Χωρίς εσένα (Without you)

Το τραγούδι ξεκινά την στιγμή του χωρισμού!
Εκείνος ανακαλεί το πρόσωπό της, όπως του έμεινε εκείνη τη μέρα χαραγμένο στη μνήμη. Στη συνέχεια θυμάται το χαμόγελό της, αλλά και την μελαγχολία που είχε το βλέμμα της.
Στο ρεφρέν όμως καταλήγει στην απόλυτη δήλωση:
“…Δεν μπορώ να ζήσω, αν πρέπει να ζήσω χωρίς εσένα!…”
(“…I can’t live, if living is without you…”)
Τραγική ειρωνεία του στίχου; Και οι δυο στιχουργοί μερικά χρόνια αργότερα αυτοκτόνησαν! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η ιστορία μας ξεκινά το 1969, όταν το τότε πολλά υποσχόμενο συγκρότημα Badfinger θα κυκλοφορήσει ένα τραγούδι που τους έγραψε ο Paul McCartney! Το τραγούδι αυτό με τον τίτλο “Come and Get It” θα κάνει μια σχετική επιτυχία!
Τα μέλη του συγκροτήματος Pete Ham και Tom Evans με την διαφαινόμενη καταξίωση να τους χτυπά την πόρτα ετοιμάζουν για τη συνέχεια έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Ανάμεσα στα τραγούδια που γράφουν για τον δίσκο τους, θα είναι και το “Without you”.
Ο αστικός μύθος εδώ αναφέρει ότι αρχικά ήταν στίχοι από δυο τραγούδια που όμως κανένα δεν ικανοποιούσε τους δύο στιχουργούς.
Ο Pete Ham είχε γράψει τον στίχο:
“No I can’t forget tomorrow, When I think of all my sorrow, When I had you there, But then I let you go,”
(“Δεν μπορώ να ξεχάσω το αύριο, όταν σκέφτομαι τη θλίψη μου, που σε είχα, μα σε άφησα να φύγεις”)
για να τον ενώσει στη συνέχεια με τον στίχο του Tom Evans:
“I can’t live, if living is without you,” (“Δεν μπορώ να ζήσω, αν πρέπει να ζήσω χωρίς εσένα,”)
ώστε να προκύψει η μπαλάντα που στη συνέχεια θα διασκευάσουν περισσότεροι από 180 τραγουδιστές και ο Paul McCartney θα την περιγράψει ως:
“The killer song of all time” (“Τα σπάει περισσότερο απ’ όλα τα τραγούδια, όλων των εποχών”)
Για τους Badfinger ο δίσκος που προέκυψε τελικά ήταν μια αποτυχία, το τραγούδι δε “Without you”, δεν το πίστεψαν ούτε οι ίδιοι και δεν έκαναν κάποια σημαντική προσπάθεια προώθησής του.
Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ο τραγουδιστής Harry Nilsson θα βρεθεί σε ένα πάρτι όπου θα ακούσει εκεί το τραγούδι των Badfinger. Λέγεται ότι εκείνο το βράδυ έδωσε βάση στο τραγούδι γιατί στην αρχή πίστεψε ότι ήταν των Beatles!
Η διασκευή του Nilsson κυκλοφόρησε το 1972. Ήταν πιο μελοδραματική από αυτή των Badfinger και η σχεδόν σπαρακτική αυτή εκτέλεση έγινε αμέσως επιτυχία!
Ο παραγωγός του τραγουδιού Richard Perry σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2008, ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης ο Nilsson δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την απόδοση που είχε αποφασιστεί για το τραγούδι και το έβρισκε υπερβολικό! Ο Perry εκμυστηρεύτηκε ότι η ατάκα του Nilsson όταν άκουσε την τελική εκδοχή ήταν:
“…This song’s awful…” (Αυτό το τραγούδι είναι απαίσιο)
Ο Nilsson παρόλα αυτά με το “ Without you” θα γνωρίσει παγκόσμια καταξίωση, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να φέρει στο προσκήνιο μια από τις ομορφότερες μπαλάντες όλων των εποχών.
Στη νέα γενιά το τραγούδι θα συστήσει και πάλι η Mariah Carey, το 1994, που το έκανε για δεύτερη φορά παγκόσμια επιτυχία και είναι ως και σήμερα από τα πιο εμπορικά πετυχημένα της τραγούδια!
Για τους δυο στιχουργούς του τραγουδιού Pete Ham και Tom Evans, ο στίχος του ρεφρέν μάλλον αποδείχτηκε προφητικός αφού και οι δύο αυτοκτόνησαν! Ο Pete Ham το 1975 και ο Tom Evans το 1983.
Μετά και την αυτοκτονία του Evans, στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας κυκλοφόρησαν αστικοί μύθοι σχετική με την κατάρα των Badfinger:
“…Η μπάντα που ήθελε να ξεφύγει από τα απλά pop τραγούδια και να βυθιστεί στα σκοτεινά νερά της ανθρώπινης απελπισίας…”
Μπορεί τελικά η μπάντα τους να μην έμεινε στην ιστορία, οι ίδιοι να είχαν ένα απρόσμενο τέλος, κατάφεραν όμως μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ενώσουν δύο στίχους.
Δύο στίχους που δημιούργησαν μια από τις πιο απίστευτες μπαλάντες στην ιστορία της μουσικής.
Ας γυρίσουμε λοιπόν, για να κλείσουμε το κείμενο και πάλι στο 1969, σε εκείνη τη μέρα που ο Pete Ham είχε γράψει τον στίχο:
“No I can’t forget tomorrow, When I think of all my sorrow, When I had you there, But then I let you go,”
για να τον ενώσει στη συνέχεια με τον στίχο του Tom Evans:
“I can’t live, if living is without you!” και έστω και έτσι να γραφτούν στην ιστορία…
——————————————————
Without you – Badfinger
Mariah Carey – Without You
——————————————————