Θυσιάζοντας το “Ν” ή αλλιώς το ελιξήριο της νεότητας. (Διήγημα Μυστηρίου)

Ο Νίκος Ναστόπουλος κατάγεται από ένα χωριό έξω από το Ναύπλιο που ονομάζεται Νεοχώρι. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, ζει στη Νίκαια αφού δουλεύει και στην περιοχή σαν Νευρολόγος.
Κάθε Σάββατο συνηθίζει τα πρωινά να πίνει τον καφέ του στο “Nouevo” μαζί με δυο παλιούς συμμαθητές του. Το πάθος του όμως, που με αυτό συνηθίζει να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του, είναι να συλλέγει σπάνια Νομίσματα.
Κάπως έτσι είχε ξεκινήσει, περισσότερο σαν αστείο στην αρχή, πριν περίπου 6 χρόνια και η ιστορία με το χαμένο γράμμα της αλφαβήτου.
Μόλις είχε αγοράσει από έναν άλλον συλλέκτη, σχεδόν του το είχε χαρίσει, ένα νόμισμα με το οποίο ένας μύθος συνέδεε την εξαφάνιση ενός συγκεκριμένου γράμματος της Ελληνικής αλφαβήτου.
Θυμόταν να αναφέρει την ιστορία στους φίλους του, κυρίως στην αρχή ως κάτι κωμικό. Το ελιξήριο της αθανασίας και της αιώνιας νεότητας έλεγε ο μύθος είχε ανακαλυφτεί πριν από πολλά χρόνια!
Εκείνοι που το ανακάλυψαν, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, δεν θέλησαν να το μοιραστούν με την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Έκρυψαν λοιπόν το μυστικό σε μια πρόταση από 28 λέξεις που όλες ξεκινούν με το χαμένο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου.
Ο μύθος ακόμα έλεγε, ότι αν έχεις το συγκεκριμένο νόμισμα στην κατοχή σου και καταφέρεις για 6 χρόνια, 6 μήνες και 6 μέρες να μην χρησιμοποιήσεις ούτε σε γραπτό αλλά ούτε και σε προφορικό λόγο το γράμμα “Ν” θα σου αποκαλυφτεί το χαμένο γράμμα. Στη συνέχεια έπρεπε να καταφέρεις να φτιάξεις μια πρόταση 28 λέξεων που όλες θα ξεκινούσαν με αυτό το γράμμα και θα έτσι θα είχες ανακαλύψει το ελιξήριο της νεότητας!
Ο ένας φίλος του στην αρχή είχε αστειευτεί με την αντίστοιχη πρόταση με τα Πατρινά “Π” που υπάρχει και ήταν πολύ γνωστή στην περιοχή του. Ο άλλος φίλος του είχε επισημάνει το γεγονός ότι είναι αδύνατον για κάποιον που τόσο το ονοματεπώνυμο του, το χωριό που γεννήθηκε, η περιοχή που μένει αλλά και το επάγγελμα και το χόμπι του ξεκινάν όλα από Ν, (Νίκος Ναστόπουλος – Νεοχώρι – Νίκαια – Νευρολόγος – Νομίσματα) να καταφέρει ποτέ σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να μην γράψει ή να μην πει κάτι που να έχει το γράμμα “Ν” μέσα.
Κάπως έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η ιστορία, περισσότερο σαν αστείο, μετά σαν πρόκληση και είχαν ήδη περάσει πάνω από 6 χρόνια που ο Νίκος Ναστόπουλος δεν είχε γράψει ή είχε πει κάτι από “Ν”!
Το πρώτο που είχε ανακαλύψει ο Νίκος Ναστόπουλος με απλή αναζήτηση στο Google, ήταν ότι το Ελληνικό Αλφάβητο αρχικά είχε 28 γράμματα. Τα 4 γράμματα τα οποία άγνωστο για ποιο λόγο δεν είχαν συμπεριληφθεί στο νέο αλφάβητο ήταν, το Στίγμα (ς) & το Δίγαμμα (F) – και τα δύο στην 6η θέση, το Kόππα (Q) στην 18η, και το Σανπί στην 27η.
