Το “παζλ” μιας “ψηφιακής επιπολαιότητας” και ενός “ρεφρέν¨

“...Δεν χάσαμε το παιχνίδι. Απλώς δεν είχαμε άλλο χρόνο...” - Vince Lombardi (Προπονητής ράγκμπυ)

Το “παζλ” είναι ένα μυθιστόρημα που μέσα από 7 διηγήματα ψηλαφίζει 7 διαφορετικά στάδια του έρωτα.

Καθένα από τα εφτά αυτά διηγήματα του βιβλίου διαδραματίζεται “μέσα” σε κάτι άλλο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν 7 κεφάλαια.

Κεφάλαιο 1ο: “Σχεδόν έρωτας”. Το διήγημά μου είναι μέσα σε έναν αστικό μύθο.
Κεφάλαιο 2ο: “Η γέννηση του έρωτα”. Το διήγημά μου είναι μέσα σε μια φωτογραφία.
Κεφάλαιο 3ο: “Ο έρωτας”. Το διήγημά μου είναι μέσα σε έναν πίνακα.
Κεφάλαιο 4ο: “Ο θάνατος του έρωτα”. Το διήγημά μου είναι μέσα σε ένα τραγούδι.
Κεφάλαιο 5ο: “Η λήθη του έρωτα”. Το διήγημά μου είναι μέσα σε μια ιστοσελίδα.
Κεφάλαιο 6ο: “Ο ανεκπλήρωτος έρωτας” Το διήγημά μου είναι μέσα σε ένα βιβλίο.
Κεφάλαιο 7ο: “Πέρα από τον έρωτα” Το διήγημά μου είναι μέσα σε μια ταινία.

Το κάθε κεφάλαιο συμπληρώνουν και 7 παρεμβολές σχετικές με την θεματολογία στην οποία διαδραματίζεται το διήγημα. (π..χ. 7 παρεμβολές σχετικές με αστικούς μύθους, στη συνέχεια 7 παρεμβολές σχετικές με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική κτλ.)

Το μυθιστόρημα που γεννήθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί σαν δεκάδες αυτόνομα κομμάτια ενός παζλ. Μπορείς να διαβάσεις κάθε ένα από αυτά “αυτόνομα” ακόμα και με τυχαία σειρά, όμως αν το διαβάσεις όλο θα δεις και μια συνολική εικόνα που αλλιώς θα σου έχει διαφύγει!

Ένας προσεκτικός αναγνώστης, που θα διαβάσει το βιβλίο με τον συμβατικό τρόπο και όχι ανοίγοντάς το σε τυχαίες σελίδες, ίσως προσέξει κείμενα που επαναλαμβάνονται. Αυτό έγινε για να μπορεί το κάθε κείμενο να διατηρεί την αυτονομία του και είναι απαραίτητο στη νέα αυτή δομή που επιχειρώ!

Με το “παζλ” επίσης κλείνει και μια άτυπη τριλογία που ξεκίνησε με την “ψηφιακή επιπολαιότητα” και το “ρεφρέν”.

Η σύνδεση των τριών βιβλίων γίνεται μέσα από την θεματολογία, μιας και στην “ψηφιακή επιπολαιότητα” παρακολουθούμε την διαδρομή από τον “αιώνιο” έρωτα που μας έρχεται από την εποχή του “Δον Κιχώτη” και του “Ρωμαίου και της Ιουλιέτας” να μετατρέπεται στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε “στιγμιαίο” έρωτα που δεν κρατά παρά λίγα κλικ.

Στο “ρεφρέν” γίνεται μια προσπάθεια διαχείρισης του “τέλους” του έρωτα και παρακολουθούμε τον “θάνατο του έρωτα” και την μετουσίωση του σε “άδολη” αγάπη.

Στο “παζλ” τέλος παρακολουθούμε τα διάφορα στάδια που περνάμε στον έρωτα.
“Η γέννηση του έρωτα”, “ο έρωτας”, “ο θάνατος του έρωτα”, “η λήθη του έρωτα”, “ο ανεκπλήρωτος έρωτας”, ο “σχεδόν έρωτας” και το διήγημα του επιλόγου “πέρα από τον έρωτα” συμπληρώνουν τη θεματολογία του βιβλίου.

Μια άλλη σύνδεση και των τριών μυθιστορημάτων μου, γίνεται με την ιστορία ενός βιβλίου του Χέμινγουεϊ, που αρχικά ένας νεαρός από την “ψηφιακή επιπολαιότητα” παίρνει μαζί του σε ένα καφέ, στο οποίο συχνάζει.

Στο ίδιο καφέ θα βρεθούν την ίδια χρονική στιγμή και οι ήρωες του “ρεφρέν”. Στο δεύτερο μυθιστόρημά μου παρακολουθούμε και τις δύο ιστορίες που διαδραματίζονται μέσα στο καφέ να εξελίσσονται παράλληλα.

Στη συνέχεια στο “παζλ” παρακολουθούμε πως το βιβλίο του Χέμινγουεϊ θα καταλήξει με περιπετειώδη τρόπο στο πρόσωπο στο οποίο πάντα άνηκε.

Το “παζλ” λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί σαν τα αυτόνομα κομμάτια ενός παζλ, που το καθένα από αυτά έχει μια αυτοτέλεια που μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα ακόμα και με τυχαία σειρά!

Μπορεί όμως και να θεωρηθεί σαν μια σειρά διηγημάτων που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που αν ενώσεις σωστά τα κομμάτια, στο τέλος θα σου αποκαλυφτεί.

Ένας ακόμα πιο προσεκτικός αναγνώστης, μπορεί στο “παζλ” να δει και την ολοκλήρωση ενός μυθιστορήματος που βρίσκεται σε τρία διαφορετικά βιβλία.

Το επίπεδο ευκολίας του “παζλ” με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο αναγνώστης, εξαρτάται μόνο από την διάθεση που θα δείξει για να το ψάξει...
----------------------------------------------------------------------
Γιώργος Περισανίδης - Multitasking Συγγραφέας

# Αγορά Βιβλίων: http://digilove.eu/index.php/buy-book
# Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.digilove.eu
----------------------------------------------------------------------
Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, μπορείτε να πατήσετε like στη σελίδα μου: https://www.facebook.com/bookrefrenagain/
όπου μπορείτε να βρείτε και άλλα κείμενά μου και η οποία ανανεώνεται καθημερινά!
----------------------------------------------------------------------
Facebook Fanpage: https://www.facebook.com/bookrefrenagain/
Facebook Profile: George Perisanidis
Website: http://www.digilove.eu/
---------------------------------------------------------------------

Facebook