ο Mercury δεν ήξερε ότι δεν θα προλάβαινε να γεράσει…Η αγάπη που ένιωσαν όμως, αυτή η αγάπη που έρχεται στα ζευγάρια όταν φεύγει ο έρωτας…δεν γέρασε ούτε αυτή…όπως και δεν θα γεράσει και το τραγούδι που μας άφησε…
“…Love of my life…”
————————————————————
Queen – Love Of My Life (Official Video)
Queen – Love of My Life (Live at Wembley -1986)
————————————————————