Αν κάποιος ήθελε να βρει το κέντρο εκείνου του Ελληνικού Αλφαβήτου, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι το κεντρικό στοιχείο είναι το γράμμα Ν (είναι το 14ο γράμμα) από το οποίο και αρχίζουν οι λέξεις: Νόμος, Νομοθέτης, Νους, Ναός Νερό, Νάω, Νάμα.
Η εξαφάνιση των 4 αυτών γραμμάτων από την Ελληνικό Αλφάβητο είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός για το οποίο ως και σήμερα δεν υπάρχει καμία εξήγηση…
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι τα 24 γράμματα που τελικά ¨διασώθηκαν” κρύβουν μια αρχαία επίκληση.
Αν πάρουμε τα γράμματά του αλφαβήτου και τα θέσουμε στη σειρά, εμφανίζεται μια αρχαία προσευχή που εξυμνεί το Φως και την Ψυχή!
“Αλ φα, βη τα Γα! Αμα δε Ελ, τα εψ ιλών. Στη ίγμα, (ίνα) ζη τα, η τα, θη τα Ιώτα κατά παλλάν Δα. (Ινα) μη νυξ η, ο μικρόν (εστί) πυρός δε ίγμα ταφή εψ ιλών, φυ (οι) Ψυχή, ο μέγα (εστί)!”
Η μετάφραση έχει ως εξής:
“Νοητέ ήλιε, εσύ που είσαι το φως, έλα στη Γη! Κι εσύ, ήλιε ορατέ, ρίξε τις ακτίνες σου στον πηλό που ψήνεται. Ας γίνει ένα καταστάλαγμα για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη. Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν, και κινδυνεύσει να χαθεί το καταστάλαγμα της φωτιάς μέσα στην αναβράζουσα λάσπη, κι ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο, το σημαντικότερο όλων!”
Τη μυστική αυτή επίκληση μαθαίνουμε να κάνουμε όλοι ασυνείδητα από την ώρα που μαθαίνουμε το ελληνικό αλφάβητο!
Ένα τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός προκύπτει από την παρακάτω παρατήρηση:
Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι το πρώτο γράμμα του Αλφαβήτου είναι το Α, το μεσαίο το Ν και το τελευταίο το Ω.
Αυτά τα 3 γράμματα μας δίνουν τη λέξη ΑΝΩ, με την οποία στην αρχαιότητα εννοούσαν κάτι που βρίσκεται “πέραν του ορατού κόσμου”.
Αυτό όμως που είχε γυρίσει οριστικά την πλάστιγγα, ώστε να πάρει όλους αυτούς τους μύθους στα σοβαρά ο Νίκος Ναστόπουλος, ήταν ένα τηλεφώνημα που είχε δεχτεί μερικές μόνο μέρες μετά την πώληση του Νομίσματος.
Ήταν τρεις παρά δέκα το πρωί, όταν χτύπησε το κινητό του και η κλήση ήταν από άγνωστο νούμερο! Στην άλλη άκρη της γραμμής, σε φανερή σύγχυση ο συλλέκτης που του είχε πουλήσει το Νόμισμα του είχε πει:
– Κρύψε κάπου καλά το Νόμισμα και μην αναφέρεις ποτέ σε κανέναν τίποτε γι’ αυτό, εκείνο θα σε οδηγήσει όταν έρθει η ώρα στα υπόλοιπα.
