René Descartes , o φιλόσοφος της αμφιβολίας!

“...Μπορώ να αμφιβάλλω λοιπόν για όλα όσα σκέφτομαι και πιστεύω, αλλά για ένα πράγμα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αμφιβάλλω, δηλαδή για το ότι αμφιβάλλω...” - René Descartes

Ο René Descartes(Καρτέσιος) γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του 1596 στη Γαλλία και υπήρξε Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος.

Προσπάθησε να βάλει τα θεμέλια σε μια νέα φιλοσοφία. Το βασικό ερώτημα από το οποίο ξεκίνησε η αναζήτηση του ήταν το απλό ερώτημα:

-Για τι μπορώ να είμαι πραγματικά σίγουρος

Όταν έκανε τη συγκεκριμένη ερώτηση στον εαυτό του, γρήγορα κατάλαβε ότι δεν είχε μια εύκολη απάντηση.

Απέκλεισε την “πραγματικότητα” στην οποία ζούμε, γιατί αυτή μπορεί να “χειραγωγηθεί” από τις αισθήσεις μας ή ακόμα και να είναι ένα όνειρο!

Μπορώ να είμαι σίγουρος 100% ότι γράφω αυτό το κείμενο αυτή την στιγμή; Και αν ονειρεύομαι ότι γράφω;

Μετά έθεσε σε αμφιβολία ακόμα και τα μαθηματικά!
1+1=2;

Ο Descartes ισχυρίστηκε ότι κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο μαθηματικό πρόβλημα μπορεί να κάνουμε λάθος υπολογισμό και έτσι κάθε φορά να βγάζουμε λάθος συμπέρασμα.

Στη φιλοσοφική προσέγγιση του Descartes, καταργείται η εμπιστοσύνη προς τα συμπεράσματα της εμπειρίας. Η εμπειρία δεν μπορεί να θεωρηθεί θεμελιώδες εργαλείο κατανόησης της φύσης, καθώς η λειτουργία των αισθήσεων είναι συχνά παραπλανητική!

Και κάπως έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για το μόνο πράγμα που δεν αμφιβάλλει, είναι ότι έχει αμφιβολίες για όλα!

Η αμφιβολία όμως είναι αναμφισβήτητα απόδειξη ότι σκεφτόμαστε! Η σκέψη είναι αναμφίβολα απόδειξη ότι υπάρχουμε!

Οπότε:
Αμφιβάλλω άρα σκέφτομαι! Σκέφτομαι άρα υπάρχω! (cogito ergo sum)

O Descartes λέγεται, ότι όταν τέλειωσε τη νομική, αποφάσισε αρχικά να ακολουθήσει καριέρα επαγγελματία χαρτοπαίκτη. Όμως, αυτή μάλλον δεν υπήρξε και τόσο πετυχημένη και μετά από μερικές μεγάλες αποτυχίες τα παράτησε, χωρίς όμως να σταματήσει να χαρτοπαίζει τακτικά όσο ζούσε.

Ο μύθος γύρω από τις χαρτοπαικτικές συνήθειες του Descartes αναφέρει ότι είχε μυήσει στην χαρτοπαιξία ακόμα και τη βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας που κατέληξε να γίνει η μόνιμη συντροφιά του στον τζόγο!

Σε μια επιστολή που της είχε στείλει κάνει λόγο για μια άλλη παράξενη συνήθεια που είχε αποκτήσει και αυτή ήταν το πάθος του για τις αλλήθωρες γυναίκες!

“...Αγάπησα μια κοπέλα της ηλικίας μου, που είχε ελαφρύ στραβισμό. Τέτοια ήταν η εντύπωση που μου προκάλεσαν τα αλανιάρικα μάτια της, που όταν χωρίσαμε για πολύ καιρό αργότερα, όταν έβλεπα μια αλλήθωρη γυναίκα, μου ήταν πιο εύκολο να την ερωτευτώ, επειδή απλά είχε αυτή την ατέλεια...”

Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 1650 στην Στοκχόλμη.

Σήμερα ο Descartes θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης φιλοσοφίας, που με την σχεδόν εμμονική αναζήτηση να “κατακτήσει” την αλήθεια και την διαπίστωση ότι ο δρόμος της αμφιβολίας είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην βεβαιότητα, έβαλε τη βάση στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα.

Θα κλείσω το κείμενό μου με έναν ανέκδοτο, που η κατανόηση του απαιτεί να γνωρίζει κάποιος το περίφημο “cogito” και να το αντιστρέψει:

“...Ο Descartes μπαίνει σε ένα μπαρ. Μετά από λίγο ο μπάρμαν τον ρωτάει τι θα πιει; O Descartes απαντά ότι δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι... και αμέσως μετά εξαφανίζεται...”

------------------------------------------------------------
Το κείμενό μου με εικόνα και ήχο:
https://youtu.be/GxFqhBf6FdI
------------------------------------------------------------
# Ειδική προσφορά για τους φίλους της σελίδας:
Αγοράστε και τα δύο βιβλία ("Και στο ρεφρέν θα μπω ξανά" και "Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα") στην προνομιακή τιμή των 18 ευρώ με δωρεάν τα έξοδα αποστολής σε όλη την Ελλάδα!

Αγορά Βιβλίων: http://digilove.eu/index.php/buy-book

# Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.digilove.eu
------------------------------------------------------------
Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, μπορείτε να πατήσετε like στη σελίδα μου: https://www.facebook.com/bookrefrenagain/
όπου μπορείτε να βρείτε και άλλα κείμενά μου και η οποία ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά!

Facebook