Ο συλλέκτης το είχε κλείσει, πριν ο Νίκος Ναστόπουλος προλάβει να του πει το οτιδήποτε και την επόμενη μέρα η είδηση της δολοφονίας του συλλέκτη γινόταν πρώτο θέμα σε όλα τα ειδησιογραφικά μέσα. Είχε βρεθεί δολοφονημένος με ένα νόμισμα στο στόμα που τα περισσότερα μέσα το είχαν αποδώσει σε ένα είδος ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
——————————————————
Σαπφώ και Φάωνας
Στα αρχαία χρόνια στη Μυτιλήνη, ζούσε ένας βαρκάρης, γέρος και άσχημος. Φάων ήταν το όνομά του. Με τη βάρκα του περνούσε κόσμο από την Μυτιλήνη στη Μικρά Ασία. Μια μέρα μπήκε στη βάρκα του μια γριά, άσχημη, χωρίς δόντια και με καμπούρα. Όταν έφτασαν απέναντι για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο ο Φάωνας δεν δέχτηκε χρήματα από την γρια που δεν ήταν άλλη από την θεά Αφροδίτη.
Εκείνη ως ανταμοιβή του έδωσε μια αλοιφή που μετέτρεψε στην στιγμή τον γέροντα Φάωνα σε νέο με μια ομορφιά αξεπέραστη που καμιά γυναίκα δεν μπορούσε να της αντισταθεί!
Ο μύθος ακόμα αναφέρει ότι στη συνέχεια τον ερωτεύτηκε παθιασμένα η ποιήτρια Σαπφώ και έγραψε τους πιο παθιασμένους στίχους υμνώντας τον έρωτά τους και την ομορφιά του Φάωνα.
Μέσα από τους στίχους της επίσης συχνά παρακαλούσε τους θεούς να μην αφήσουν την ομορφιά του Φάωνα να αλλοιωθεί από τον χρόνο και να αφήσουν το ελιξήριο της νεότητας, για πάντα στα χέρια ενός θνητού.
Ο Δίας τελικά, ικανοποίησε την επιθυμία της Σαπφώς, δίνοντας όμως μια τραγική λύση.
Κανόνισε ώστε ο Φάωνας να συναντήσει μια πολύ όμορφη παντρεμένη γυναίκα, η οποία δεν μπόρεσε να του αντισταθεί και του παραδόθηκε. Ο σύζυγός της που την παρακολουθούσε, τυφλωμένος από ζήλια σκότωσε τον Φάωνα με μια μαχαιριά.
Η Σαπφώ μόλις έμαθε τον τραγικό χαμό του εραστή της, αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα, άφησε πίσω της όμως καταπληκτικά ποιήματα που σύμφωνα με τον Οράτιο ακόμα και οι νεκροί στον Άδη τα ακούν κάνοντας ιερή σιγή.
——————————————————
“…Παλαμήδης εύρε γράμματα ουχ υπέρ του γράφειν μόνον, αλλά και υπέρ του γιγνώσκειν ά δει μη γράφειν…” – Απολλώνιος ο Τυανεύς
“..Τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου δεν προορίζονται μόνον για να γράφονται απλώς, αλλά και να μεταδώσουν την κωδικοποιημένη πληροφορία που εσωκλείεται σε αυτά…”
Ο Νίκος Ναστόπουλος ξεκίνησε την προσπάθεια αποφυγής του γράμματος Ν από κάτι σχετικά απλό.
Έγραψε όλες τις λέξεις που μπορούσε να θυμηθεί, που περιέχουν το συγκεκριμένο γράμμα και στη συνέχεια έψαξε για αντίστοιχα συνώνυμα που δεν το περιέχουν. Μετά καθόταν ώρες ολόκληρες και επαναλάμβανε την συνώνυμη λέξη που δεν είχε Ν.
Για παράδειγμα αντικατέστησε την λέξη, “Γνωστός” με τη λέξη “Διάσημος”, όμως υπήρχαν λέξεις όπου το συνώνυμο δεν ήταν απλή υπόθεση.
Δυσκολεύτηκε πολύ να βρει συνώνυμη λέξη για το “Νοσοκομείο” και τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιεί τον γενικότερο όρο “Οίκος Περίθαλψης”, που πολλές φορές όμως οδηγούσε τους συνομιλητές του σε σύγχυση!
Το επάγγελμα του, δεν το ανέφερε ξανά ως “Νευρολογία”, αλλά χρησιμοποιούσε την φράση:
“…O κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με σωματικές παθήσεις…”
Όταν έπρεπε να συμπληρώσει κάποια φόρμα, που εκείνες συνήθως ξεκινούν ζητώντας ονοματεπώνυμο, την έδινε σε κάποιον φίλο ή γνωστό με την παράκληση να συμπληρώσει εκείνος τα στοιχεία που ήδη γνώριζε και να τον ρωτήσει για τα υπόλοιπα.
Το “να” το αντικατέστησε με το “θα”. Εκφράσεις όπως “πρέπει να πάω αύριο” τις μετέτρεπε όλες σε “θα πάω αύριο”.
Κάπως έτσι (η πλήρης μεθοδολογία που χρησιμοποίησε φυσικά δεν μου αποκαλύφτηκε ποτέ) είχε καταφέρει, άλλοτε πιο εύκολα και άλλοτε πιο δύσκολα να περάσουν περισσότερα από 6 χρόνια χωρίς να έχει πει ή να έχει γράψει το “Ν”.
Η ζωή του κυλούσε πια σε μια σχετική ρουτίνα και το τηλέφωνα του φίλου του που ακολούθησε στην αρχή τον ξάφνιασε και στη συνέχεια του ανέτρεψε τα πάντα.
Παρακολουθούσε μόνος του μια ταινία σπίτι του, όταν στο κινητό του δέχτηκε κλήση από άγνωστο νούμερο.
– Έλα Νίκο! Τι κάνεις; O Βασίλης είμαι!
– Καλά είμαι Βασίλη! Εσύ;
– Δεν έχω πολύ χρόνο, πρέπει να σου πω κάτι πολύ σημαντικό, άκουσε με προσεκτικά!
– Άρχισε!
– Θυμάσαι πριν αρκετά χρόνια την ιστορία με το “Νόμισμα” που μας είχες πει στο “Nouevo”;
– Βεβαίως!
– Ε λοιπόν, εγώ την έψαξα λίγο παραπάνω και θες και λίγο από περιέργεια έγινα μέλος σε μια λέσχη που βρήκα στο ίντερνετ, που έχουν σαν στόχο την υπεράσπιση του μυστικού της αιώνιας νιότης.
– Για λέγε περισσότερα!
– Μέχρι χτες, μαζευόμασταν μια φορά το μήνα και όλο και κάποιος εξιστορούσε ιστορίες, μύθους ακίνδυνους έτσι νόμιζα, γύρω από το “ελιξήριο της νεότητας”.
– Και τι άλλαξε χτες;
– Ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη σε ανέφερε! Ακολούθησε μια θυελλώδης συζήτηση στην οποία αποφασίστηκε να σε απαγάγουν για να διαπιστώσουν τι ξέρεις και αν έχεις το “Νόμισμα”.
– Αλήθεια μου λες;
– Δεν θα σου έκανα ποτέ πλάκα με ένα τέτοιο θέμα! Κινδυνεύεις! Πρέπει να κλείσω!
– Μα πως με… βρήκαν πήγε να πει…ευτυχώς ούτε πάνω στην ταραχή του χρησιμοποίησε λέξη από “Ν”, είχε όμως παγώσει…σκέφτηκε την λέξη “ανακάλυψαν” αλλά ούτε και αυτή μπορούσε να χρησιμοποιήσει, μετά τη λέξη “εντόπισαν”, το μυαλό του δεν δούλευε πια ήταν σε σύγχυση…ευτυχώς μίλησε και πάλι ο φίλος του.
– Φυσικά και δεν σε έχω αναφέρει ποτέ, ούτε και χτες, αλλά σε εκείνο το καφέ ήταν και ο Μιχάλης. Αν δεν έχεις αναφέρει σε κανέναν άλλο τίποτε, σε εκείνον με κάποιο τρόπο πρέπει να οφείλεται η διαρροή!
– Λες;
– Αν το σκεφτείς, δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση!
Όταν έκλεισαν το τηλέφωνο, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ναστόπουλος, ήταν να υπολογίσει ακριβώς πόσες μέρες δεν χρησιμοποιούσε πια το “Ν”. ¨Ήταν ακριβώς 6 χρόνια 4 μήνες και 6 μέρες.
“Μου μένουν άλλες 60 μέρες”, σκέφτηκε. Ο φίλος του δεν του είχε αναφέρει πότε σκόπευαν να τον απαγάγουν και έτσι θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή!
Έφτιαξε μια βαλίτσα με ρούχα και πήγε να περάσει τη νύχτα του σε ένα ξενοδοχείο, την επόμενη μέρα πήγε στη δουλειά και ζήτησε όλη την άδεια του! Ευτυχώς ήταν Ιούνιος και κάτι τέτοιο δεν φάνταζε περίεργο, μιας και είχε μπει το καλοκαίρι για τα καλά!
Αφού τελείωσε την δουλειά του και σιγουρεύτηκε ότι δεν τον ακολουθεί κανείς κατέβηκε Πειραιά και μπήκε στο πρώτο πλοίο που βρήκε για να καταλήξει στη συνέχεια στη Σκύρο, όπου και νοίκιασε δωμάτιο χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα!
——————————————————
Με το Νι και με το Σίγμα
Όταν λέμε κάτι «με το νι και με το σίγμα», το λέμε με όλες τις λεπτομέρειες, χωρίς δηλαδή να παραλείψουμε τίποτα.
Η συγκεκριμένη έκφραση πρέπει να γεννήθηκε από τη διαπίστωση της διαφοράς ανάμεσα στις λέξεις της καθαρεύουσας, όπως:
“πόλις, πίστις, σχολείον, παιδίον”
και στις λέξεις της δημοτικής που χρησιμοποιούνταν πια στον προφορικό λόγο όπως:
“πόλη, πίστη, σχολείο, παιδί.”
Οι λέξεις της καθαρεύουσας θεωρούνται πληρέστερες αφού έχουν τα τελικά “νι και σίγμα”.
Η παροιμία μας δείχνει ότι, τα “νι και σίγμα” θεωρούνται πια λεπτομέρειες, που εκείνος που τα χρησιμοποιεί μπορεί να μιλά πιο σωστά όμως είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν παραλειφθούν.
——————————————————
Στη Σκύρο έζησε ήρεμα και χωρίς να νιώθει ιδιαίτερο κίνδυνο για 45 ημέρες. Όμως δεν είχε άλλη άδεια και έπρεπε να βρει μια δικαιολογία και έναν τρόπο να ενημερώσει στη δουλειά του ότι δεν θα επέστρεφε, χωρίς όμως και να κινδυνέψει να εκτεθεί!
Μπήκε σε ένα μαγαζί κινητής τηλεφωνίας που διέθετε το νησί και από κει τηλεφώνησε στον προϊστάμενό του!
– Έλα Γιώργο! Πως είσαι!
– Νίκο μου! Μια χαρά είμαι! Εσύ δεν επιστρέφεις κανονικά σήμερα;
– Έχει συμβεί κάτι σοβαρό! Χρειάζομαι άλλες δέκα μέρες! Τις χρειάζομαι Γιώργο!
– Καλά θα δω τι μπορώ να κάνω, πάρε με αύριο να σου πω!
Ο Νίκος Ναστόπουλος τελικά κατάφερε να πάρει 12 μέρες επιπλέον άδεια, χάρη στον προϊστάμενό του, τις οποίες είχε περάσει και αυτές ήρεμα στο νησί…
57 μέρες μετά την φυγή του, παρουσιάστηκε τελικά στη δουλειά του. Οι περισσότεροι, λόγο του μαυρίσματος αλλά και μιας γενειάδας που είχε αφήσει να καλύψει ολόκληρο το πρόσωπό του δυσκολεύτηκαν να τον αναγνωρίσουν!
Πιστεύω πάντως, πως το μοιραίο λάθος που έκανε, ήταν ότι μετά τη δουλειά του γύρισε σπίτι του και δεν πήγε σε κάποιο ξενοδοχείο. Βγαίνοντας από το σπίτι του τον περίμεναν 3 άτομα οπλισμένα και ο Ναστόπουλος αναγκάστηκε να τους ακολουθήσει.
Δεν ρώτησε κάτι τους απαγωγείς του, αλλά ούτε και εκείνοι του απευθύνθηκαν. Τον οδήγησαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή, έξω από την Αθήνα και τον έκλεισαν σε ένα δωμάτιο.
Την επόμενη μέρα δέχτηκε την επίσκεψη 2 ατόμων, τον έναν που φαινόταν να είναι και ο αρχηγός δεν τον είχε δει ποτέ, τον άλλον δεν δυσκολεύτηκε να τον αναγνωρίσει, ήταν ο φίλος του ο Βασίλης.
Ο αρχηγός ήταν αυτός τελικά που ξεκίνησε τον διάλογο:
– Αν μου πεις οποιαδήποτε λέξη από “Ν”, σου υπόσχομαι ότι θα σε αφήσω ελεύθερο να φύγεις τώρα!
Ο Νίκος Ναστόπουλος τον κοίταξε αλλά δεν μίλησε. Ο αρχηγός τον κοίταξε επίμονα και αποχώρησε χωρίς ούτε αυτός να δώσει συνέχεια στην κουβέντα, για να γυρίσει όμως την επόμενη μέρα.
– Θα σε κρατήσουμε εδώ, όσο είναι απαραίτητο, αργά ή γρήγορα θα λυγίσεις! Γιατί ταλαιπωρείς τον εαυτό σου, αλλά και εμάς;
O Νίκος Ναστόπουλος δεν απάντησε ούτε αυτή τη φορά και ο αρχηγός έφυγε πάλι. Την τρίτη μέρα της κράτησης του, όταν τον επισκέφτηκε και πάλι ο αρχηγός φαινόταν πιο αποφασισμένος!
– Που θα πάει αυτή η ιστορία; Γιατί δεν μιλάς; Αφού τα ξέρουμε όλα!
– Τι ξέρετε, τον ρώτησε ξαφνικά ο Ναστόπουλος.
– Ώστε μπορείς να απαντήσεις! Τα ξέρουμε όλα, σε παρακολουθούμε χρόνια!
– Δηλαδή;
– Ξέρουμε ότι δεν λες το “Ν”, ότι έχεις το “Νόμισμα” και ότι περιμένεις να σου αποκαλυφτούν οι 28 λέξεις από το χαμένο γράμμα “Σανπί” που θα σε οδηγήσει στο μυστικό της αιώνιας νιότης!
Ο Ναστόπουλος δεν μπορούσε να πιστέψει στην τύχη του, το χαμένο γράμμα του είχε αποκαλυφτεί, είχαν περάσει ακριβώς 6 χρόνια, 6 μήνες και 6 μέρες από την τελευταία φορά που είχε πει το “Ν”.
Κατάλαβε ότι πια μπορούσε να ελευθερωθεί τόσο από το “Ν”, όσο και από τους απαγωγείς του.
– Μα τι μαλακίες είναι αυτές, ποιο “Ν”, δεν με κρατάτε για λύτρα; είπε και προσπάθησε να φανεί όσο το δυνατόν πιο έκπληκτος!
Ο αρχηγός τα έχασε! Ο Ναστόπουλος μέσα σε μια μόνο πρόταση είχε χρησιμοποιήσει το “Ν” 3 φορές!
Χωρίς να του απευθύνει άλλο το λόγο, αποχώρησε. Λίγες ώρες μετά και ο Ναστόπουλος αφέθηκε ελεύθερος και βρισκόταν επιτέλους σπίτι του.
——————————————————
Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν το «ελιξίριο της νεότητας»
Το ελιξίριο της νεότητας φαίνεται πως ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Η συνταγή βασίζεται σε φυσικά βότανα που επιβραδύνουν και αναστρέφουν τη διαδικασία της γήρανσης. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρουσία γιατρών, ερευνητών και επιστημόνων.
“…Ερευνούμε τους μηχανισμούς γήρανσης και ερευνούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε το γήρας. Και επειδή αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο το κάνουμε με φυσικούς τρόπους, ώστε η οποιαδήποτε παρέμβαση που κάνουμε να είναι ασφαλής.
Ο στόχος μας είναι και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι εφικτός ο άνθρωπος να ζει πάνω από 120 χρόνια. Η έρευνά μας βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που έχουμε και από θηλαστικά. Για παράδειγμα στο Χάρβαρντ έχει αποδειχθεί ότι ποντίκια που ήταν γερασμένα απέκτησαν νέο τρίχωμα και έγιναν πιο νέα…”
ΠΗΓΗ: protothema.gr
——————————————————
Δεν πήγε στην αστυνομία, ούτε ανέφερε και σε κάποιον την ιστορία της απαγωγής! Ξεκίνησε και πάλι την ρουτίνα της παλιάς του ζωής. Το περίεργο είναι ότι συνέχισε να αποφεύγει το “Ν” αν και δεν υπήρχε πια λόγος να το κάνει. Περισσότερο από συνήθεια, συνέχισε να ψάχνει για συνώνυμα που δεν το περιέχουν και να χρησιμοποιεί όλη εκείνη την μεθοδολογία που είχε επινοήσει.
Μερικές μέρες μετά συναντήθηκε στο σπίτι του και με τον φίλο του, τον Βασίλη.
– Θα σε ευχαριστήσω που μου έσωσες την ζωή!
– Μπορεί! Αλλά σίγουρα κατέστρεψα την προσπάθεια τόσον χρόνων!
– Όχι! Τα κατάφερα!
– Μα, μίλησες! Χρησιμοποίησες το “Ν” σε άκουσα! Έπεσες στην παγίδα του αρχηγού Νίκο! Δεν είχε ιδέα ποιο από τα 4 χαμένα γράμματα ψάχνεις και απλά σου ανέφερε ένα στην τύχη! Εσύ πίστεψες ότι σου αποκαλύφτηκε το μεγάλο μυστικό και χρησιμοποίησες το “Ν”!
Ο Ναστόπουλος δεν απάντησε, άκουγε σκεφτικός! Ακόμα και έτσι να ήταν, είχε 25% πιθανότητα να είναι το σωστό γράμμα το “Σανπι”.
– Γιατί ο αρχηγός σας διάλεξε το “Σανπι”, ρώτησε τελικά τον Βασίλη.
– Δεν ξέρω, μάλλον στην τύχη!
– Και είσαι σίγουρος ότι η τύχη τον οδήγησε στο “Σανπι” και όχι κάτι άλλο;
– Όπως:
– Η μοίρα;
Αν και η συνάντηση με τον Βασίλη τον είχε προβληματίσει, στην ουσία δεν άλλαζε κάτι στην προσπάθεια που είχε ακόμα να κάνει ο Ναστόπουλος.
Είχε ακόμα να συντάξει μια πρόταση με 28 λέξεις που όλες θα ξεκινούσαν με το “Σανπι”. Την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο και ζήτησε άδεια ασθενείας. Την μεθεπόμενη μέρα, δεν πήγε για δουλειά, ούτε τον είδαν ξανά, ούτε σπίτι του, ούτε στα μέρη που σύχναζε, ούτε και οι φίλοι του. Ακόμα και στη Σκύρο που είχε περάσει τόσες μέρες, δεν είχε φανεί ξανά, τον είχα ψάξει και εκεί!
Σαν να είχε ανοίξει η γη και να τον είχε καταπιεί!
Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές και γνωρίζεις κάποιον Νευρολόγο Νίκο Ναστόπολο, παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου, θέλω να τον ρωτήσω πως τελειώνει το διήγημα μου!
——————————————————